Ψάρεμα inchiku, τεχνική για μεγάλες συγκινήσεις
Το inchiku είναι µια τεχνική που έχει έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Πολύ απλή, αλλά δεν παύει να έχει και αυτή τα µυστικά της. Τα οποία θα σας παρουσιάσουµε αναλυτικά σε µία σειρά άρθρων.
Έχοντας ασχοληθεί εντατικά µε διάφορες τεχνικές, θεωρώ πως η χαρά και η οµορφιά να δελεάσεις ένα µεγάλο ψάρι χωρίς την χρήση νωπού ή ζωντανού, είναι διπλή. Αυτό που κάνει έναν καλό ψαρά να ξεχωρίζει, είναι η υποµονή και η επιµονή να βρει τον τρόπο να δώσει ζωή σε ένα άψυχο πλάνο. Ένα τεχνητό ψαράκι ή ακόµα και στο inchiku. Αρκετοί ακόµα και σήµερα είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι σε αυτές τις τεχνικές. Όµως σας διαβεβαιώνω ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, και πιστεύω µέσα από τα άρθρα του Boat & Fishing, να βρείτε το κίνητρο να ασχοληθείτε και να ανακαλύψετε ένα τελείως διαφορετικό ψάρεµα. Πιο τεχνικό και µε µεγαλύτερες συγκινήσεις.
Μια πρώτη γνωριµία
Η τεχνική αυτή απευθύνεται στο σύνολο των ψαριών. Δηλαδή φαγκριά, συναγρίδες, σκαθάρια, ροφούς, σφυρίδες, στήρες, µαγιάτικα, σκορπίνες. Τα βάθη τα οποία δουλεύει αρκετά καλά είναι από 50 έως 130 µέτρα. Χωρίς όµως να αποκλείουµε και βαθύτερα νερά, αλλά µε διαφορετικά inchiku, πιο βαριά και οπωσδήποτε φωσφορούχα. Ψαρεύουµε µε αυτήν την τεχνική όλον το χρόνο.
Τα εργαλεία που χρειάζονται είναι: ένα καλάµι, ένας µηχανισµός ηλεκτρικός ή χειροκίνητος, νήµα, πετονιά και µερικά inchiku. Τον παραπάνω εξοπλισµό µπορούµε να τον αγοράσουµε σύµφωνα µε τις δικές µας δυνατότητες. Ξεκινάει από 150 ευρώ και µπορεί να φτάσει όσο εµείς επιθυµούµε. Αυτή η τεχνική θεωρώ ότι είναι πιο αποδοτική από άλλες, όπως π.χ. το jigging µε το οποίο σε γενικές γραµµές µοιάζουν. Αλλά στην πράξη και στον τρόπο ψαρέµατος δεν έχουν καµία σχέση. Το inchiku δεν µας περιορίζει αναφορικά µε το είδος του ψαριού, και το ίδιο ισχύει την ώρα που το ψαρεύουµε. ∆εν έχει δηλαδή χρονικούς περιορισµούς. Τα ψάρια τρώνε το ίδιο καλά καθ’ όλη την διάρκεια της ηµέρας. Ενώ αν έχει φεγγάρι µπορούµε να ψαρέψουµε και τη νύχτα, µε εξίσου καλά αποτελέσµατα. Επίσης µπορούµε να ψαρέψουµε σε όλους τους βυθούς, ανεξάρτητα µορφολογικών χαρακτηριστικών, χωρίς κανένα πρόβληµα.
Περιγραφή τεχνητού
Το σχήµα του inchiku αλλάζει κάθε φορά σύµφωνα µε τα ψάρια που κυνηγάµε. ∆ηλαδή, αν στοχεύουµε σε φαγκριά το inchiku πρέπει να είναι κοντό και χοντρό, για συναγρίδες, στήρες και µαγιάτικα στενό και µακρύ. Ενώ οι ροφοί και οι σφυρίδες το προτιµούν πλατύ και µακρύ. Το βάρος του inchiku δεν έχει να κάνει τόσο µε τα µέτρα που ψαρεύουµε, αλλά µε το καλάµι µας περισσότερο. Προτιµούµε να είναι ελαφρύ, δηλαδή λίγων γραµµαρίων, για να µη µας κουράζει στο χτύπηµα. Έτσι, χρησιµοποιούµε περίπου τα ίδια γραµµάρια τεχνητού για όλα τα βάθη.
Τα χρώµατα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι τα πιο αγαπηµένα στα φαγκριά, τις συναγρίδες και τις στήρες, είναι το ροζ, το πορτοκαλί και το χρυσό, στα µαγιάτικα είναι το µπλε και το ασηµί. Ενώ στους ροφούς και στις σφυρίδες είναι το πράσινο. Τα αγκίστρια της εργοστασιακής συσκευασίας, καλό είναι να αντικαθίστανται µε πιο δυνατά. Θεωρώ ότι ένα αγκίστρι 0/2 ή 0/3 είναι το ιδανικό.
TIP: Ποτέ µαύρα αγκίστρια! Προτιµούµε τα χρυσά ή τα κόκκινα, και µετά τα ασηµένια. Όσο για το χταποδάκι, βάζουµε το ίδιο χρώµα µε το inchiku που θα επιλέξουµε.
Εξοπλισµός
Χρειαζόµαστε ένα καλάµι µε δράσης κορυφής κατά προτίµηση. Να είναι σε γενικές γραµµές µαλακό, µε γρήγορο κάρφωµα, µήκους άνω των δύο µέτρων και να µπορεί να δουλέψει inchiku από 150-200 γραµµάρια. Ο µηχανισµός πρέπει να είναι αρκετά δυνατός και ελαφρύς. Να έχει φρένα πάνω από 4 κιλά, και να χωρά περίπου 200 µέτρα νήµα. Το νήµα που θα χρησιµοποιήσουµε θα είναι διαµέτρου 0,20 έως 0,25 χιλιοστών και αρκετά καλής ποιότητας. Το παράµαλλο θα έχει διάµετρο 0,62 χιλιοστά και υποχρεωτικά θα είναι αόρατο. Το µήκος του 8-10 µέτρα.
TIP: Κάτω από τα 90 µέτρα προσωπικά δεν βάζω καθόλου παράµαλλο. ∆ένω το τεχνητό απευθείας στο νήµα.
Τόποι
Ψαρεύει εξίσου καλά σε όλους του βυθούς που συγκεντρώνουν µικρόψαρα και θηρευτές. Αν πάµε για φαγκριά, θα τα αναζητήσουµε σε τραγάνες, αν στοχεύουµε σε µαύρα, θα διαλέξουµε πετρώδεις βυθούς. Και αν τελικά το ζητούµενο είναι µαγιάτικα και συναγρίδες, τότε θα διαλέξουµε ναυάγια και µεσοπέλαγα κεφάλια. Ο τρόπος ψαρέµατος είναι σχετικά εύκολος. Η κίνηση που δίνουµε στο τεχνητό µας είναι πιο αργή σε σύγκριση µε το jigging και το χταποδάκι που έχει πάνω του το inchiku είναι το βασικό δέλεαρ στον πλάνο µας. Οι κινήσεις µας είναι αργές και στηρίζονται ιδιαίτερα στο καλάµι. Περισσότερα γι αυτό θα γράψουµε στο επόµενο τεύχος, όπου θα επιχειρήσουµε µια αναλυτικότερη προσέγγιση της τεχνικής.