Match Fishing: Αναζητώντας τα µεγάλα λαβράκια στα ρεύµατα
Το λαβράκι αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί το διακαή πόθο κάθε παράκτιου ψαρά, µε οποιαδήποτε τεχνική και αν το αναζητήσει, ιδιαίτερα με match fishing.
Φανταστείτε πόσο µεγάλη χαρά µπορεί να µας δώσει ένα λαβράκι των δύο, τριών ή και περισσοτέρων κιλών πιασµένο στα τεχνητά µας ψαράκια ή σε κάποιο δολωµένο ψαροδόλι που καρτέρευε ώρες κοντά στον βυθό. Φανταστείτε τώρα, πόσο µεγαλύτερη µπορεί να γίνει η ικανοποίησή µας αυτή, όταν καταφέρουµε να πιάσουµε αλλά και να βγάλουµε έξω τέτοια όµορφα ψάρια, µε πετονιές µε πετονιές διαµέτρου µικρότερης των 0,18 mm. Και φυσικά, όταν αναφερόµαστε σε τόσο λεπτό εξοπλισµό, πρώτη σκέψη στο µυαλό µας έρχεται η τεχνική του εγγλέζικου. Ωστόσο, κάποια µεγάλα ερωτήµατα γεννιούνται: «σε ποιες περιοχές θα πρέπει να αναζητήσουµε τα συγκεκριµένα ψάρια;» και «πως θα µπορέσουµε να ξεγελάσουµε την καχυποψία τους προκειµένου να τσιµπήσουν στις αρµατωσιές µας;»
Η λύση στις παραπάνω δύο ερωτήσεις, βρίσκεται σε ένα πολύ µεγάλο βαθµό στις περιοχές µε συχνή παρουσία ρευµάτων. Η ανακατωσούρα που δηµιουργούν τα ρεύµατα, όχι µόνο διεγείρει το επιθετικό ένστικτο των λαβρακιών, αλλά εγκλωβίζει και σηµαντικές ποσότητες µικρόψαρων-ειδικά όταν σε κάποια σηµεία τα ρεύµατα δεν είναι τόσο έντονα-, µε αποτέλεσµα να αποτελούν εύκολο στόχο για τους µεγάλους θηρευτές. Μπούκες λιµανιών, ακρόκαβοι, σηµεία κοντά σε κυµατοθραύστες, καθώς και εκβολές ποταµών που χύνονται στην θάλασσα, αποτελούν αναµφισβήτητα τον τέλειο τόπο για εµάς. Όµως, το ψάρεµα µε την εγγλέζικη τεχνική σε τέτοιες περιοχές, µόνο εύκολο δε µπορεί να χαρακτηριστεί! Η διεύθυνση και η ισχύς των ρευµάτων δεν είναι η ίδια κάθε φορά, µε αποτέλεσµα το ψάρεµά µας να µην πραγµατοποιείται µε τον ίδιο πάντα τρόπο, αλλά να προσαρµόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Ας δούµε λοιπόν πως µπορούµε να ψαρέψουµε τα µεγάλα λαυράκια, ανάλογα µε τα ρεύµατα που επικρατούν.
Μονόπλευρα ρεύµατα ασθενούς ισχύος από δεξιά ή αριστερά
Η συγκεκριµένη συνθήκη ρευµάτων, αποτελεί µία από τις αγαπηµένες µου και είναι ίσως η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσει κάποιος ψαράς χωρίς µεγάλη εµπειρία. Όταν τα ρεύµατα κινούνται µονόπλευρα προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά µε σιγανή ισχύ, τότε ξεχάστε µια συγκεκριµένη θέση ψαρέµατος και ετοιµαστείτε να γυµνάσετε τα πόδια σας. Οι βολές που θα πραγµατοποιήσετε, πρέπει να γίνονται προς την αντίθετη φορά των ρευµάτων, σε κοντινές σχετικά αποστάσεις από την ακτή και εν συνεχεία να ακολουθήσετε την πορεία του φελλού, περπατώντας πάνω στο ντόκο ή τα βράχια. Επιλέξτε σηµεία βατά, για να µπορείτε να κινηθείτε µε ευκολία. ∆ώστε χρόνο στο δόλωµά σας να ψαρέψει παρασυρόµενο µέσα στο νερό και δε θα αργήσει η στιγµή της ανταµοιβής για όλη την ταλαιπωρία σας! Το µαλάγρωµα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνεται µε φειδώ, σε µικρές πάντα ποσότητες και σε επίσης µικρές αποστάσεις! Αν δεν είστε σίγουροι για τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να µαλαγρώσετε, τότε µην το κάνετε καθόλου! Η ύπαρξη και µόνο των ρευµάτων αποτελεί έναν ισχυρότατο σύµµαχο και σίγουρα θα κρατήσει τα λαυράκια της περιοχής στην ψαρεύτρα σας.
Επιλογή κατάλληλης αρµατωσιάς match fishing
Η επιλογή της κατάλληλης αρµατωσιάς, απαιτεί µεγάλη σχολαστικότητα. Αυτό που στην ουσία χρειαζόµαστε, είναι αρµατωσιά η οποία θα µπορεί να σταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ανάµεσα στα ρεύµατα και ταυτόχρονα να παρουσιάζει µε τον καλύτερο δυνατό και φυσικό τρόπο το δόλωµα στα ψάρια. Ξεκινώντας την ανάλυση, πιστεύω πως οι συρόµενες αρµατωσιές δεν έχουν καµία λογική στις συνθήκες αυτές. Ο λόγος είναι απλός. Μπορεί να έχουµε ρυθµίσει την αρµατωσιά µας να ψαρεύει σε κάποιο επιθυµητό βάθος, αλλά ποτέ δεν θα γνωρίζουµε αν όντως το δόλωµα έφτασε στο βάθος αυτό, ακόµα και αν ο φελλός σταµατήσει στο stopper. Τα ρεύµατα µπορούν να οδηγήσουν το δόλωµα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, άσχετα µε την πορεία που διαγράφει ο φελλός. Με την ίδια λογική, δε θα επέλεγα ποτέ να χρησιµοποιήσω σταθερές και µακροσκελείς αρµατωσιές, οι οποίες όχι µόνο θα µου έδιναν ψευδή εικόνα για την ακριβή θέση του δολώµατος, αλλά πιθανότατα θα είχα και ανεπιθύµητα µπλεξίµατα! Καταλήγουµε λοιπόν, πως οι σταθερές αρµατωσιές, όσο το δυνατόν πιο µαζεµένες και συγκροτηµένες, είναι το ζητούµενο για το σκοπό µας. Πολύ καλά αποτελέσµατα έχω επίσης µε σταθερές αρµατωσιές, µήκους µικρότερου της µιας οργιάς. Τα µολυβάκια, πρέπει να είναι συγκεντρωµένα σε µικρές συστάδες και όχι απλωµένα σε µεγάλες αποστάσεις. Με τον τρόπο αυτό, όχι µόνο αποφεύγουµε ανεπιθύµητα µπερδέµατα, αλλά επιτυγχάνουµε να βυθίζουµε συγκεκριµένα τµήµατα της αρµατωσιάς µέσα στα ρεύµατα. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει και ένα µέρος του ερµατισµού να βρίσκεται κοντά στο φελλό, έτσι ώστε να έχει καλύτερη κάθετη πλεύση και άρα καλύτερη ένδειξη στις τσιµπιές. Τέλος, το παράµαλλο πρέπει να είναι ανάλογο της όλης αρµατωσιάς και να έχει µήκος µικρότερο από 80 cm. Aν οι συνθήκες είναι έντονες ή τα ψάρια είναι µεγάλα και πολύ δυνατά, τότε επιχειρήστε να τα ψαρέψετε χωρίς παράµαλλο, δένοντας το αγκίστρι κατευθείαν πάνω στην µάνα! Είναι µία πολύ καλή λύση, κυρίως όταν τα ψαρέµατα γίνονται τις βραδινές ώρες.
Κατάλληλα δολώµατα match fishing
Ένα άλλο πολύ µεγάλο θέµα, είναι η χρήση των καταλληλότερων δολωµάτων για συνθήκες µε έντονο ρεύµα. Φανταστείτε ότι ήσασταν εσείς ένα µεγάλο λαβράκι και ψάχνατε µέσα στα ρεύµατα. Ποια τροφή θα σας τράβαγε περισσότερο το ενδιαφέρον; Φυσικά κάτι πλούσιο και δελεαστικό, το οποίο θα ήταν συνάµα και εύκολα αντιληπτό, µέσα στο γενικότερο αναβρασµό! Για το λόγο αυτό, δε θα διάλεγα ποτέ να ψαρέψω µε bigattini στις συνθήκες αυτές.
Ένα άλλο δόλωµα το οποίο ίσως µας δυσκολέψει, είναι το ζωντανό σαρδελάκι! Σίγουρα αποτελεί µία πρώτης τάξεως λιχουδιά για τα λαυράκια, αλλά είναι πολύ ευαίσθητο και έχει πολύ µαλακιά σάρκα. Σχεδόν σε κάθε ρίψη θα πρέπει να το αντικαθιστάτε µε καινούργιο, γεγονός που και θα σας κουράσει, αλλά και προϋποθέτει µεγάλες ποσότητες δολώµατος! Σαν ιδανική λύση, θα σας πρότεινα φυσικά τη ζωντανή γαρίδα: πολύ ανθεκτική, µε µεγάλη θρεπτική αξία και άριστη κίνηση ακόµα και µέσα στα ρεύµατα. Εξαιρετικά αποτελέσµατα µπορεί επίσης να σας προσφέρει και ένα άλλο είδος γαρίδας, το «κόκκινο», το οποίο ενώ παρουσιάζει πιο έντονα και φωσφορίζοντα χρώµατα, είναι αρκετά πιο ευαίσθητο. Τέλος, αν δυσκολευτείτε να συγκεντρώσετε ζωντανό δόλωµα δοκιµάστε να αγοράσετε κόκκινο καραβιδάκι. ∆ολώστε δύο καραβιδάκια µαζί για να δώσετε όγκο στο δόλωµά σας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο από τα µάτια των ψαριών που κυνηγούν στην περιοχή.
Μονόπλευρα ρεύµατα µεγάλης ισχύος από δεξιά ή από αριστερά, το στοίχημα στο match fishing
Σε αντίθεση µε την παραπάνω περίπτωση, όταν τα ρεύµατα έχουν έντονη ισχύ προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, τότε µην προσπαθήσετε να δώσετε χρόνο στο δόλωµά σας να ψαρέψει περπατώντας µαζί του στη στεριά, γιατί το µόνο σίγουρο είναι πως τσάµπα θα «σπάσετε» τα πόδια σας. Η αρµατωσιά δεν πρόκειται να ψαρέψει πάνω από µερικά δευτερόλεπτα παρασυρµένη από τα ισχυρά ρεύµατα, ενώ θα ταλαιπωρείτε και τα δολώµατα από τις συνεχείς ρίψεις. Στις συνθήκες αυτές, προχωρήστε µαζί µε την φορά του ρεύµατος και προσπαθήστε να βρείτε σηµεία τέτοια, όπου η εξωτερική µορφολογία να εµποδίζει την κατεύθυνση των ρευµάτων, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται ζώνες µε πιο ήρεµα νερά. Τέτοιες περιοχές µπορεί να είναι µεγάλες εσοχές από βράχια ή κυµατοθραύστες, γωνίες ντόκων ή µικροί κολπίσκοι. Επιχειρήστε κοντινές βολές σύµφωνα την φορά των ρευµάτων και κοντράρετε λίγο την αρµατωσιά, καθώς κινείται στα ρεύµατα. Σύντοµα, η αρµατωσιά θα εισέλθει παρασυρόµενη στις ζώνες όπου τα ρεύµατα κόβουν, στα καρτέρια δηλαδή των µεγάλων λαβρακιών. Όσον αφορά στο µαλάγρωµα, θα σας συνιστούσα να το ξεχάσετε στις συνθήκες αυτές.
Ρεύµατα µε κατεύθυνση προς τα ανοιχτά
Οι συγκεκριµένες συνθήκες ψαρέµατος, όταν δεν είναι έντονες, µπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές για το ψάρεµα των µεγάλων λαυρακιών. Το δόλωµα, καθώς παρασύρεται από τα ρεύµατα, µπορεί να ψαρέψει για αρκετή ώρα µέσα σε ένα µεγάλο εύρος της ψαρεύτρας µας. Επιχειρώντας κοντινές βολές και έχοντας το δάχτυλο στην µποµπίνα του µηχανισµού, µπορούµε να ελέγχουµε τον τρόπο µε τον οποίο παρασύρεται η αρµατωσιά µέσα στο νερό, ανακαλύπτοντας έτσι τη ζώνη που βρίσκονται τα ψάρια. Μας έχει τύχει να πιάσουµε λαυράκια ακόµα και σε αποστάσεις άνω των 40 µέτρων από την ακτή, έχοντας τα ρεύµατα ως σύµµαχους. Μελανό σηµείο στις συγκεκριµένες συνθήκες είναι το µαλάγρωµα. Ο τρόπος µαλαγρώµατος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, διότι ακόµα και αν ρίξετε την µαλάγρα σε πολύ µικρές αποστάσεις, αυτή εύκολα µπορεί να παρασυρθεί σε σηµεία εκτός της ψαρεύτρας σας. Προσωπικά, προτιµώ να ξεκινήσω το ψάρεµα χωρίς µαλάγρωµα και αν δω ότι η µέρα είναι δύσκολη και τα ψάρια δύστροπα, τοποθετώ τη µαλάγρα µέσα σε ένα συρµάτινο δίχτυ µε µια πέτρα και τη ρίχνω µε ένα σκοινί µπροστά µου στην θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνω την ακινητοποίηση της µαλάγρας κοντά στο βυθό, ενώ διαχέεται προς τα ανοιχτά µόνο η µυρωδιά της.
Ρεύµατα µε αντίθετη κατεύθυνση
Ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση από όλες, είναι τα αντίθετα ρεύµατα. Ειδικά όταν η ένταση τους είναι έντονη, τότε καλύτερα να τα µαζέψετε και να µην χασοµεράτε άλλο! Όσο και αν προσπαθήσετε να φτάσετε µακρινές αποστάσεις, όσο και αν χρειαστεί να ταλαιπωρήσετε τα δολώµατα µε τις έντονες βολές, σε λίγα µόλις λεπτά ο φελλός θα στέκεται αρχοντικά πάλι µπροστά στα πόδια σας. Ωστόσο, αν τα ρεύµατα δεν είναι απαγορευτικά, παλέψτε το! Στο ψάρεµα ποτέ δεν µπορούµε να αποκλείσουµε τίποτα. Μαλαγρώστε καλά! Είναι η µόνη περίπτωση που η µαλάγρα θα µείνει σίγουρα κοντά στην ψαρεύτρα σας. ∆είξτε επιµονή και υποµονή και ίσως τελικά δικαιωθείτε! Μιλώντας προσωπικά, τις περισσότερες αψαριές µου τις έχω κάνει σε τέτοιες συνθήκες. Μάλιστα στην παρέα µου, όταν βλέπουµε τα ρεύµατα να είναι κόντρα, συνηθίζουµε να λέµε χαριτολογώντας ότι η θάλασσα µας στέλνει πίσω στα σπίτια µας.
Ρεύµατα από δύο διαφορετικές διευθύνσεις που συγκρούονται
Τελευταία και σίγουρα πιο δύσκολη περίπτωση, είναι η σύγκρουση δύο ή περισσοτέρων ρευµάτων σε ένα σηµείο. Τέτοιες περιπτώσεις µπορούµε να συναντήσουµε σε ακρόκαβους και σε µπούκες λιµανιών, όταν τα εξωτερικά ρεύµατα εισχωρούν στο λιµάνι και συγκρούονται µε τα ρεύµατα εσωτερικά του, τα οποία κινούνται προς τα ανοιχτά. Στις περιπτώσεις αυτές, βλέπουµε µια θάλασσα να «βράζει» στην κυριολεξία. Η επιφάνεια της αλλάζει συνεχώς µορφές, ενώ στην ένωση των δύο ρευµάτων εµφανίζονται µικροί κυµατισµοί και στα πιο ρηχά µικρές κηλίδες, εκεί όπου έχουµε µία ισοστάθµιση των ρευµάτων. Εκεί λοιπόν θα προσπαθήσουµε να στείλουµε την αρµατωσιά µας. Πιο συγκεκριµένα, επιχειρούµε πάντα κοντινές βολές, µικρότερες από τα 15 µε 20 µέτρα, ώστε να µη δηµιουργούν µεγάλα τόξα πετονιάς ανάµεσα στη µύτη του καλαµιού και το φελλό. Παρατηρούµε την πορεία του φελλού καθώς παρασύρεται και όταν φτάσει στο σηµείο σύγκλισης των ρευµάτων, προσπαθούµε να βρούµε που ακριβώς µπορεί να σταθεί ακίνητος για µερικά λεπτά. Το σηµείο αυτό µπορεί να διαφέρει αρκετές φορές κατά την διάρκεια του ψαρέµατός µας, ανάλογα µε την αυξοµείωση των ρευµάτων, όµως, όσο δύσκολο σας ακούγεται, τόσο αποδοτικό µπορεί να εξελιχθεί! ∆εν είναι λίγες οι φορές, που µε το πέσιµο της αρµατωσιάς µέσα στον αναβρασµό των ρευµάτων, µεγάλα λαυράκια επιτέθηκαν στα δολώµατα, χαρίζοντάς µας έντονες συγκινήσεις. Σε τέτοιες συνθήκες ψαρέµατος, δε χρειάζεται να περιµένετε πολύ για το πολυπόθητο τσίµπηµα. Αν τα ψάρια βρίσκονται στην περιοχή, τότε το κάνουν για να κυνηγήσουν και σίγουρα θα το διαπιστώσετε!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Published in MATCH FISHING