Το Live Kab είναι ένας νέος σχετικά τρόπος ψαρέµατος για τους περισσότερους από εµάς, µα συνάµα και πολύ έξυπνος αν θέλουµε να ξεγελάσουµε το µεγάλο µαυρόψαρο. Τα µεγάλα «µαύρα» είναι αρκετά δύσκολο να πιαστούν µε άλλες τεχνικές όπως πχ. η συρτή βυθού, το jigging και ο φύλακας, καθώς σπάνια αφήνουν την τρύπα τους και επιτίθενται στα δολώµατα µας (ψεύτικα ή ζωντανά-νωπά).
Με το δολωµένο µας µοσχιό ή χταπόδι επιµένουµε σε σηµεία που ξέρουµε ότι κρατά µαυρόψαρα, και αργά ή γρήγορα το ψάρι δε θα αντισταθεί και θα αφήσει την τρύπα του για να επιτεθεί. Το µόνο που πρέπει να προσέξουµε είναι να µην αρπάξει το δόλωµά µας και τρέξει να τρυπώσει, οπότε θα µας είναι πολύ δύσκολο να το ξεβραχώσουµε. Επίσης, αν ψαρεύουµε δίπλα σε ναυάγια, µπορούν πολύ εύκολα να τρίψουν την πετονιά µας πάνω στις λαµαρίνες και να κόψουν τα παράµαλλα. Αυτό σηµαίνει ότι η αντίδρασή µας στο τσίµπηµα πρέπει να είναι άµεση και αποτελεσµατική, ώστε να µη δώσουµε την ευκαιρία στο ψάρι να µας πάρει µέτρα µε τα κεφάλια του.
Αρµατωσιά-τεχνητό
Στο εµπόριο υπάρχουν πολύ καλά, έτοιµα live kab, αλλά αν θέλουµε να φτιάξουµε και µόνοι µας είναι σχετικά εύκολο, χρησιµοποιώντας διάφορα µεγέθη βαριδιών, ανάλογα µε το βάθος και τα ρέµατα στα σηµεία ενδιαφέροντος. Η αρµατωσιά µας αποτελείται από ένα βαρίδι 50-200 γραµµαρίων, στρογγυλό µε τρύπα στη µέση, όπου εκεί περνιέται ένα 150λιµπρο νήµα. Από επάνω είναι δεµένο ένα στριφτάρι ενισχυµένο, και από κάτω υπάρχει ένας διπλός κόµπος έτσι ώστε να µην ξεπερνά το βαρίδι και να σταµατάει εκεί. Πέντε πόντους πιο κάτω δένεται ένα σταθερό αγκίστρι και 5 έως 15 πόντους πιο χαµηλά ένα δεύτερο αγκίστρι (η απόσταση είναι συνάρτηση του µεγέθους του τεχνητού και συνεπώς του δολώµατος που θα χρησιµοποιήσουµε, χταποδιού ή µοσχιού).
T – Kab για δόλωση πλοκαµιού
Πολλές φορές η εύρεση ενός µοσχιού ή ενός µικρού χταποδιού δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Τα χταπόδια του εµπορίου είναι αρκετά µεγάλα και δε µπορούν να δολωθούν εύκολα στην αρµατωσιά µας. Τη λύση σε αυτήν την περίπτωση µας δίνει µία άλλη έτοιµη αρµατωσιά, η T-Κab, ειδικά µελετηµένη για δόλωση πλοκαµιού. Ο ψαράς χρησιµοποιεί σε αυτήν ένα πλοκάµι χταποδιού, το οποίο περνά στα δυό του αγκίστρια, µε το χοντρό τµήµα του πλοκαµιού στο αγκίστρι του ειδικά διαµορφωµένου µολυβιού. Το συγκεκριµένο τεχνητό µε δόλωµα πλοκάµι, απευθύνεται κυρίως σε φαγκριά και συναγρίδες, ενώ σε ρηχά νερά θα απευθυνθούµε σε στήρες και µεγάλα σκαθάρια.
Προετοιµασία και τρόπος δόλωσης
Αφού έχουµε επιλέξει την αρµατωσιά µας, κάνουµε µια προετοιµασία στο χταπόδι ή το µοσχιό. Το ξεπετσιάζουµε στην κουκούλα και όσο µπορούµε στα πλοκάµια, γιατί η λευκή σάρκα από µέσα προσελκύει τα ψάρια. Αν το δόλωµα µας είναι µοσχιός και τα πλοκάµια του είναι κατσαρωµένα, τότε το κρατάµε από την κουκούλα και το χτυπάµε ελαφρά, µέχρι να ισιώσουν και µαλακώσουν. Μετά κάνουµε µια τρυπούλα µε ένα ψαλιδάκι στην κουκούλα και από εκεί περνάµε την πετονιά που έρχεται από τον µηχανισµό µας, δένουµε το στριφτάρι και τραβάµε το βαρίδι για να µπει µέσα στην κουκούλα. Εάν δεν χωρά το βαρίδι µέσα στην κουκούλα, σπάµε µε ένα µαχαιράκι τα µελάνια. Εάν η τρύπα της κουκούλας είναι µεγάλη και µπαινοβγαίνει πολύ εύκολα το βαρίδι, τότε την ράβουµε περνώντας το πρώτο αγκίστρι δύο φορές, πρώτα από την κουκούλα και µετά από τον φυσητήρα, και έτσι το νήµα δεν αφήνει το βαρίδι να βγει έξω. Το δεύτερο αγκίστρι το αφήνουµε ελεύθερο ανάµεσα στα πλοκάµια του. Αφού έχουµε δολώσει σωστά την αρµατωσιά µας, κατεβάζουµε το δόλωµά µας κάτω, και µε απαλές κινήσεις προσπαθούµε να δώσουµε ζωή σε αυτό, ενώ είµαστε έτοιµοι για την επίθεση του ψαριού, που µπορεί να είναι ένας µεγάλος βλάχος ή µια µεγάλη τούνα! Καλή επιτυχία!