Site icon Boat & Fishing

Ψάρεμα από ακτή: Επιλέγοντας το σωστό βαρίδι casting

Ψάρεμα από ακτή: Επιλέγοντας το σωστό βαρίδι casting. Στην εποχή της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης (προλάβαµε και τη ζήσαµε για να ‘χουµε κάτι να θυµόµαστε), η ποικιλία των προϊόντων που καλύπτουν κάθε ανάγκη και κάθε πιθανή απαίτηση είναι δεδοµένη και διαθέτει τεράστιο εύρος. Σε αυτόν τον κανόνα δε θα µπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση τα σύνεργα του ψαρέµατος και ειδικότερα τα βαρίδια.

Λίγη ιστορία
Οι άνθρωποι ψάρευαν από πολύ παλιά, µε µέσα πρωτόγονα και υλικά της εποχής τους. Μια µικρή πέτρα, ένα κοµµάτι µέταλλο, οτιδήποτε µπορούσε να προσφέρει λίγο βάρος και να στείλει την τριχιά από ζώο και το αυτοσχέδιο κοκάλινο αγκίστρι λίγο µακρύτερα, διαδραµάτισαν το ρόλο του βαριδιού. Με την ανακάλυψη των µετάλλων και τη δυνατότητα επεξεργασίας τους σε υψηλές θερµοκρασίες, τα καλούπια έδωσαν τα επιθυµητά σχήµατα για κάθε χρήση. Η πρόοδος των αλιευτικών τεχνικών δηµιούργησε νέες ανάγκες και έτσι βρεθήκαµε σήµερα ανάµεσα σε δεκάδες διαφορετικά σχέδια βαριδιών, πολύ εξειδικευµένων. Ποιο όµως είναι το καλύτερο για το σκοπό µας και την τεχνική που εξασκούµε;

Οι παράγοντες επιρροής
Ξεκινώντας µια τεχνική και ανάλογα µε διάφορες απλές ή πιο σύνθετες παραµέτρους (συνήθως συνδυασµός περισσότερων από µία), µπορούµε να επιλέξουµε ένα ή περισσότερα βαρίδια, για να καλύψουν τα ψαρέµατά µας µε επιτυχία. Ποιες είναι αυτές οι παράµετροι που υπαγορεύουν ειδικά σχέδια και βάρη στα µολύβια; Ας τις δούµε µαζί…

Τεχνική
Κάθε τεχνική έχει και το δική της, συγκεκριµένη γκάµα βαριδιών. ∆ε µπορούµε πχ. να χρησιµοποιήσουµε άγκυρες για ledgering, γιατί δε θα µπορούµε να τις χειριστούµε µε άνεση ψαρεύοντας µε ελαφρύ εξοπλισµό (δύσκολη ρίψη και ανάκτηση), ή ελιές για να ψαρέψουµε σε κόντρα καιρό (χαµηλή αεροδυναµική, µικρή συγκράτηση στο βυθό).

∆υνατά δίσπαστα καλάµια, µηχανισµοί multiplier ή big pit µε ρηχές, κωνικές µποµπίνες, προσεγµένες, χειροποίητες αρµατωσιές και ογκώδη βαρίδια άγκυρες είναι ο πλέον κατάλληλος και «ισορροπηµένος» εξοπλισµός για καλές αποστάσεις βολής, συγκράτηση στο «ζωντανό» βυθό και καλή παρουσίαση των µεγάλων δολωµάτων.

Καιρικές συνθήκες
Αν η κατάσταση της θάλασσας είναι ήπια τότε αρκεί ένα µικρό βαριδάκι των 50-60 γρ. για να στείλουµε την αρµατωσιά µας σε µια ικανοποιητική απόσταση. Σε ταραγµένα νερά όµως το βάρος, αλλά και το σχήµα του βαριδιού, πρέπει να διαφοροποιηθεί για να µπορεί να πετύχει µια καλή απόσταση βολής κόντρα στο δυνατό άνεµο και να σταθεί στο βυθό, χωρίς να παρασύρεται από τα ρεύµατα (απαραίτητα τα άγκιστρα, σταθερά ή καταρρέοντα, κοντά ή µακριά).

Προς τα κάτω: 3 συρόµενα βαρίδια για συρόµενη παρουσίαση, 2 βαρίδια από την ίδια µήτρα της Gemini (100-200 γρ.), η ιστορία, βαρίδια καµπάνα, σφαιρικά και ελιές, επικαλυµµένα βαρίδια για παραλλαγή, «χορευτής», 4 βαρίδια τύπου lift, πεπλατυσµένα µε ή χωρίς ακίδες, 8 αεροδυναµικά µε ή χωρίς πτερύγια και 3 άγκυρες (κίτρινος-µαύρος κώνος µε σπαστά άγκιστρα, κάτω µε σταθερά άγκιστρα και ενσωµατωµένο bait clip)

Εξοπλισµός
Ποτέ µη διανοηθείτε να ψαρέψετε µε υλικά ετερόκλητα, αταίριαστα µεταξύ τους. Η ισορροπία στον εξοπλισµό σας µπορεί να εγγυηθεί ασφαλή και επιτυχηµένα ψαρέµατα. Το καλάµι σας θα πρέπει να µπορεί να χειριστεί τα βαρίδια σας χωρίς να σπάσει (κατάλληλο casting weight), να τα στείλει αρκετά µακριά –σε συνεργασία µε ταιριαστό µηχανισµό, πχ. multiplier ή µηχανισµό σταθερού τυµπάνου µε ρηχή, κωνική µποµπίνα και πετονιά ανάλογης διαµέτρου- στο σηµείο που τρώνε τα ψάρια (µεγάλη αεροδυναµική), να µπορεί να συγκρατήσει τις ασκούµενες πιέσεις στη νάυλον από νεκρά φύκια που κινούνται ή τη «ζωντανή» άµµο και να τα φέρει έξω µε ασφάλεια και άνεση, παρόλη την κατάσταση του βυθού ή την αντίσταση ενός µεγάλου ψαριού, αφού πρώτα τα ξεθάψει από την άµµο που τα έχει σκεπάσει, ανοίγοντας τα δυνατά άγκιστρά τους.

Τα βαρίδια άγκυρες προσφέρουν καλή συγκράτηση σε κόντρα καιρό ή δυνατά πλάγια ρεύµατα. Τα καταρρέοντα –σπαστά- άγκιστρα βοηθούν το βαρίδι να ξεσκαλώσει χωρίς µεγάλη προσπάθεια και κάνουν την ανάκτηση πιο εύκολη γιατί δε σκαλώνουν στη διαδροµή

Κατάσταση βυθού
Σε οµαλό βυθό και ήπιες συνθήκες όλα τα βαρίδια δουλεύουν καλά, ανεξαρτήτως µεγέθους και σχήµατος. Όταν επικρατούν όµως ρεύµατα, οι ακίδες (spikes) ή τα πεπλατυσµένα σχέδια (πχ. flat pear-πεπλατυσµένο µε σχήµα αχλαδιού), είναι απολύτως αναγκαίες για να τα κρατήσουν σταθερά, σε βραχώδη πυθµένα οι επιλογές περιορίζονται σε lift (πεπλατυσµένα µε πτερύγια), τρίλοβα και «χορευτές» (temolino) για να ελαχιστοποιηθούν τα σκαλώµατα και να σηκώνονται γρήγορα από το δύσκολο βυθό, σε βαθιά νερά οι κωνικές άκρες και τα µεγάλα βάρη είναι αναγκαία για γρήγορη βύθιση, σε περιοχές πιεσµένες ψαρευτικά -µε τα ψάρια να είναι πολύ καχύποπτα και να τρώνε δύσκολα-, η παραλλαγή –µέσω της πλαστικοποίησης- έχει περισσότερο σηµασία από το σχήµα, σε ανακατεµένο βυθό µε έντονη κινητικότητα µόνο οι άγκυρες µπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική συγκράτηση (σταθερές ή µε σπαστά άγκιστρα, διαφορετικής σκληρότητας) και αν τα βαθιά ρεύµατα είναι έντονα τότε οι άγκυρες µε µακριά άγκιστρα είναι η µόνη λύση.

Μέγεθος δολωµάτων
Τα µεγάλα δολώµατα χρειάζονται µεγάλα βαρίδια, µε ειδική αεροδυναµική για να διανύσουν οι αρµατωσιές µας ικανοποιητικές αποστάσεις (πχ. torpedo-τορπίλες, bullet-σχήµα σφαίρας, άγκυρες µε κωνική κατάληξη και µακριά άγκιστρα) και γιατί όχι, ενσωµατωµένο bait clip, το οποίο αναλαµβάνει την ασφαλή µεταφορά του δολώµατος,- χωρίς αυτό να ταλαιπωρηθεί από την αντίσταση του ανέµου- και την ασφαλή απελευθέρωσή του, µόλις έρθει σε επαφή µε το νερό.

Η απόσταση ρίψης
Για την επίτευξη µεγάλων βολών, δεν αρκεί η επιλογή µεγάλων βαριδιών, αλλά και η καλή αεροδυναµική τους. Αποφεύγουµε λοιπόν πλατιά, στρογγυλά στην άκρη ή απόλυτα σφαιρικά βαρίδια και δίνουµε ψήφο εµπιστοσύνης σε βαρίδια µε κωνική κατάληξη και ατρακτοειδές σώµα. Συνοψίζοντας αυτή την πρώτη επαφή µας µε το αντικείµενο των ειδικών βαριδιών , θα λέγαµε ότι όπως κάθε τι έχει το σκοπό του έτσι και το κάθε βαρίδι έχει µια ειδική περίπτωση στην οποία ταιριάζει απόλυτα και εξυπηρετεί τέλεια το ψάρεµά µας. Σε επόµενο άρθρο µας θα ασχοληθούµε αναλυτικά και πιο εξειδικευµένα µε τις ακριβείς χρήσεις κάθε βαριδιού, ανάλογα µε το σχήµα του και τη συµπεριφορά του στον αέρα και το νερό… Μέχρι τότε να είστε καλά και να χαίρεστε το ψάρεµα.

Exit mobile version