Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νέες τεχνικές: Συνδυασμός τεχνητού και νωπού δολώματος, Δολωμένη σιλικόνη, μέρος 2ο

April 19, 2021

Νέες τεχνικές: Συνδυασμός τεχνητού και νωπού δολώματος, Δολωμένη σιλικόνη, μέρος 2ο

Σε προηγούµενο τεύχος είδαµε έναν πρώτο συνδυασµό τεχνητού και νωπού δολώµατος, το σιλικονούχο καλαµάρι µε το κεφάλι του θράψαλου ή του καλαµαριού. Σε αυτό το τεύχος θα δούµε το σιλικονούχο καλαµάρι µε συνδυασµό λωρίδας καλαµαριού, σε ζόκα ή φύλακα.

Θα προσπαθήσουµε λοιπόν να επιτύχουµε εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσµατα µε τη χρήση ζωντανών δολωµάτων, χωρίς το άγχος για την εξασφάλισή τους. Χρησιµοποιώντας τις δύο τεχνικές, γνωστές για την αποτελεσµατικότητά τους µε ζωντανά δολώµατα, και επιστρατεύοντας τη συγκεκριµένη καινοτοµία.

Ζόκα – σιλικονούχο καλαµάρι – πλοκάµι καλαµαριού, έτοιµα να ψαρέψουν.

Ζόκα-σιλικόνη-λωρίδα καλαµαριού
Ο παραπάνω συνδυασµός αποδίδει ιδιαίτερα σε βαθιά νερά ή σε ρηχά νερά µε ρέµα. Φαγκριά, συναγρίδες, µεγάλα σκαθάρια και σκορπίνες, είναι οι πιο συνηθισµένοι επισκέπτες στην αρµατωσιά µας.  Δεν αποκλείουµε βέβαια και όλα τα υπόλοιπα αρπακτικά ή κυνηγιάρικα. Κατασκευάζουµε την αρµατωσιά µας µε δύο-συνήθως- αγκίστρια, τα οποία και περνάµε µέσα από το εσωτερικό ενός σιλικονούχου καλαµαριού.

Αν η ζόκα ή η cabura µας έχουν κρίκο, τότε η σύνδεση της αρµατωσιάς µας εκεί θα γίνει ευκολότερη.  Θα επιστρατεύσουμε ένα κρίκο σύνδεσης. Το µήκος της αρµατωσιάς θα είναι λίγο µεγαλύτερο από το µήκος του καλαµαριού. Εµείς αυτό που θέλουµε είναι τα αγκίστρια να βρίσκονται στα πλοκάµια του σιλικονούχου. Αν απευθυνόµαστε σε µικρά θηράµατα, τότε η αρµατωσιά µας µπορεί να είναι από πετονιά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται µε νήµα, το οποίο προσφέρει ασφάλεια από τα κοψίµατα που προκαλούνται από τα δόντια των ψαριών.

Το σύστηµα ζόκας-σιλικόνης, έτσι όπως είναι, µπορεί να ψαρέψει και µόνο του µε αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Εµείς όμως θα προσθέσουµε νωπό δόλωµα στα αγκίστρια της αρµατωσιάς, επιδιώκοντας τη µέγιστη απόδοση.

Σιλικονούχο καλαµάρι δολωµένο µε πλοκάµι φρέσκου καλαµαριού, λίγο πριν πέσει στο νερό.

Το δόλωµα που προτιµούµε συνήθως, είναι λωρίδα ή πλοκάµι καλαµαριού. Η λωρίδα του καλαµαριού κόβεται, αφού προηγουµένως το κεφαλόποδο ξεπετσιαστεί και ανοιχτεί. Το χτύπηµα µε ένα σφυράκι, όπως έχουµε αναφέρει σε προηγούµενο άρθρο, το κάνει ακόµα πιο αρεστό στα ψάρια. Καλό είναι να γίνεται και να µην παραλείπεται. Οι λωρίδες θα έχουν πλάτος γύρω στα 2 εκ. και µήκος 8-15 εκατοστά. Η λωρίδα θα περαστεί συγχρόνως και στα δύο αγκίστρια της αρµατωσιάς. Φροντίζουμε να κρέµεται ελεύθερο ένα αρκετά µεγάλο τµήµα του, ώστε να προσελκύσει περισσότερο τα ψάρια µε τη φυσική του κίνηση.

Το σύστηµα αυτό θα κατεβεί στον τόπο που ξέρουµε ή πιστεύουµε ότι έχει ψάρια, µε τη βοήθεια ενός καλαµιού κι ενός µηχανισµού γεµισµένου µε νήµα διαµέτρου 0,23 χιλιοστών. Ένα παράµαλλο από πετονιά γύρω στα πέντε µέτρα, καλό είναι να υπάρχει λίγο πριν από τη ζόκα µας.

Αρματωσιά για φύλακα.

Αυτό θα δώσει κάποια ελαστικότητα στο όλο σύστηµα, θα κάνει πιο διακριτικό το δόλωµά µας, και το σηµαντικότερο: θα µας ειδοποιεί ότι πλησιάζει στην επιφάνεια. Μόλις το δόλωµα φθάσει στο βυθό, παίρνουµε µια δυο µανιβελιές και κρατάµε το καλάµι µας ακίνητο περιµένοντας την τσιµπιά. Αν αυτή έλθει, καρφώνουµε δυνατά για να αγκιστρώσουµε στα σίγουρα το ψάρι που έχει το δόλωµα στο στόµα του.

Αν η τσιµπιά δεν έλθει, τότε ή θα ανεβοκατεβάσουµε την αρµατωσιά µας µερικές φορές για να προσελκύσουµε τα ψάρια από απόσταση, ή θα πάρουµε µερικές ακόµα µανιβελιές και θα αρχίσουµε να κατεβάζουµε πολύ αργά το δόλωµα προς το βυθό. Η αργή κάθοδος του δολώµατος έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ελκυστική για τα ψάρια, αφού τότε συνηθίζουν να αρπάζουν το δόλωµα. Η ύπαρξη ρέµατος δηµιουργεί πολλές φορές την ψευδαίσθηση στα ψάρια, ότι το δόλωµα κινείται µέσα στο νερό. Για αυτό με ελαφρύ ρέµα έχουµε περισσότερες συλλήψεις αξιόλογων ψαριών, µε σταθερό καλάµι μάλιστα και το δόλωµα να µην ανεβοκατεβαίνει.

Αν υπάρχει ρέµα, τότε κρατάµε ακίνητη κοντά στο βυθό και τη ζόκα αλλά και την kabura.

Σιλικόνη-λωρίδα καλαµαριού στο φύλακα
Με µολύβι φύλακα έχουµε αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσµατα µε το σιλικονούχο καλαµάρι και µε συµπλήρωµα λωρίδας ή πλοκαµιού καλαµαριού, όταν δε βρούµε ζωντανό. Επίσης, όταν τα µικρόψαρα (πχ. τα σκαθάρια και τα µικρά τσαούσια) καταστρέφουν το ζωντανό καλαµάρι, αντικαθιστούµε την αρµατωσιά µας µε το συγκεκριµένο συνδυασµό, και ασχολούµαστε µε τα µικρότερα ψάρια που τώρα πια θα αγκιστρώνονται εύκολα.

Θα χρειαστούµε ένα σιλικονούχο καλαµάρι µήκους 12-18 εκατοστών, και µια αρµατωσιά του φύλακα κατασκευασµένη µε λεπτότερα συνήθως υλικά. Αν δεν απευθυνόµαστε σε φαγκριά που έχουν δόντια, τότε η αρµατωσιά µας είναι από πετονιά διαµέτρου 0,54-0,64 χιλιοστά. Στα φαγκριά η πετονιά θα αντικατασταθεί µε νήµα. ∆ύο αγκίστρια µεγέθους 1/0-4/0, θα δεθούν σε απόσταση 3 εκατοστών µεταξύ τους στο ένα άκρο της. Ένα µικρό κοµπάκι γύρω στα 5 εκατοστά από τα αγκίστρια, µε µια χαντρούλα ανάµεσα σε αγκίστρι και κόµπο, θα σταθεροποιήσει καλύτερα την αρµατωσιά µας (δες φωτογραφία 1).

Τα σκαθαράκια καταστρέφουν πολλές φορές το ζωντανό καλαµάρι, χωρίς να πιάνονται εύκολα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συνδυασµός σιλικόνης και λωρίδας καλαµαριού θα φανεί ιδιαίτερα αποδοτικός.

Το ελεύθερο άκρο της αρµατωσιάς περνιέται µέσα από το εσωτερικό της σιλικόνης και δένεται στο παράµαλλό µας µε ένα µικρό στριφταράκι. Αυτό που πρέπει να φροντίσουµε, είναι να βρίσκεται το πρώτο αγκίστρι ανάµεσα στα πλοκάµια του καλαµαριού και το τελευταίο λίγο µακρύτερα από αυτά.

Έτσι, όταν στη συνέχεια θα δολώσουµε λωρίδα καλαµαριού ή πλοκάµι, το νωπό δόλωµα θα βρίσκεται στο άκρο της αρµατωσιάς, όπου είναι και τα αγκίστρια, και θα µπορεί να αγκιστρώσει πιο εύκολα το ψάρι. Τόσο η λωρίδα, όσο και το πλοκάµι, καρφώνονται και στα δύο αγκίστρια συγχρόνως, φροντίζοντας ώστε το 1/3 περίπου του δολώµατος να είναι πάντα ελεύθερο και να προσελκύει µε τις κινήσεις του τα ψάρια. Η ταχύτητα πλεύσης µας είναι λίγο µεγαλύτερη από ότι µε ζωντανό δόλωµα, δηλαδή 1-1,4 knots.

Αρµάτωµα και δόλωση ζόκας-καµπούρας-σιλικόνης µε πλοκάµι καλαµαριού
1. Πέρασµα της αρµατωσιάς µας στη ζόκα, µε τη βοήθεια κρίκου σύνδεσης και ειδικής πένσας
2. Καρφώνουµε το αγκίστρι της ζόκας στην ουρά της σιλικόνης, ώστε αυτή να βρίσκεται κοντά στο βαρίδι και όχι σε απόσταση
3. Κόβουµε ένα µακρύ πλοκάµι στο επιθυµητό µήκος
4. Περνάµε το δόλωµα στα αγκίστρια της αρµατωσιάς

5. Βλέπουµε το πλοκάµι περασµένο και στα δυο συγχρόνως αγκίστρια…

Ζόκα, Προετοιµασία και δόλωση λουρίδας
1. Ξεπέτσιασµα καλαµαριού, άνοιγµα, και χτύπηµα µε σφυράκι,
2. Κόψιµο σε λωρίδες µε πλάτος γύρω στα 2 εκ.
3. Πέρασµα της λωρίδας στα αγκίστρια της αρµατωσιάς,
4. Η αρµατωσιά µας δολωµένη

Tags
Νωπό δόλωμα Ψάρεμα από Σκάφος Τεχνητά Νέες Τεχνικές Δολωμένη Σιλικόνη
Comodo SSL