Site icon Boat & Fishing

Ψάρεμα Jigging: Τεχνικές και τρόποι που οδηγούν στην επιτυχία

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για την τεχνική του jigging, όπου οι γράφοντες προσπάθησαν να µεταφέρουν την εµπειρία τους στους αναγνώστες.

Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να µεταφέρω συνοπτικά, σύµφωνα µε τη δική µου εµπειρία, ποιοι είναι οι τρόποι, οι τεχνικές, καθώς και τα εργαλεία που απαιτούνται για να µας βοηθήσουν στη σύλληψη µεγάλων θηραµάτων µε την τεχνική του jigging.

Εξοπλισµός για jigging

•Καλάµι-µηχανισµός jigging
Οι περισσότεροι από εµάς γνωρίζουµε ότι η τεχνική του Jigging είναι πολύ κουραστική, ιδίως όταν είµαστε πρωτάρηδες και δεν έχουµε εξοικειωθεί µε αυτή.Για το λόγο αυτό, τόσο ο µηχανισµός, όσο και το καλάµι, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελαφριά. Σήµερα στην αγορά υπάρχει µεγάλη ποικιλία από µηχανισµούς και καλάµια µε πολύ µικρό βάρος, ειδικά κατασκευασµένα για Jigging. Πρέπει να γνωρίζουµε ότι ο µικρός, ελαφρύς µηχανισµός, εφόσον είναι επώνυµος και έχουµε κάποια σχετική εµπειρία στο χειρισµό του, δεν υστερεί σχεδόν σε τίποτα από ένα µεγάλο.
•Νήµα για jigging
Το νήµα που συνήθως χρησιµοποιούµε, πρέπει να κυµαίνεται σε διατοµή µεταξύ 0,19-0,26 χιλ.και στο τέλος του νήµατος να δένουµε ένα κοµµάτι πετονιάς περίπου 5 µέτρων µε διάµετρο 0,52-0,70 mm, ανάλογα φυσικά µε τα θηράµατα που κυνηγάµε. Μπορούµε επίσης να δέσουµε τον πλάνο µας απ’ ευθείας στο νήµα, αλλά αυτό θα µας στερήσει την ελαστικότητα που µας παρέχει η πετονιά σε ένα απότοµο τράβηγµα του ψαριού.
•Πλάνος για jigging
Μεγάλη σηµασία στο ψάρεµά µας, έχει η κίνηση που θα δώσουµε στον πλάνο µας, καθώς επίσης και τα πρόσθετα που µπορούµε να βάλουµε στα αγκίστρια, όπως σιλικονούχα χταποδάκια, λωρίδες κ.λ.π. Άλλωστε είναι προφανές, ότι το inchiku είναι µια παραλλαγή του Jigging, όπου προστέθηκαν τα πλαστικά χταποδάκια.
•Βυθόµετρο-GPS
Τα σπουδαιότερα εργαλεία για την επιτυχία, είναι το καλό βυθόµετρο και το GPS. Η καλή γνώση του βυθοµέτρου, µας βοηθάει καθοριστικά στην εύρεση των θηραµάτων που κυνηγάµε, µε αποτέλεσµα τη σύλληψή τους, είτε µε Jigging, είτε µε άλλες τεχνικές και τρόπους, ανάλογα µε την όρεξη των ψαριών.

Στρατηγική ψαρέµατος – τρόποι

Αφού ετοιµάσουµε τον εξοπλισµό µας και φτάσουµε στον επιλεγµένο τόπο, αρχίζουµε την ανίχνευση µε το βυθόµετρο. Το καλάµι µε το µηχανισµό και τον πλάνο µας, θα πρέπει να τα έχουµε έτοιµα και πρόσφορα, έτσι ώστε µόλις εντοπίσουµε τα ψάρια, να µπορούµε να το χρησιµοποιήσουµε αµέσως πριν αποµακρυνθούµε από το σηµείο. Πολύ βασικό είναι να γνωρίζουµε, ότι µόλις αρχίζουν και εµφανίζονται τα ψάρια στην οθόνη του βυθοµέτρου, βρισκόµαστε ήδη «στο σηµείο µηδέν», δηλαδή τα ψάρια βρίσκονται ακριβώς από κάτω µας, οπότε πρέπει αµέσως να ρίξουµε τον πλάνο µας.

Αφού εντοπίσουµε τα ψάρια και κατεβάσουµε τον πλάνο µας, θα πρέπει να ακουµπάµε το νήµα µας µε τον αντίχειρα για να ελέγχουµε την κάθοδο του πλάνου, αποφεύγοντας το free spool-µπέρδεµα του νήµατος από ανεξέλεγκτο ξετύλιγµα. Επίσης, η προσοχή µας θα πρέπει να είναι τεταµένη, καθόσον πολλές φορές τα ψάρια επιτίθενται στον πλάνο µας κατά την κάθοδο. Στην περίπτωση που αντιληφθούµε κάτι τέτοιο, πρέπει αµέσως να κλείσουµε τα φρένα του µηχανισµού και να καρφώνουµε απότοµα.

Μόλις αντιληφθούµε ότι ο πλάνος µας έχει ακουµπήσει στο βυθό, αρχίζουµε να τον ανεβάζουµε κάνοντας ρυθµικές κινήσεις µε παραλλαγές, που πιστεύουµε ότι µπορούν να δελεάσουν τα θηράµατά µας. Συνήθως, όταν πρόκειται για συναγρίδες και κόκκινα γενικότερα, τα χτυπήµατα τα παίρνεις στις πρώτες χεριές. Όταν καταλάβουµε βάρος στο καλάµι µας, που σηµαίνει ότι το ψάρι είναι πάνω, καλό είναι να το τραβήξουµε απότοµα µία-δύο φορές προς τα πάνω, για να σιγουρέψουµε το κάρφωµα του ψαριού. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουµε το επιπόλαιο πιάσιµό τους, που µπορεί να µας οδηγήσει στο ξεψάρισµα λόγω των σκληρών σαγονιών τους.

Αν τα ψάρια που βρίσκονται από κάτω µας δε χτυπήσουν στον πλάνο µας µετά από 3 µε 4 ριξιές, γεγονός που σηµαίνει ότι τα ψάρια δε βρίσκονται σε διατροφική έξαρση (δεν είναι δηλαδή η ώρα που τρώνε), είναι ανώφελο να συνεχίσουµε για πολύ ώρα στο σηµείο αυτό, γιατί συνηθίζουν την παρουσία του και δεν προσελκύονται από τον πλάνο µας. Θα πρέπει να συνεχίσουµε την ανίχνευση άλλων κοντινών περιοχών µε ψάρια και να επιστρέψουµε στο σηµείο αυτό άλλη ώρα ή µέρα.

Πολύ σηµαντικό είναι να µπορέσουµε να σταθούµε πάνω ακριβώς από το σηµείο µε τα ψάρια, όταν έχει αέρα ή ρεύµατα. Αυτό µπορούµε να το καταφέρουµε στρίβοντας την πλώρη του σκάφους κόντρα στον καιρό και κρατώντας το µε τη µηχανή στο σηµείο µε τα ψάρια, µέχρι να φτάσει ο πλάνος µας στο βυθό. Το Jigging αν και είναι πλέον παλιά τεχνική, συνεχίζει να είναι αποδοτική και σου παρέχει την δυνατότητα να πειραµατιστείς, χρησιµοποιώντας -όπως προανέφερα- διάφορα πρόσθετα (σιλικονούχα χταποδάκια, λωρίδες κλπ.),δηµιουργώντας πιο ελκυστική εικόνα για τα ψάρια και αυξάνοντας τις επιτυχίες.

 

Exit mobile version