Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας – Λήμνος 2019 | Ποιοι συμμετέχουν

October 20, 2019

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας – Λήμνος 2019 | Ποιοι συμμετέχουν

Στη Λήμνο διεξάγεται το 48ο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2019, με διοργανωτή την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.), υπό την αιγίδα του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου και του Δήμου Λήμνου.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει και φέτος το Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας, το οποίο αποτελεί τον ύψιστο αγωνιστικό θεσμό για το υποβρύχιο ψάρεμα – ψαροτούφεκο. Διεξάγεται μια φορά κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας.

Ο αγώνας χαρακτηρίζεται ατομικός, αφού οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους. Έχει διάρκεια δυο αγωνιστικές ημέρες, από πέντε ώρες ημερησίως. Κάθε αγωνιστική ημέρα διεξάγεται σε διαφορετική θαλάσσια περιοχή, η οποία ονομάζεται Τράπεζα Αγώνα. Οι Τράπεζες του αγώνα έχουν όρια, αρχή και τέλος, γεγονός που προβλέπεται από ειδική άδεια, η οποία παρέχεται κατόπιν αιτήσεως του διοργανωτή ομίλου από την Νομαρχία και το Τμήμα Εποπτείας Αλιείας που είναι και αρμόδιο για γνωμοδότηση και αδειοδότηση.

Τα ψάρια, μετά το πέρας του ζυγίσματος προσφέρονται σε Ευαγή Ιδρύματα της περιοχής αποδεικνύοντας έτσι την Κοινωνική Ευαισθησία που έχει ο Αθλητισμός προς μερίδα ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας. Στον αγώνα της Λήμνου τα αλιεύματα θα διατεθούν με πρωτόκολλο παράδοσης  παραλαβής, στο Γηροκομείο και το Νοσοκομείο του νησιού.

Την διοργάνωση του αγώνα έχει αναλάβει ο έμπειρος και αγαπητός σε όλους μας Μανώλης Περιστέρης, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία τόσο σαν αθλητής όσο και σαν διοργανωτής αγώνων υποβρύχιας αλιείας. Αλυτάρχης του αγώνα θα είναι ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Πρωταθλητής Ελλάδος 1998.

Χορηγοί του αγώνα
Χορηγοί του 48ου Ατομικού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας BLUE STAR FERRIES – HELLENIC SEAWAYS, PATHOS PRO SPEARFISHING, ARCUS SPEARGUNS, SUUNTO, BLUE HUNTER, LOWRANCE, FOST, LENOVO, ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Επίσης τα σουπερμάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ στηρίζουν την διοργάνωση προσφέροντας τρόφιμα και νερά στους αθλητές

Ποιοι συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψαροτούφεκου – Λήμνος 2019

Μεταξύ των αγωνιζόμενων υπάρχουν αθλητές με παγκόσμιους τίτλους και διακρίσεις όπως ο Γιάννης Σιδέρης (δεύτερος στο κόσμο), ο Γεράσιμος Καββαδίας (τρίτος στο κόσμο), ο Μανώλης Περιστέρης (πολυνίκης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις), ο Κώστας Μακρής, ο Τάσης Περούλης κλπ. Ο αγώνας, το ζύγισμα και οι απονομές θα είναι και φέτος μία γιορτή του ψαροτούφεκου δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι η υποβρύχια αλιεία αποτελεί δικαίωμα όλων, πόσο μάλιστα όταν η χώρα μας πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την πρωτιά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας στη Σύρο. Το περιοδικό Boat & Fishing θα καλύψει οπτικά live τον αγώνα οπότε Παρασκευή και Σάββατο συντονιστείτε στο www.facebook/com/boatfishing και μάθετε πρώτοι τις εξελίξεις!

Ας δούμε αναλυτικά έναν έναν τους αθλητές σε μία συνοπτική παρουσίαση (με Αλφαβητική σειρά):

Αλέξανδρος Βλάχος – Ν.Α.Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Αλέξανδρος Βλάχος είναι 40 ετών. Συμμετέχει για τον Ν.Α.Ο Κέρκυρας, με πρώτη συμμετοχή σε ατομικό πανελλήνιο το 2014 στην Κέρκυρα . Συμμετείχε σαν βοηθός του συναθλητή του Τάση Περούλη στη Κροατία (Euro African 2017) αλλά και του Ρίγκα στο Παγκόσμιο της Πορτογαλίας.

Λάμπρος Δερτιλής

Ο Λάμπρος Δερτιλής θεωρείται και αυτός από τους βετεράνους του θεσμού αφού η πρώτη του συμμετοχή μας γυρνά πίσω στο 1998! Από τότε έχει αγωνιστεί άλλες 13 φορές με πολλές διακρίσεις ( 2η θέση το 2013, 3η θέση το 2012 ) ενώ κατέχει και αρκετές διακρίσεις με την εθνική μας ομάδα της οποίας ήταν στέλεχος για αρκετά χρόνια. Είναι εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και ένας από τους εκλέκτορες της εθνικής μας ομάδας. Στην Λήμνο θα αγωνιστεί με μικρή αναγνώριση, στηρίζοντας και αυτός τον αγωνιστικό θεσμό.

Γεράσιμος Καββαδίας – Ν.Α.Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Γεράσιµος Καββαδίας, μετά την τεράστια επιτυχία του στη Σύρο είναι στη Τρίτη θέση στη παγκόσμια κατάταξη ανεβάζοντας μαζί με τον Σιδέρη και την τίμια προσπάθεια του Νίκου Σαραντινού την Ελλάδα στη πρώτη θέση στο ομαδικό! Κέρδισε και τις καρδιές µας µε τις επιδόσεις, το ήθος και το χαµόγελό του. Ο Γεράσιµος Καββαδίας, βιολόγος εκπαιδευτικός στο επάγγελµα, μπορεί να μην έχει το χρόνο να βρίσκεται τόσο συχνά στη θάλασσα, έχει όμως ένα τεράστιο ταλέντο και αποτελεί τον “άσσο” στο μανίκι της εθνικής ομάδας υποβρυχίου κυνηγίου.

Νίκος Καμπάνης – Α.Ο. Αλιάς Πορτοχελίου

Ο Νίκος Καμπάνης, 52 ετών, έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως την υποβρύχια αλιεία και το αγωνιστικό ψαροτούφεκο. Με την ιδιότητά του σαν δικηγόρος και την μεγάλη του εμπειρία σε αγώνες (πρώτη συμμετοχή το 1993!), ο Νίκος είναι από τα πιο πολύτιμα μέλη της ΕΟΥΔΑ και την Εθνικής Ομάδας Υποβρύχιας αλιείας. Έχει 15 συμμετοχές σε πανελλήνια (2ος μετά τον Περιστέρη με 18!), με καλύτερη στιγμή το 2007 όπου και πήρε τη δεύτερη θέση. Από το 2013, είναι μέλος της Επιτροπής Υποβρύχιας Αλιείας της CMAS και έχει συνοδεύσει αρκετές ελληνικές αποστολές σαν αρχηγός ομάδας.

Τάσος Γκάρτσεβιτς – Σ.Φ.Υ.Κ. ΓΛΑΥΚΟΣ

Ο Τάσος Γκάρτσεβιτς είναι ο μικρότερος αθλητής, 27 χρόνων. Κατάγεται από Νάξο και έχει ρίζες από Σερβία. Συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα υποβρύχιας αλιείας πέρυσι στη Καλαμάτα ενώ επίσης έχει βρεθεί σαν βοηθός αθλητή του Βαγγέλη Κοτσάκη στην Κροατία. Πολλά υποσχόμενος αγωνιζόμενος, πολλοί θεωρούν ότι σύντομα θα φιγουράρει σε υψηλές θέσεις.

Κώστας Μακρής – N.O. ΣΥΡΟΥ

Ο Κώστας Μακρής είναι γνωστός για το ήθος και τις εντυπωσιακές επιδόσεις του! Έχει διακριθεί σε αγώνες στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, το 2016 2η θέση στη Μαγιόρκα στο Open Master De Palma και Open Nationals, το 2017 3η θέση στη Μαγιόρκα στο Open Master De Palma και 2η στο Open Nationals, 3η θέση στο Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2009 στη Καλαμάτα και το 2014 στη Κέρκυρα, 1η θέση σε αγώνες του Γλαύκου σε Μονεβασιά και Μακρόνησο κλπ.

Μανώλης Περιστέρης – Ν.Ο. ΛΗΜΝΟΥ

Ο Μανώλης Περιστέρης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, δραστηριοποιείται πάρα πολλά χρόνια στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο, μάλιστα ο πρώτος του αγώνας συνέπεσε µε τον πρώτο αγώνα του Γλαύκου το 1987. Υπηρέτησε τον αγωνιστικό θεσµό όλα αυτά τα χρόνια, µε αγάπη και σεβασµό κερδίζοντας πολλά Πανελλήνια Πρωταθλήματα και εκπροσώπησε άξια την χώρα μας σε παγκόσμιες διοργανώσεις. Επίσης ο Μανώλης ήταν ο ιδρυτής και διοργανωτής του Spearfishing Champions League, που κέρδισε τις εντυπώσεις με συμμετοχές από όλο τον κόσμο, αλλά και διοργανωτής του 48ου Ατομικού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας.

Τάσης Περούλης – Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Τάσης Περούλης είναι 35 χρονών, γεννήθηκε στη Γερμανία και μένει στη Κέρκυρα. Από μικρός αισθανόταν μία «δίψα» για το ψαροτούφεκο, έτσι από μικρός ήταν ατελείωτες ώρες στο νερό με ένα μικρό ψαροτούφεκο κυνηγώντας δράκαινες και άλλα μικρόψαρα. Πιο έντονα ξεκίνησε να ασχολείται στο Λύκειο και αγωνιστικά το 2012 πηγαίνοντας σαν δύτης ασφαλείας σε δύο πανελλήνια και από εκεί και στο εξής έκανε το ντεμπούτο του στο Πανελλήνιο της Κέρκυρας το 2014. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η 1η θέση στην Ισπανία στο Palma De Majorca Masters, 2ος στο διεθνή αγώνα στη Κροατία Winter Cup of Nations (2015 – 2016) και άλλες σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γιάννης Ρίγκας – Ν.Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ο Γιάννης Ρίγκας, είναι 40 ετών, ανήκει στο δυνατό team της Κέρκυρας και ήδη έχει δείξει τις δυνατότητές του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκίνησε το ψαροτούφεκο από τον πατέρα του, και ύστερα από την παρότρυνση φίλου αποφάσισε να πάρει μέρος σε αγώνες. Ξεχωρίζει για τις επιδόσεις αλλά και την αντοχή του στην ένταση του αγώνα με αρκετές συμμετοχές σε αγώνες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Συνοπτικά να αναφέρουμε 3η θέση στην Ισπανία και Κροατία, 3η θέση στο Πανελλήνιο στη Κέρκυρα, 2η στο Ομαδικό στο Βόλο αλλά και κύπελλο μεγαλύτερου ψαριού, ενός ροφού 28 κιλών!

Γιάννης Σιδέρης – Α.Ο. ΑΛΙΑΣ Π. ΧΕΛΙΟΥ

Ο Γιάννης Σιδέρης, είναι ένα παγκόσμιο «φαινόμενο» στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο έχοντας στο βιογραφικό εις διπλούν την δεύτερη θέση σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Φαβορί του φετινού παγκόσµιου στη Σύρο, ανέβασε ψηλά την Ελληνική σηµαία, ενισχύοντας βαθµολογικά τη χώρα µας στο οµαδικό. Έτσι σήµερα η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στον κόσµο, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες ανέκαθεν διέθεταν τον πρώτο τίτλο. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σιδέρης έχει καταφέρει στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο άλλη µία δεύτερη θέση στο παγκόσµιο του 2008, και από τότε παραµένει στη 10άδα, είναι 9 φορές πρωταθλητής Ελλάδας, έχει καταλάβει 1η-2η-3η θέση σε αγώνες Spearfishing Champions League, και 3 κύπελλα Γλαύκου!

Γιώργος Σωτήραλης – Σ.Φ.Υ.Κ. ΓΛΑΥΚΟΣ

Ο Γιώργος Σωτήραλης, γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι 45 ετών, εκπαιδευτικός, εργάζεται ως Φυσικός στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και είναι αθλητής του Γλαύκου. Μέλος του ΔΣ της ΕΟΥΔΑ υπεύθυνος για την Υποβρύχια Αλιεία και Γραμματέας του ΠΣΑΥΚ. Είναι Εκπαιδευτής Ελεύθερης Κατάδυσης CMAS ** ΕΟΥΔΑ** FDI. Ξεκίνησε το ψαροτούφεκο σε παιδική ηλικία δίπλα στον πατέρα του επίσης ψαροτουφεκά. Στις αρχές του 2000 ξεκινά τη συμμετοχή του σε αγώνες. Έχει λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες ομίλων και Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Κυριότερες επιτυχίες του στο αγωνιστικό ψαροτούφεκο: Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2016 Πόρτο Χέλι 1 η Θέση και Κύπελλο Περισσότερων ψαριών – Ατομικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2014 στη Κέρκυρα με Κύπελλο Μεγαλύτερου Αλιεύματος. -Ομαδικό Κύπελλο Σύρου 2015 1 η Θέση και Κύπελλο Μεγαλύτερου Αλιεύματος.

Γιώργος Χρίστης – Σ.Φ.Υ.Κ. ΓΛΑΥΚΟΣ

Γιώργος Χρίστης, θεωρείται από τους “βετεράνους” του αθλητικού ψαροτούφεκου,  Πρωταθλητής Υποβρυχίου Κυνηγίου & Υποβρύχιας Σκοποβολής, Εκπαιδευτής Ελεύθερης Κατάδυσης FDI (Free Dive Institute) – (ΕΟΥΔΑ – CMAS), και Υποβρύχιας Αλιείας (ΕΟΥΔΑ – CMAS), υπήρξε 3 φορές μέλος της Εθνικής ομάδας Υποβρυχίου Κυνηγίου. Συμμετέχει για να στηρίξει την διοργάνωση αλλά πάντα με το πάθος που τον χαρακτηρίζει.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπύρος Μαρίνης – Ναυταθλητικός Όμιλος Ιμβρίων

Ο Σπύρος Μαρίνης είναι 37 χρονών και κατάγεται από την Κέρκυρα και την Ίμβρο. Έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο ως αρθογράφος, υποβρύχιος εικονολήπτης και αθλητής υποβρύχιας σκοποβολής και υποβρυχίου ψαρέματος. Έχει συμμετάσχει σε τρία Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Το 2005 στη Σύρο, το 2010 στα Μέθανα και το 2013 στο Σαράντη. Ξεχωρίζει για το ήθος και την ψαρευτική του ικανότητα.

Σωτήρης Μαυρομάτης

Ο Σωτήρης μας έρχεται από την Κόρινθο. Γνωστός ψαροκυνηγός, με αρκετές διακρίσεις όπως πρώτη θέση στον Αγώνα Γλαύκου για το 2013 και 2014. Σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα έχει διακριθεί στην έκτη θέση στο Βόλο το 2015, στη Σύρο, καθώς και 5ος στην Καλαμάτα σε ένα από τα πιο δύσκολα Πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Τέλος συμμετείχε φέτος και στο Ευρωαφρικανικό μαζί με την Εθνική Ομάδα.

 

Κώστας Παπακωνσταντής– Ναυτικός Όμιλος Σύρου

Ο Κώστας, κατάγεται από την Σύρο, 46 χρόνων, αθλητής του Ν.Ο.ΣΥΡΟΥ, είναι μέλος της Εθνικής ομάδας Υποβρύχιας Σκοποβολής. Έμπειρος αθλητής και ψαροκυνηγός με αρκετές συμμετοχές σε αγώνες του Γλαύκου. Είναι η δεύτερη συμμετοχή του σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η πρώτη ήταν το 2008 ενώ το 2006 ήταν βοηθητικό μέλος της Εθνικής Ομάδας στην Πορτογαλία.

Στέλιος Χριστάκης – Ναυτικός Όμιλος Σητείας

Ο Στέλιος Χριστάκης εκπροσωπεί την Κρήτη στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! Έρχεται από τη Σητεία Κρήτης, είναι ενεργό μέλος του Ναυτικού Ομίλου Σητείας και μαζί με το ζευγάρι του Στάθη Νικολαΐδη, ο οποίος θα είναι μαζί του, θέλουν να ζήσουν για πρώτη φορά την εμπειρία ενός Πανελληνίου Αγώνα.

Ηλίας Κίτσος

(σύντομα περισσότερα)

Λίγα λόγια για το Αγωνιστικό Ψαροτούφεκο (μεταφέρουμε από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Λήμνου)

Στον αγώνα οι αθλητές καταδύονται με κράτημα αναπνοής (αθλητική υποβρύχια αλιεία) χρησιμοποιώντας ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό, όπως Στολή υγρού τύπου, μάσκα, αναπνευστήρα, πέδιλα και ψαροτούφεκο το οποίο οπλίζουν με την μυϊκή τους δύναμη και απαραιτήτως, πλωτήρας σήμανσης (κοινώς σημαδούρα ). Υπάρχει στον αγώνα ειδικός κανονισμός σχετικός με την αλιεία ψαριών, με επιτρεπόμενα και απαγορευμένα είδη. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η αλιεία ενός μόνο ροφού ανά ημέρα από κάθε αθλητή, με ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος πέντε κιλών. Από τα λοιπά είδη αλιεύονται ψάρια από 400 γραμμάρια και άνω και μέχρι δέκα τεμάχια ανά είδος. Απαγορεύονται τα μαλάκια, τα καρχαριοειδή και ο τόνος.

Για κάθε έγκυρο ψάρι που πιάνει ο αθλητής, βαθμολογείται μέσα από ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης αγώνων. Το σύνολο των δυο αγωνιστικών ημερών δίνει την τελική βαθμολογία για τον κάθε αθλητή. Ο αθλητής με την μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδος.

Τράπεζα του αγώνα
Ο αγώνας είναι διήμερος και ως ημερομηνίες διεξαγωγής του ορίζονται η Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019. Η διάρκειά του κάθε ημέρα είναι πεντάωρη ,από τις 9.00 έως τις 14.00. Έδρα διεξαγωγής ορίζεται ο Δήμος Λήμνου, οι παρακάτω χάρτες ορίζουν τις θαλάσσιες περιοχές της πρώτης και της δεύτερης ημέρας αγώνα, καθώς και εναλλακτική θαλάσσια τοποθεσία σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όρια Διεξαγωγής Αγώνα Α’ ημέρας

Όρια Διεξαγωγής Αγώνα B’ ημέρας

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Όρια Διεξαγωγής Αγώνα Α’ ημέρας

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Όρια Διεξαγωγής Αγώνα Β’ ημέρας

Συγκριτικά όρια Α΄ και Β’ Ημέρας

Συγκριτικά όρια Εναλλακτικών Τραπεζών Α΄ και Β’ Ημέρας


Τα αποτελέσματα, φωτογραφίες, βίντεο αλλά και όλο το ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί στη σελίδα www.boatfishing.gr αλλά με συνεχής ενημερώσεις στο facebook στο www.facebook.com/boatfishing

Για να σας έρχονται οι ενημερώσεις κάντε τα 2 απλά βήματα

🖥 Ρύθμιση από τον #υπολογιστή 💻:
1⃣ Στη σελίδα μας στο Facebookwww.facebook.com/boatfishing, επιλέξτε το «Ακολουθείτε» (ή «Following» αν έχετε ρυθμίσει αγγλικά)
2⃣ και μετά, το «Να εμφανίζονται πρώτα» (ή «See First» αν έχετε ρυθμίσει αγγλικά)!

Εναλλακτικά, μπορείτε να το ρυθμίσετε από το κινητό:

Ρύθμιση από το #κινητό:
1⃣ Στη σελίδα μας στο facebookwww.facebook.com/boatfishing, επιλέγετε τις τρεις τελείες που είναι πάνω δεξιά.
2⃣ Από το μενού επιλέγεται το «Ακολουθείτε» (ή «Following»), και έπειτα το «Να εμφανίζονται πρώτα» (ή «See First»)

Tags
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας ΕΟΥΔΑ Λήμνος Αγώνες Υποβρύχιας Αλιείας Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας Αγώνας Ψαροτούφεκου
Comodo SSL