Jigging… Αλήθεια, πόσα άρθρα έχουν γραφτεί γι’ αυτή την τεχνική; Πόσες συζητήσεις έχουν γίνει από ψαράδες όλου του κόσµου;
To vertical jigging εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως µε τον ερχοµό του δηµιουργήθηκε αυτόµατα µια νέα σχολή ψαράδων. Oσοι πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτήν την τεχνική, µένουν πιστοί ακόµα και σήµερα. Στην πορεία, η λέξη vertical έφυγε και τη θέση της πήραν άλλες λέξεις. Συνοδεύουν τον όρο Jigging και προσδιορίζουν επακριβώς την παραλλαγή της τεχνικής.
Η σχολή ψαράδων που προανέφερα, είναι οι λεγόµενοι «άρρωστοι µε τα σίδερα». Εχουν πολύ ψηλά αυτήν την τεχνική, σε έναν καινούργιο κόσµο µε πολλές παραλλαγές γύρω από το ψάρεµα µε πλάνους. Στην πορεία του χρόνου τα τεχνητά μπορεί να µίκρυναν ή να ελάφρυναν. Τα καλάµια να έγιναν πιο µακριά. Οι µηχανισµοί να άλλαξαν εντελώς και να µειώθηκαν οι διάµετροι στα νήµατα και τα παράµαλλα. Aυτό που παραµείνει ακριβώς το ίδιο όπως ξεκίνησε είναι το ψάρεµα µε πλάνους και ο όρος Jigging!
Τα παρακλάδια
Το Vertical Jigging ήταν η µάνα και το ξεκίνηµα της τεχνικής µε πλάνους. Προσέφερε µεγάλες συγκινήσεις στους ψαράδες της εποχής, αφού οι συλλήψεις ψαριών ήταν πολλές και τα ψάρια µεγάλα. Μέχρι τότε τέτοια μεγέθη έβγαιναν µόνο με τεχνικές µε ζωντανά δολώµατα.
Μετά από κάποια χρόνια, εντελώς τυχαία, ανακαλύφθηκε από έναν Ιάπωνα ψαρά η τεχνική που αγαπήθηκε πολύ και από περισσότερο κόσµο. Oχι μόνο χάρη στην αποτελεσµατικότητά της, αλλά κυρίως στην ευκολία που τη χαρακτηρίζει. Ευκολία που δεν αφορά τόσο στις συλλήψεις, αλλά στην ελαφρότητα των εργαλείων της και στην άνετη εφαρµογή της. Η τεχνική αυτή δεν είναι άλλη από το Slow Jigging!
H αλλαγή χρήσης της τεχνικής και η διαφοροποίηση του εξοπλισµού, έδωσε στο Jigging µια νέα ώθηση. Επίσης δηµιούργησε πολλές άλλες παραλλαγές της. Εµείς, θα αναλύσουµε όλες τις γνωστές τεχνικές του Jigging, από το σκάφος. Θα δώσουμε µικρές συµβουλές για κάθε µία χωριστά.
Vertical Jigging
Όποιος την έχει εξασκήσει όταν πρωτοµφανίστηκε, σίγουρα θα θυµάται ακόµα τους πόνους στα χέρια και την πλάτη του. Αφού τα καλάµια, οι µηχανισµοί και οι πλάνοι εκείνης της εποχής ήταν σε XLarge µέγεθος και βάρος. Η δε ανάκτηση έπρεπε, ντε και καλά, να γίνεται µε ταχύτητες turbo, γιατί… «έτσι έτρωγαν τα ψάρια τότε»!
Βέβαια, όλα αυτά άλλαξαν µε τον καιρό. Οσο περισσότερος κόσµος ασχολείται και καταπιάνεται µε µία τεχνική, τόσο περισσότερες πληροφορίες έχουµε. Ολη αυτή η γνώση έδωσε στην τεχνική άλλη µορφή από την αρχική.
Έτσι, τα καλάµια άλλαξαν εντελώς χαρακτήρα, έγιναν λίγο πιο κοντά, πολύ πιο νευρικά και σίγουρα πολύ πολύ πιο ελαφριά. Ο χρήστης μπορεί πλέον να περνά περισσότερο χρόνο στη θάλασσα, χωρίς να κουράζετε. Επίσης, οι µηχανισµοί έγιναν µικρότεροι και πιο δυνατοί, κατεβάζοντας το βάρος στο ελάχιστο. Φυσικό ήταν να αλλάξουν και οι πλάνοι, οι οποίοι έγιναν πιο µακρόστενοι και µεσόβαροι. Παραγκώνισαν εκείνους τους τεράστιους, συνήθως πισόβαρους πλάνους. Για να τους χτυπήσουµε, µετά από µια ώρα ψάρεµα, έπρεπε να έχουµε τα µπράτσα του Σβαρτσενέγκερ!
Ως συνέπεια των παραπάνω, αυτή η όµορφη τεχνική έχει αρχίσει και πάλι να βγαίνει στην επιφάνεια και να ανθεί. Αποκτά όλο και πιο πολλούς οπαδούς ανά τον κόσµο και ίσως έχει και καλύτερα αποτελέσµατα από το παρελθόν.
Tips
1| Φροντίστε να εξοπλιστείτε µε ένα όσο γίνεται πιο ελαφρύ καλάµι τύπου spinning. Στον κορµό του θα αναγράφει πιο πολλά γραµµάρια από αυτά που σκοπεύετε να δουλέψετε. Επιλέξτε ένα αρκετά ντούρο, ώστε να µην χρειάζεται πολύς κόπος από εσάς για να δώσετε ζωή στον πλάνο σας.
2| Ο µηχανισµός να είναι όσο πιο γρήγορος γίνεται (έως 6,1:1), µε µεγάλη ανάκτηση αν πρόκειται να ψαρεύετε στα βαθιά. Να είναι σίγουρα ελαφρύς και µε δυνατά φρένα.
3| Οι πλάνοι σας να είναι όσο το δυνατόν πιο µακρόστενοι (δείτε πλάνους για το shore jigging). Δεν χρειάζεται να είναι πολύ βαριοί. Αυτό το ψάρεµα µπορεί να γίνει πλέον υπό γωνία, αν µας παρασέρνουν τα ρέµατα.
4| ∆εν χρειάζεται να χτυπάτε µε µεγάλη ένταση και γρήγορα. Εχουµε δει πως τα ψάρια χτυπούν και σε πολύ πιο αργές ταχύτητες, ακόµα και οι γρήγοροι τόνοι.
5| Τολµήστε να ψαρέψετε πλέον και σε πιο κοµµάτια πιο ρηχά από τα 40 µέτρα. Δοκιμάστε µεγάλους πλάνους με αργή πτώση, αφού σε αυτά τα µέτρα µπορούµε να βρούµε µαγιάτικα και συναγρίδες.
Slow Jigging
Ότι και να πει κανείς γι’ αυτήν την τεχνική είναι λίγο. Σίγουρα εδώ δεν µπορούµε να την αναλύσουµε σε όλο το εύρος της. Το slow pitch jigging είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στις τεχνικές µε πλάνους. Μέχρι σήµερα έχει κερδίσει το µεγαλύτερο κοινό παγκοσµίως. Σε αυτό έχει συµβάλλει πρώτα από όλα ο τρόπος του τζιγκαρίσµατος. Ολα µπορούν να γίνουν µε αργές κινήσεις και συνεπώς πιο ξεκούραστα από οποιαδήποτε παραλλαγή του Jigging. Ο εξοπλισµός επίσης αποτελεί πλεονέκτηµα. Είναι πανάλαφρος και πολύ λεπτεπίλεπτος, ειδικά για τους πιο µυηµένους.
Τέλος, η πολυπλοκότητα και οι ατελείωτοι συνδυασµοί κινήσεων του slow jigging είναι πρωταρχικής σηµασίας. Αυτό, θεωρώ, ότι έχει «κερδίσει» τους περισσότερους ψαράδες από εµάς. Ακόµα κι αν ψαρεύεις χρόνια, πολλές φορές νιώθεις σαν το κάνεις για πρώτη φορά. Εξασκώντας την τεχνική, πάντα κάτι καινούργιο μαθαίνεις, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον σου πάλι από την αρχή.
Σε αυτό βέβαια συµβάλλουν πάρα πολύ και οι εταιρείες που επινοούν συνεχώς νέους πλάνους, µε διαφορετικό χαρακτήρα πλεύσης και ανάκτησης. Ιντριγκάρουν έτσι στον ψαρά να ασχοληθεί να κάνει τον πλάνο να «δουλέψει».
Tips
1| Φρόντισε να αγοράσεις τον εξοπλισµό που ταιριάζει στα δικά σου δεδοµένα και γούστα. Ο εξοπλισμός του φίλος σου που βγάζει ψάρια, δεν είναι υποχρεωτικά κατάλληλος και για σένα.
Ενα µαλακό καλάµι, ακόµα κι αν αναγράφει πολλά γραµµάρια στο blank του, δεν θα τα δουλέψει µόνο του. Αυτό δεν γίνεται χωρίς τη δική σου επέµβαση. Αυτό όμως δεν το κάνει ακατάλληλο για την τεχνική αλλά μη κατάλληλο για εσένα. Πρέπει να ξέρεις πως το µαλακό καλάµι, σε γενικές γραµµές, έχει πολύ αργό χαρακτήρα. Αποτέλεσµα αυτού είναι να δίνει πολύ αργή κίνηση στον πλάνο µας. Ενα πιο σκληρό καλάμι αντίθετα, θα δώσει σίγουρα µια πιο γρήγορη κίνηση.
Για να το καταλάβεις αυτό, υπάρχει ένας «κανόνας». Αν η µύτη του καλαµιού σου δεν επανέρχεται στην αρχική της θέση µετά το τζιγκάρισµα, τότε είναι µαλακό. Αν επανέρχεται πολύ γρήγορα, τότε είναι πολύ σκληρό.
2| ∆εν µας πειράζει εάν ο µηχανισµός έχει µεγάλο µέγεθος, ειδικά αν τον θέλουµε για βαθιά νερά. Δεν ενοχλεί επίσης αν έχει λίγο παραπάνω βάρος από τους πολύ µικρούς του είδους. Αρκεί να έχει πολύ οµαλή λειτουργία, µεγάλη ανάκτηση και να µην µας κουράζει στα ανεβάσµατα του πλάνου από τα βαθιά. Εάν διαθέτει όσο το δυνατόν µεγαλύτερη µανιβέλα είναι «ατού», γιατί µπορούµε να γίνουµε ένα µε αυτόν.
Όσο για τα φρένα του, δεν χρειάζεται να υπερβάλουµε. Τις περισσότερες φορές θα έχουµε αρκετά ψιλά νήµατα και παράµαλλα. Ένας γρήγορος µηχανισµός σετάρεται καλύτερα µε ένα αργό καλάµι. Και ένας αργός μηχανισμός αντίστοιχα µε ένα γρήγορο. Το ένα βοηθάει το άλλο. Φανταστείτε να έχετε ένα γρήγορο µηχανάκι µε ένα σκληρό καλάµι… Θα πρέπει να είστε χειρουργός για να το δουλέψετε µε αρµονία και σίγουρα το ψάρεµά σας θα γίνει πιο νευρικό!
3| Η λέξη «slow» είναι απλά µια λέξη. Δεν σηµαίνει πως πάντα πρέπει να κάνετε αργές κινήσεις ακριβείας. Πολύ σπουδαίοι ψαράδες στον κόσµο έχουν προσφέρει τα φώτα τους, δίνοντάς µας συµβουλές για το πώς µπορούµε να δουλέψουµε τους πλάνους µας, αναλόγως πάντα µε το σχήµα τους.
Αυτό που πρέπει, ίσως, να γνωρίζουµε, είναι πως οι στενόµακροι πλάνοι δεν παρασύρονται τόσο εύκολα από τα ρέµατα. Μπορούµε έτσι να τους χτυπήσουµε µε πιο γρήγορες κινήσεις από ότι τους φαρδιούς.
4| Όταν χτυπάµε τον πλάνο µας µε το καλάµι, είτε πρόκειται για long jerks ή για short jerks, το µάζεµα του νήµατος στο µοτέρ µας θα είναι πάντα ένα τέταρτο της µανιβελιάς, µισή ή ολόκληρη µανιβελιά, ανάλογα πάντα που θέλουµε να βρίσκεται ο πλάνος µας κατά την κάθοδο του καλαµιού µας.
Εµείς µπορούµε να συνδυάσουµε όλες αυτές τις κινήσεις σε ένα ανέβασµα του πλάνου µας, δίνοντας µια εντελώς διαφορετική πορεία και ταχύτητα κάθε φορά.
5| Αν αρχίσετε να κουράζεστε ασκώντας την τεχνική για σύντοµο χρονικό διάστηµα, αυτό σηµαίνει πως κάτι κάνετε λάθος. Αλλάξτε τον πλάνο, την ψαρεύτρα σας και αν έχετε την οικονοµική άνεση, ακόµα και τον εξοπλισµό σας. Είναι πάρα πολύ σηµαντικό να µάθετε τι σας ζητάει ο πλάνος σας για να αποδώσει. Αυτό µπορείτε να το µάθετε µόνο εφόσον το παρατηρήσετε όταν θα τον ψαρέψετε λίγο κάτω από την βάρκα σας.
Light Jigging
∆εν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Μην ενθουσιάζεστε! Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σαν τεχνική. Εχει και αυτή το κοινό της και µάλιστα πολύ φανατικό!
Είναι αυτή που θα µας ξελασπώσει όταν τα ψάρια είναι ανόρεκτα ή υποψιασµένα από την έντονη αλιεία γύρω τους. Και ο λόγος, απλός. Όταν ένας πλάνος με µικρό βάρος και µικρότερο όγκο κατεβαίνει αργά στο βυθό δεν «θορυθεί» τα ψάρια. Μπορεί να κάµψει την καχυποψία και των πιο πονηρεµένων και να τα προτρέψει σε επίθεση. Τα ψιλότερα εργαλεία παράγουν λιγότερο «θόρυβο» τόσο κατά την πτώση όσο και κατά το τζιγκάρισµά τους. Ετσι η παγίδα που στήνουμε έχει σίγουρα καλύτερα αποτέλεσµατα.
Ενα άλλο πλεονέκτηµα της τεχνικής έναντι των άλλων, είναι τα λεπτά εργαλεία και ο πανάλαφρος εξοπλισµός. Εκτός από την εύκολη και ξεκούραστη εκτέλεσή της, στοχεύουμε σε μεγαλύτερη γκάμα ψαριών τόσο σε ποικιλία όσο σε µέγεθος. Σημαντικός παράγοντας ώστε να μην χάνουμε ούτε στο ελάχιστο το ενδιαφέρον μας.
Το μοναδικό μειονέκτημα της τεχνικής είναι ο περιορισμούς του βάθος. Δεν µπορείς να χτυπήσεις ελαφρούς πλάνους κάτω από τα 80-90 µέτρα.
Tips
1| Αν ψαρεύεις σε βαθιά νερά, συνήθως, (70 έως το πολύ 100 µέτρα), επέλεξε ένα καλάµι τύπου spinning µε το ανάλογο µοτέρ. Ο πλάνος σου θα πέσει πιο γρήγορα στο βυθό λόγω ανοικτού προφίλ του µοτέρ. Επίσης χάρη στη γρηγοράδα του µηχανισµού και τη νευρικότητα του καλαµιού σου, θα µπορέσεις εύκολα να χτυπήσεις τον πλάνο σου σωστά σε αυτά τα βάθη.
Ενα µοτέρ baitcasting αντίθετα θα κάνει τον πλάνο να κατέβει πιο αργά στο βυθό. Αυτό εξυπηρετεί στα πιο ρηχά κοµµάτια. Τα καλάµια αυτού του τύπου είναι πιο µακριά και συνήθως πιο µαλακά, συνεργώντας σε ένα πιο οµαλό και αρµονικό χτύπηµα.
2| Ποτέ μην υπερβάλεις με τη διάµετρο του νήµατος και του παράµαλλου. Ακόμη κι αν νοµίζεις πως ένα καλό ψάρι θα µπορέσει να σου κόψει τα παραπάνω υλικά. Ενα καλό καλάµι light jigging δεν θα αφήσει σχεδόν ποτέ να συµβεί αυτό. Η έντονη παραβολικότητά του, θα κουράσει και θα ελέγξει γρήγορα και εύκολα ένα καλό ψάρι φέρνοντάς το σην επιφάνεια. Πάντα στα πλαίσια των ψαριών που πιάνονται µε αυτήν την τεχνική. Ετσι αποφεύγουµε ένα ανεπιθύµητο σπάσιµο, αλλά και το σωστό παιχνίδισµα ενός ελαφριού πλάνου.
3| Το ίδιο ισχύει και για τους πλάνους ως προς το βάρος τους. Προτιµούµε το καλάµι µας να αναγράφει παραπάνω γραµµάρια από αυτά που θα χρειαστεί ποτέ να χτυπήσουµε, παρά να πρέπει να χρησιµοποιήσουµε το ίδιο βάρος µε αυτό που γράφει. Ο λόγος είναι πως εξαιτίας της έντονης ελαστικότητά τους, τα καλάµια αυτά πολύ δύσκολα θα χτυπήσουν σωστά τον πλάνο, µε αρνητικό για εµάς αποτέλεσµα.
4| Ειδικά στα πιο ρηχά κοµµάτια που θα µπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι είναι δυνατόν να ψαρέψετε, δοκιµάστε να ρίξετε τον πλάνο σας πιο µακριά από τη βάρκα, για να µην πονηρέψετε τα ψάρια που πιθανόν είναι από κάτω σας, καθώς δεν υπάρχει πρόβληµα να ψαρέψετε υπό γωνία.
5| ∆εν χρειάζεται να πατώνετε πάντα τον πλάνο σας, µπορείτε να τον σταµατάτε και στα µεσόνερα, ειδικά σε βαθιά νερά, αφού εκεί καραδοκούν πολλά αφρόψαρα, που βλέπουν το πλανάκι σας ως µια λιχουδιά!
Super Light (micro) Jigging
Θα µπορούσαµε να την παροµοιάσουµε µε το light rock fishing της βάρκας, µια τεχνική ακτής, για όσους δεν την γνωρίζουν.Υπάρχει στη χώρα µας εδώ και 5-6 χρόνια, δίνοντας το δικό της παρόν στο χώρο, ενώ αυτοί που τη γνωρίζουν καλά είναι λίγοι και πολύ πιστοί σε αυτήν.
Η τεχνική αυτή αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερους φίλους, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον των κατασκευαστών ειδών αλιείας, οι οποίοι σχεδιάζουν και αναπτύσσουν διαρκώς αυξανόµενη ποικιλία εξοπλισµού για την υλοποίησή της. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολύ µεγάλη ποικιλία ψαριών στα οποία απευθύνεται και ο αγωνιστικός χαρακτήρας που τη διακρίνει, αφού πολλές φορές θα τα βάλουµε µε ψάρια τρόπαια και θα προσπαθήσουµε να τα κουράσουµε µε παράµαλλα των 0,23mm!
Γιατί µας εξιτάρει και µας προσφέρει τόση ικανοποίηση ένα τέτοιο ψάρεµα; Ίσως είναι το στοίχηµα που θέλουµε να κερδίσουµε µε τον εαυτό µας, βάζοντάς τα µε ψάρια πολύ µαχητικά ή ίσως η αδρεναλίνη που εκκρίνεται κατά την ώρα της µάχης µε ένα ψάρι τρόπαιο µε πολύ ψιλά εργαλεία! Σίγουρα, η τεχνική αυτή απευθύνεται σε πιο µικρά ψάρια, αφού τα casting weight των καλαµιών δύσκολα ξεπερνούν τα 50-60gr.
Έτσι, το super light jigging είναι ο «µικρός αδερφούλης» των προηγουµένων τεχνικών, και από άποψη χρόνων ύπαρξης, αλλά και σε µέγεθος πλάνων και εξοπλισµού.
Tips
1| Τα καλάµια µας, σχεδόν πάντα, είναι τύπου spinning µε max casting weight τα 60 γραµµάρια, τις περισσότερες φορές πολύ νευρικά (ειδικά τα πιο κοντά σε µήκος), πολλές φορές µε µύτη µασίφ, αρκετά ευλύγιστη, και κορµό γενικά σκληρό, ώστε να µπορούν να διαχειριστούν λεπτά παράµαλλα, να ελέγχουν και να κουράζουν γρήγορα ένα καλό ψάρι.
2| Το µοτέρ µας ας είναι λίγο πιο µεγάλο από ότι θα ταίριαζε στο συγκεκριµένο καλάµι (η µποµπίνα του καλό να χωρά 300 µέτρα νήµα, διαµέτρου το πολύ 0.16mm), µε πολύ καλά φρένα, ει δυνατόν carbon, αφού θα τα ακούσουµε πολλές φορές στη διάρκεια του ψαρέµατός µας.
3| ∆εν έχεις επιλογή ως προς το βάθος, αφού το µέγιστο που µπορείς να «παίξεις» είναι µέχρι τα 70 µέτρα.
Λόγω του µικρού βάρους των πλάνων και των ρεµάτων, το να κατεβάσουµε ένα πλανάκι των 20 γραµµαρίων σε µεγάλα βάθη, σίγουρα θα είναι ένας από τους άθλους του Ηρακλή!
Προτιµούµε λοιπόν νερά έως τα 40-50 µέτρα, όπου και ο πλάνος µας θα κατέβει σε ένα λογικό χρόνο, αλλά και τα λεπτά καλάµια µας θα τους χτυπήσουν εύκολα.
4| Και εδώ καλό είναι να σταµατάτε στα µεσόνερα την κάθοδο του πλάνου σας και να χτυπάτε νευρικά. Θα κάνετε µεγάλο πάρτι µε τους κολιούς και τα σαφρίδια, αν τα βρείτε, και σίγουρα µε τα τονάκια του είδους των «ορτσινιών», που κατά τους φθινοπωρινούς µήνες κάνουν την εµφάνισή τους στα νερά µας και µας δίνουν µεγάλη χαρά και ευχαρίστηση.
5| Εκτός από πλανάκια, δοκιµάστε να ψαρέψετε τα φαγκριά και τα τσαούσια και µε µικρά inchiku. Αφού πατώσετε, µην κουνήσετε καθόλου στην αρχή το πλανάκι σας, απλά µη χάσετε επαφή µε τη µύτη του καλαµιού σας. Αν δεν φάνε έτσι, χτυπήστε ή κουνήστε πολύ απαλά τη µύτη του καλαµιού σας. Θα εκπλαγείτε στο πόσο εύκολα τρώνε στο super light jigging!
Θερµή παράκληση: ότι δεν πρόκειται να φαγωθεί από εσάς ή όποιο ψάρι είναι πολύ µικρό και µπορεί να γίνει αρκετά µεγάλο, απλά αφήστε το να γίνει γονιός και να προσφέρει ικανοποίηση και στα παιδιά µας!
Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες της τεχνικής του Jigging, της τεχνικής που έχει κερδίσει τον περισσότερο κόσµο και συνεχίζει να κερδίζει ακόµα πιο πολλούς. Σε κάθε γωνιά της γης, άνθρωποι αγαπούν µε πάθος το ψάρεµα µε πλάνους και µυούνται στο «µαγικό κόσµο του σίδερου»! Και όπως λέει και ένας φίλος µου από την αγαπηµένη Κύπρο µας: «σε έναν κόσµο γεµάτο µε ζωντανά, µη διστάσεις να γίνεις το σίδερο»!