Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Giovanni Bianchini

Νήμα: Ποιό είναι το καταλληλότερο για ψάρεμα από ακτή

October 23, 2023

Νήμα: Ποιό είναι το καταλληλότερο για ψάρεμα από ακτή

Σε αυτό το άρθρο, το οποίο αποτελεί συνέχεια προηγούµενου άρθρου, αναλύουµε τις αλιευτικές τεχνικές, αυτήν τη φορά από την ακτή, για τις οποίες η χρήση νήµατος θεωρείται επιτακτική. Συζητούµε, επίσης, πως να κάνουµε ένα τέλειο γέµισµα και πως να διατηρούµε το πολύτιµο νήµα µας σε άριστη κατάσταση µε την πάροδο του χρόνου.

Παρακάτω, αναλύουµε τις τεχνικές που εξασκώ και η χρήση νήµατος θεωρείται θεµελιώδης.

Spinning
Στην τεχνική αυτή, η απόσταση ρίψης είναι το παν, και πολλές φορές, ακόµη και µόλις δύο µέτρα παραπάνω µπορεί να κάνουν τη διαφορά µεταξύ µιας αξιοσηµείωτης µέρας που θα θυµόµαστε για πάντα και µιας κακής εξόρµησης.

Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο προτείνω τη χρήση ενός εξαιρετικού οκτάκλωνου νήµατος σε αυτήν την τεχνική, αφού συµβάλλει στη χαµηλότερη τριβή του µε τους δακτυλίους και τον αέρα, µε αποτέλεσµα να έχουµε µεγαλύτερη εµβέλεια και περισσότερη απαλότητα, παρά την παρουσία µεγαλύτερων διαµέτρων.

Όσον αφορά στη διάρκεια ζωής του νήµατος, αν επιλέγουµε ποιοτικές µάρκες, τότε το ίδιο το νήµα µπορεί να διαρκέσει ακόµα και για µερικά χρόνια, και εποµένως να αποτελέσει µία µακροπρόθεσµη επένδυση.

Light spinning & Eging
Αποφάσισα να αναφερθώ σε αυτές τις δύο τεχνικές µαζί, επειδή έχουν πολλά κοινά σηµεία µεταξύ τους, και σε γενικές γραµµές χρησιµοποιούµε την ίδια διάµετρο νήµατος και για τις δύο.

Εδώ, η διάµετρος κυµαίνεται γενικά µεταξύ 0,08 και 0,12mm. Για διαµέτρους µεγαλύτερες από 0.10mm, προτείνω να βασιζόµαστε σε οκτάκλωνα νήµατα, ενώ από 0.10 (συµπεριλαµβάνεται) έως 0.08mm, προτείνω την αγορά ενός εξαιρετικού τετράκλωνου. Ο λόγος της διαφοράς αυτής, επισηµαίνεται παρακάτω.

Με την τεχνική light spinning, ακόµη περισσότερο απ’ ότι στην κλασική τεχνική του spinning, η πιθανότητα µπλεξίµατος παραµονεύει πάντα, λόγω του µικρού µεγέθους των δολωµάτων που χρησιµοποιούνται (µερικά ζυγίζουν µόνο 5 γραµµάρια), οπότε είναι απαραίτητο να παίρνουµε κάποιες µικρές προφυλάξεις για να αποφεύγουµε τη δηµιουργία του τόσο µισητού κουβαριού.

Παρατήρησα ότι µε πολύ λεπτές διαµέτρους (0.08-0.10mm), είναι προτιµότερο να επιλέγουµε νήµα τετράκλωνο, το οποίο, λόγω του σχήµατός του, είναι ελαφρώς πιο άκαµπτο από ένα οκτάκλωνο. Η λεπτή διάµετρος εξισορροπείται από τη µεγαλύτερη ακαµψία ενός καλού 4x.

Από την άλλη, αν αποφασίσετε να επιλέξετε µεγαλύτερη διάµετρο (0.12mm), θα ήταν προτιµότερο να προσανατολιστείτε σε ένα νήµα οκτάκλωνο, το οποίο, λόγω του σχήµατός του, είναι ελαφρώς πιο µαλακό από ένα τετράκλωνο. Η µεγαλύτερη διάµετρος εξισορροπείται από την απαλότητα ενός καλού 8x.

Το τέλειο γέµισµα
Σε τεχνικές όπως το spinning και το eging, ο µηχανισµός παίζει θεµελιώδη ρόλο στο σηµαντικό περιορισµό των µπερδεµάτων και των τυχαίων σπασιµάτων. Συζητώντας µε ψαράδες, δεν έχετε ιδέα πόσες φορές έχω ακούσει ανθρώπους να χρησιµοποιούν κορυφαία νήµατα της αγοράς, φορτωµένα σε µποµπίνες πολύ φθηνών µηχανισµών. Το αποτέλεσµα; Απώλεια πολλών µέτρων νήµατος λόγω πολύπλοκων κουβαριών, απώλεια δολωµάτων (αρκετά ακριβών) λόγω κόµπων που σχηµατίζονται από το κακό γέµισµα στο µηχανισµό και ούτω καθεξής.

Η επιλογή ενός µηχανισµού ψαρέµατος που να διαθέτει ένα τέλειο σύστηµα γεµίσµατος, δεν αποτελεί σύσταση, αλλά καθήκον, διαφορετικά η πιθανότητα απώλειας δεκάδων µέτρων νήµατος και ορισµένων ακριβών δολωµάτων, είναι αρκετά υψηλή.

∆ύο είναι τα καλύτερα συστήµατα γεµίσµατος στον κόσµο: Το σύστηµα X Aero Wrap II και το σύστηµα ABS II. Το σύστηµα X Aero Wrap (ενσωµατώνεται στους µηχανισµούς της Shimano), εφαρµόζεται στο ειδικά σχεδιασµένο γρανάζι, δηµιουργώντας τη βέλτιστη ταχύτητα ταλάντωσης.

Τα οφέλη µεταφράζονται σε µία εξαιρετική κατανοµή του νήµατος στη µποµπίνα του µηχανισµού, βελτιώνοντας το ξετύλιγµά του κατά τη ρίψη. Το σύστηµα ABS (χαρακτηριστικό των µηχανισµών Daiwa), επιτρέπει µακρινές ρίψεις και αποτρέπει µε αξιοπιστία κάθε πιθανότητα να µπερδευτεί το νήµα καθώς ξετυλίγεται από τη µποµπίνα. Οι µηχανισµοί που ενσωµατώνουν το σύστηµα ABS, διαθέτουν µποµπίνες µε ανάποδη κωνικότητα, δηλαδή µε µικρότερη διάµετρο κάτω και µεγαλύτερη στο επάνω µέρος της µποµπίνας.

Έτσι, µπορούµε να τις γεµίσουµε άφοβα έως το χείλος τους, χωρίς να φοβόµαστε ενδεχόµενα µπερδέµατα κατά τη ρίψη. Η ανάποδη κωνικότητα, κάνει το νήµα να ξετυλίγεται σε σπείρες µεγαλύτερης διαµέτρου, πολύ οµοιόµορφα, ελαχιστοποιώντας φαινόµενα «µνήµης» των σπειρών και εποµένως τις ανεπιθύµητες «τούφες». Χάρη σε αυτό το σύστηµα, επιτυγχάνονται επίσης και µεγαλύτερες αποστάσεις ρίψης του τεχνητού.

Πώς να διατηρούµε το νήµα στο χρόνο
Το νήµα, ακόµη και κορυφαίας ποιότητας, τείνει να φθείρεται µε την πάροδο του χρόνου, χάνει το αρχικό του χρώµα και οι ίνες κάνουν «ξέφτια», τα οποία µπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα στις περιπτώσεις που µας χτυπήσει ένα θήραµα-όνειρο ζωής. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διατηρούµε το νήµα µας στα καλύτερά του, προσπαθώντας να παρατείνουµε τη διάρκεια της ζωής του όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το νήµα τείνει να φθείρεται περισσότερο µε τις αλιευτικές τεχνικές στις οποίες επιβάλλεται ρίψη µε τη χρήση λεπτών διαµέτρων. Όσο πιο λεπτή είναι η διάµετρος, τόσο πιο εύκολα φθείρεται το νήµα. Τεχνικές όπως το spinning και το eging, είναι ιδιαίτερα έντονες, όχι µόνο για το µηχανισµό ψαρέµατος, αλλά και για το ίδιο το νήµα. Πράγµατι, το συνεχές «ρίξε-βγάλε» (cast and retrieve), µε την πάροδο του χρόνου τείνει να οδηγεί στην τριβή και τη φθορά του νήµατος.

Η φθορά αυτή µπορεί να επιταχυνθεί ακόµα περισσότερο από την αλατούχο κρυστάλλωση, που οφείλεται σε ανεπαρκή συντήρηση του νήµατος. Εκτός από το κλασικό ξέπλυµα µε τρεχούµενο νερό και το επακόλουθο στέγνωµα µετά από κάθε αλιευτική εξόρµηση, υπάρχει µία άλλη µέθοδος συντήρησης, που πρέπει να πραγµατοποιείται περίπου κάθε πέντε συνεδρίες αλιείας (αν και εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη συχνότητα µε την οποία πηγαίνει κανείς για ψάρεµα).

Η µέθοδος συνίσταται στην πλήρη αφαίρεση του νήµατος και η τοποθέτησή του σε ένα άδειο καρούλι από νάιλον. Στη συνέχεια, το καρούλι µε το νήµα βυθίζεται σε ένα δοχείο µε ζεστό νερό, όπου και παραµένει για περίπου µία νύχτα. Αυτό επιτρέπει στο γλυκό νερό να διεισδύει καλά και να αφαιρεί ακόµη και τα µικρότερα αποθέµατα αλατιού. Μόλις βγάλουµε τη µποµπίνα από το δοχείο, αφήνουµε το νήµα να στεγνώσει καλά και κατόπιν ξαναγεµίζουµε το µηχανισµό µας.

Αυτός ο τρόπος συντήρησης είναι πολύ αποτελεσµατικός και µάς επιτρέπει να διατηρούµε το πολύτιµο νήµα µας περισσότερο.

Από την άλλη, µία ακόµα πιο σπέσιαλ συντήρηση γίνεται απαραίτητα περίπου µία φορά κάθε δύο µήνες και συνίσταται στη χρήση ενός συγκεκριµένου σπρέι σιλικόνης για ψάρεµα, µε το οποίο ψεκάζουµε τους δακτυλίδια και τους οδηγούς του καλαµιού, τον κύλινδρο του µηχανισµού, αλλά και το ίδιο το νήµα.

Πράγµατι, το σπρέι σιλικόνης στεγανοποιεί τους δακτυλίους, τον κύλινδρο και το νήµα, αλλά αποτρέπει και την εναπόθεση αλατιού, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του εξοπλισµού µας. Αυτό, σε συνδυασµό µε το βύθισµα του νήµατος σε νερό το οποίο περιγράψαµε παραπάνω, αποτελούν τις καλύτερες πρακτικές για να διατηρούµε τον εξοπλισµό µας στα καλύτερά του, ανεπηρέαστο από την πάροδο του χρόνου.

Eging και χρωµατιστό νήµα: Γιατί;
Ένας παράγοντας που πρέπει να λαµβάνουµε σοβαρά υπόψη µας σε αυτήν την τεχνική, είναι και το χρώµα του νήµατος!

Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των eging εξορµήσεων µας, ειδικά από βράχους ή παραλίες, αναγκαζόµαστε να ψαρεύουµε σε συνθήκες µε πολύ κακό ή µηδενικό φωτισµό.

Για να αυξάνουµε την ορατότητα του νήµατός µας κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος, θα ήταν πιο χρήσιµο να επιλέγουµε νήµα χρωµατισµένο µε «φωτεινές», πιο ορατές βαφές, όπως το λευκό, το κίτρινο, το ροζ ή το πορτοκαλί. Η επιλογή ενός νήµατος µε έντονο χρωµατισµό, θα µπορούσε να θεωρηθεί στρατηγική marketing.

Ωστόσο, στην πραγµατικότητα έχει σηµασία στο ψάρεµα. Το ψάρεµα µε νήµα φωτεινού χρώµατος, µάς επιτρέπει να ακολουθούµε ολόκληρη την πτώση του egi προς το βυθό, να αντιλαµβανόµαστε πότε έχει φτάσει στον πυθµένα, ακόµη και να βλέπουµε τις «αρπαγές» από καλαµάρια και σουπιές πριν αυτά αποκωδικοποιηθούν στο καλάµι µας.

Παρόλο που µπορεί να µοιάζει µε µικρή λεπτοµέρεια, το «φωτεινό χρώµα» µάς διευκολύνει ιδιαιτέρως σε συνθήκες κακής ορατότητας, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών µας ψαρεµάτων για κεφαλόποδα.

Tags
Νήματα Spinning Ψάρεμα από ακτή Eging Νήμα
Comodo SSL