Ο Απρίλιος είναι ο µήνας που σηµατοδοτεί την εµφάνιση των µελανουριών στις ακτογραµµές µας. Mε τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες θα τα συναντήσουµε σε κοπάδια.
Πρόκειται για έναν µικρό άρπαγα, ιδιαίτερα µαχητικό και συνάµα πολύ δειλό. Όταν αφήσει τις αναστολές, επιτίθεται στη λεία του µε αποφασιστικότητα και µαχητικότητα. Πράγμα που προκαλεί εντυπώσεις, αν λάβουµε υπόψη το µικρό του όγκο.
Οι τεχνικές οι οποίες µπορούν να βρουν εφαρµογή στο ψάρεµα µελανουριού είναι πάρα πολλές. Εγγλέζικο, feeder, spinning, casting, απίκο. Όµως κάθε µια από αυτές περιορίζεται ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες. Πχ. το εγγλέζικο θέλει ήρεµα νερά και ρεύµατα, ενώ το spinning χρειάζεται ανακατωσούρα.
Γι’ αυτό λοιπόν προτιµώ περισσότερο το bolognese, µία τεχνική «παντός καιρού» µε ιδιαίτερες επιτυχίες. Θα ήθελα να αναφερθώ στους τόπους, τα σηµεία που είναι πιο έντονη η παρουσία των µελανουριών. Αλλά και σε ποια επίπεδα της υδάτινης στήλης κινούνται περισσότερο. Τα βραχώδη σηµεία και οι αποχές είναι από τα πιο δηµοφιλή «στέκια» τους. Επίσης θα τα βρούµε σίγουρα σε ακτογραµµές οι οποίες σχηµατίζουν µικρούς κόλπους και τις χτυπά το κύµα.
Σίγουρα θα τα συναντήσουµε και µέσα στο λιµάνι, αφού εκεί υπάρχει σίγουρη τροφή, όπως επίσης και σε αµµώδη σηµεία, υπό κάποιες προϋποθέσεις όµως. ∆ηλαδή να έχει προηγηθεί ανακατωσούρα και κυµατισµός, έτσι ώστε να έχει δηµιουργηθεί και η ανάλογη θολούρα, απαραίτητη για την ευκολότερη αναζήτηση της τροφής τους.
Εκείνο που δε χρειάζεται να µας ανησυχεί, είναι σε ποια επίπεδα της θάλασσας κινούνται και αναζητούν την τροφή τους. Γενικά µπορούµε να τα ψαρέψουµε από αφρό µέχρι πάτο. Τρώνε όµως καλύτερα όταν υπάρχει κυµατάκι µε αφρουδιά, κυρίως αφρό και µεσόνερα, ενώ σε πιο ήρεµες συνθήκες θα τα αναζητήσουµε πατωτά.
Βolognese σε βράχο
Το bolognese από βράχο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ψαρέµατα θα έλεγα. Ειδικά αν έχουµε τον καιρό κόντρα και υπάρχει η ανάλογη αφρουδιά. Τότε τα ποσοστά επιτυχίας µας αυξάνονται κατακόρυφα. Αν και το bolognese αποτελεί µια match τεχνική, στα ψαρέµατα από βράχο χρειαζόµαστε πιο «βαρύ» εξοπλισµό. Πρώτον για την προστασία του εξοπλισµού και των πετονιών από την αγριάδα του τοπίου και του βυθού. Δεύτερον για την άµεση ανάκτηση των ψαριών χωρίς τη βοήθεια της απόχης. Είναι προτιμότερο να µην τροµάξουµε τον τόπο µε µία πιθανή απώλεια ψαριού.
Θα τα αναζητήσουµε κυρίως µεσόνερα και λιγότερο πατωτά. Έτσι µειώνουµε τις πιθανότητες βραχώµατος της αρµατωσιάς, µιας και το κύµα που σκάει στο βράχο θα την παρασέρνει συνεχώς. Την οπτική ένδειξη των τσιµπιών θα αναλάβουν στρογγυλοί φελλοί. Αυτοί μόνο µπορούν να σταθούν επάξια στον κυµατισµό, χωρίς να βυθίζονται µε το παραµικρό. Ίσως κάποιες φορές να γεννηθούν ερωτηµατικά στο θέµα της ανάγνωσης των τσιµπιών µε τέτοιου είδους φελλούς. Γενικά η ευαισθησία τους είναι τροµερά µειωµένη. Δε χρειάζεται να µας ανησυχεί όµως, γιατί το τσίµπηµα του µελανουριού είναι χαρακτηριστικό.
Η θολούρα και η αφρουδιά που επικρατεί, βοηθά τα µελανούρια να αφήσουν τις όποιες αναστολές έχουν. Ορµάνε στο δόλωµα µε µανία προκαλώντας το επιθυµητό, πολύ ευδιάκριτο, κατέβασµα του φελλού. Όσον αφορά στο σύνολο της αρµατωσιάς, όλα θα είναι κάπως πιο χοντρά από τα συνηθισµένα µας, χρησιµοποιώντας για µάνα πετονιά διαµέτρου 0,20-0,23 mm και για παράµαλλο µια καλής ποιότητας fluorocarbon 0,17- 0,20 mm. Σηµειωτέον ότι τα µεγαλύτερα νούµερα της αρµατωσιάς δεν µας προβληµατίσουν ιδιαίτερα, αφού η θολούρα θα φροντίσει να «κρυφτούν».
Όσον αφορά στο σύνολο καλάµι-µηχανισµός, θα προτιµήσουµε σκληρά κυρίως καλάµια. Με δράση κορυφής και µήκος µέχρι 6 µέτρα. Ένας µικρός 1000άρης µηχανισµός µε τα φρένα του σχετικά κλειστά αρκεί για το σκοπό µας. Έτσι και αλλιώς έχουµε να κάνουµε µε άµεση ανάκτηση του ψαριού. Δεν πρόκειται να το «δουλέψουµε» µε τα φρένα για να το κουράσουµε.
Μαλάγρα
Απαραίτητη σύµµαχος στην τεχνική του bolognese και ιδιαίτερα στο ψάρεµα από βράχο. Θα αναλάβει να καλέσει τα ψάρια µέσα στην ψαρεύτρα µας. Τα συστατικά που θα προτιµήσουµε να έχει η µαλάγρα µας είναι: ψωµί, τυρί, σαρδέλα, γαρίδα. Υλικά τα οποία µπορούν να περιέχονται ξεχωριστά ή να συνδυάζονται µεταξύ τους σε µια αυτοσχέδια µαλάγρα. Εναλλακτικά θα βρούμε σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο ετοιµες µαλάγρες µε την µορφή αλεύρων.
Το ρίξιµο της µαλάγρας δεν είναι απαραίτητο να γίνεται µακριά από το σηµείο που σκάει το κύµα. Το ίδιο και του δολώµατος. Τα ψάρια είναι συνήθως µπροστά µας και κάποιες φορές σχεδόν κάτω από τα πόδια µας.
∆ολώµατα
Τα δολώµατα που µπορούµε να έχουµε µαζί µας, είναι το κλασσικό ζυµάρι µε σαρδέλα ή γαρίδα, η ψίχα του ψωµιού και ο ακροβάτης. Η τελική εκλογή επαφίεται πάντα στις προτιµήσεις του ψαρά και φυσικά των ψαριών του κάθε τόπου, ενώ η επιλογή αγκιστριού ή σαλαγκιάς γίνεται πάντα µε γνώµονα το είδος του δολώµατος, µε µια µικρή εξαίρεση: το ζυµάρι που όλοι ξέρουµε ότι χρειαζόµαστε στη σαλαγκιά, µπορεί κάλλιστα να δολωθεί και σε αγκιστράκι, αρκεί να προσέξουµε το σφίξιµο της ζύµης να γίνει περισσότερο µε αλεύρι.
Βolognese σε λιµάνι
Εδώ αλλάζει τελείως το σκηνικό, αφού θα πάµε σε πιο light καταστάσεις και σε ένα πιο τεχνικό κοµµάτι από πλευράς εξοπλισµού και αρµατωσιάς. Ζώντας σε ένα πολυσύχναστο µέρος, µε σπανίως ταραγµένα νερά και πολλή φασαρία στο περιβάλλον τους, τα ψάρια του λιµανιού είναι σίγουρα πιο τροµαγµένα, και κυνηγηµένα από µεγαλύτερα ψάρια και ανθρώπους. Εποµένως, είναι απολύτως φυσικό να έχουν κυριευτεί από φόβο και να διστάζουν να τσιµπήσουν σε κάθε τροφή που τους παρέχεται εύκολα. Πόσο µάλλον τα µελανούρια που είναι από τη φύση τους καχύποπτα!
Για να ανεβάσουµε τα ποσοστά επιτυχίας στο ψάρεµά µας, θα είµαστε πιο προσεκτικοί και µεθοδικοί, και οι κινήσεις µας πάντα σχεδιασµένες. Θα ξεκινήσουµε λοιπόν από την επιλογή της ώρας που τρώνε τα ψάρια, και αυτή είναι συνήθως οι πρώτες πρωινές ώρες, τις οποίες επιλέγουµε πάντα. Αν όµως θέλουµε να παρατείνουµε τα ψάρεµά µας και να διατηρήσουµε τις ορέξεις των ψαριών αναλλοίωτες και δυνατές όπως στις πρωινές ώρες, τότε θα διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο µια δραστική µαλάγρα, µε συστατικά ανάλογα µε το δόλωµα το όποιο θα τους προσφέρουµε, και εδώ τα λεπτά εργαλεία φέρνουν το µπιγκατίνι σε πρώτο ρόλο.
Έτσι µέσα στην µαλάγρα µας η οποία θα έχει σα βάση το τυρί και το ψωµί, τα οποία λατρεύει το µελανούρι, θα προσθέσουµε και µια δυο χούφτες µπιγκατίνι, έτσι ώστε να δώσουµε στα ψάρια το στίγµα τι πρέπει να φάνε. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές δεν αρκεί η χρήση της µαλάγρας για να διατηρήσουµε τις ορέξεις των ψαριών, και χρειάζεται η προσθήκη κάποιων ενισχυτικών ουσιών στο µίγµα της µαλάγρας µας, όπως για παράδειγµα κάποιων αµινοξέων ή ακόµη καλύτερα κάποιων φεροµόνων, που θα διεγείρουν στο έπακρο τις ορέξεις των ψαριών.
Όσον αφορά στο σύνολο της αρµατωσιάς, θα πέσει κατά πολύ σε νούµερα σε σχέση µε αυτά του βράχου, έτσι ώστε να κερδίσουµε όσο µπορούµε σε διακριτικότητα. Έτσι, επιλέγουµε για µάνα πετονιά διαµέτρου 0,16 mm και για παράµαλλο 0,14 mm. Σίγουρα θα µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε λεπτότερο παράµαλλο (πχ. 0,12 mm), αλλά δεν µας το επιτρέπει η οδοντοστοιχία των µελανουριών, η οποία είναι αρκετά κοφτερή.
Για την οπτική ένδειξη επιλέγουµε ευαίσθητους φελλούς, που δέχονται µικρό ερµάτισµα, για να έχουµε ένα πιο φυσικό κατέβασµα του δολώµατος. Από πλευράς καλαµιού και µηχανισµού, χρειαζόµαστε καλάµια λεπτά και ελαφριά µε δράση κορυφής έως και ηµιπαραβολική, ώστε να µπορούν να συνεργαστούν µε τις λεπτές πετονιές. Το σύνολο συµπληρώνεται µε την προσθήκη ενός µικρού µηχανισµού µε καλά και λειτουργικά φρένα, ή ακόµη καλύτερα µε µηχανισµούς οι οποίοι διαθέτουν fighting drag.
Τέλος, δύο λεπτοµέρειες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, είναι η ύπαρξη απόχης και η τακτική έρευνα των παράµαλλων για γδαρσίµατα, µετά τη σύλληψη κάποιου ψαριού.