Site icon Boat & Fishing

Ψάρεμα με Καλοκαιρινή Συρτή Αφρού – Τεχνητά για δυνατές συγκινήσεις!

Όταν αναφερόμαστε στη καλοκαιρινή συρτή αφρού, θεωρώ φυσικό το μυαλό μας να τρέχει σχεδόν αυτόματα στην ελαφριά και την υπέρ ελαφριά μορφή της.

Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, αφού τα νερά μας κατακλύζονται αυτήν την εποχή από κάθε λογής λιλιπούτειων αρπακτικών, όπως είναι τα μελανούρια, τα κοκάλια, οι ζαργάνες, τα λαβράκια μεσαίου μεγέθους, τα σαφρίδια, τα σκουμπριά και άλλα πολλά. Ωστόσο, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Υπάρχει όμως και η άλλη, η οποία είναι εξίσου όμορφη, σαφέστατα πιο «άγρια» και μας χαρίζει στιγμές γεμάτες ένταση, αδρεναλίνη και δυνατά συναισθήματα.

Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η συρτή αφρού με μεγαλύτερα, πιο «στιβαρά» κι ενισχυμένα τεχνητά. Να είστε σίγουροι πως θα αντικρύσετε νέους ορίζοντες μπροστά σας, τους οποίους δεν θα βλέπετε την ώρα να εξερευνήσετε.

Έτοιμοι για συγκινήσεις..!!

Ο Ρόλος της Ανθεκτικής Κατασκεύης

Ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία, που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή για να έχουμε αυξημένες πιθανότητες θετικού αλιευτικού αποτελέσματος στις εξορμήσεις μας, είναι η επιλογή των κατάλληλων τεχνητών, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές αντοχής και σωστής συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία της συρτής. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι μόνο στο κατάλληλο μέγεθος των τεχνητών, αλλά και στον τρόπο που αυτά είναι κατασκευασμένα.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα στιβαρό και σωστά ζυγισμένο τεχνητό, φτιαγμένο από υλικά υψηλής ποιότητας και αντοχής, θα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά «πολεμοφόδια» στη φαρέτρα σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού η ανθεκτικότητα και η στιβαρότητα θα μας χρειαστούν όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν τα δυνατά σαγόνια και οι αιχμηρές οδοντοστοιχίες των αρπακτικών, αλλά και για να έχουμε σωστή πλεύση των τεχνητών σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Ίσως αυτό να ακούγεται περίεργο, αλλά πιστέψτε με, τα χαρακτηριστικά αυτά θα φανούν πολύτιμα όταν γίνεται εφαρμογή υψηλότερων ταχυτήτων στα τεχνητά μας.

Προσέξτε τις γλώσσες των τεχνητών..!!

Εάν για παράδειγμα, δεν έχουμε σωστή κατασκευή γλώσσας, με την ανάλογη ανθεκτικότητα στα υλικά της, τότε, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της στρέβλωσης, με αποτέλεσμα την αλλοίωση στη ποιότητα της πλεύσης του τεχνητού και ό,τι άλλο συνεπάγεται.

Φυσικά, το φαινόμενο αυτό θα κάνει αισθητή την παρουσία του πάντα σε συνάρτηση με την ταχύτητα που χρησιμοποιούμε, όπως είπαμε και παραπάνω για ευνόητους λόγους.

Επίσης, καλό θα είναι κάποια από τα τεχνητά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι full wire, δηλαδή κατασκευασμένα με ανθεκτικό ανοξείδωτο σύρμα κατά μήκος του σώματός τους, ώστε να επιτυγχάνεται η πολύτιμη ακαμψία του τεχνητού και η ανθεκτικότητά του. Ακόμα, τα περιφερειακά εξαρτήματα όπως οι κρίκοι, οι σαλαγκιές ή τα single hooks, πρέπει να είναι ανάλογης ποιότητας, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αψεγάδιαστο και να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αντοχή του τεχνητού, αφού αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί έτσι κι αλλιώς στην πράξη, μόλις έρθει σε επαφή με τα δόντια ενός δυνατού αρπακτικού.

Χρήση Βαριδίου

Δέχομαι πολλά μηνύματα από φίλους, οι οποίοι με ρωτάνε για αν είναι «σωστό» να κάνουμε χρήση βαριδιού στην αρματωσιά μας, προκειμένου να κατέβει πιο χαμηλά το τεχνητό μας. Ας ξεκαθαρίσουμε πως (και) στο ψάρεμα δεν υπάρχει σωστό και λάθος, καθώς δεν μπορούμε να βάλουμε σε απόλυτα όρια οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει σχέση με τη φύση και τους ζωντανούς της οργανισμούς.

Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ βαρίδια στη συρτή μου, καθώς δεν θέλω να παρεμβάλλεται οτιδήποτε ανάμεσα στο τεχνητό και το καλάμι μου, αφενός για να έχω τη σωστή πληροφόρηση από την κίνηση του τεχνητού, αφετέρου για λόγους διακριτικότητας. Εξάλλου, υπάρχουν τεχνητά κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που μπορούν να κατεβαίνουν ακόμα και κάτω από τα 10 μέτρα από την επιφάνεια, χωρίς τη χρήση κάποιου βαριδιού.

Για εκείνους που θέλουν να τοποθετήσουν κάποιο βαρίδι στην αρματωσιά τους, έχω δύο συμβουλές:
Πρώτον να κάνουν χρήση βαριδιού ταχείας απελευθέρωσης, ώστε να μπορούν να το βγάλουν με μία κίνηση σε περίπτωση strike και να φέρουν το ψάρι δίπλα στο σκάφος
Δεύτερον, να τοποθετήσουν το βαρίδι σε απόσταση τουλάχιστον 10-15 μέτρων από το τεχνητό, τόσο για λόγους διακριτικότητας, όσο και για αποφυγή πιθανής αλλοίωσης της πλεύσης του τεχνητού.

Μεγάλα vibrations..!!

Μεγέθη και Χρωματισμοί Τεχνητών
Μέγεθος: 12 έως 18 εκατοστά
Σχήμα: «μυώδες» και «χορταστικό» – τα δυνατά αρπακτικά δελεάζονται ιδιαίτερα όταν το υποψήφιο γεύμα τους φαντάζει ζουμερό και με μπόλικο ψαχνό!
Χρώμα: φυσικούς χρωματισμούς, προσομοίωση στα σκουμπριά για παράδειγμα ή στις σαρδέλες των θαλασσών μας, χωρίς βέβαια να βγάζουμε από το κάδρο και τους πιο έντονους, όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο ή το μωβ

Σε κάθε εξόρμησή μας, πρέπει να κάνουμε δοκιμές διαφόρων χρωματισμών, αφού οι επιμέρους συνθήκες δεν είναι ποτέ οι ίδιες, και όπως λέω συχνά, «ποτέ μία εξόρμηση δεν είναι ακριβώς ίδια με τη προηγούμενη». Ο πειραματισμός πρέπει να μας συντροφεύει πάντα, αφού πολλές φορές θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχό μας! Έτσι κι αλλιώς, η στασιμότητα μόνο προς όφελός μας δεν μπορεί να είναι, οπότε θα πρέπει με διάφορους τρόπους να «αναμοχλεύουμε συχνά τη φωτιά»!

Σκαναρισμα Υδάτινης Στήλης
Όσον αφορά στη στήλη ύδατος την οποία θα πρέπει να ανιχνεύσουμε, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα αρπακτικά μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, κι αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρεση της τροφής τους.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε κάθε φορά μαζί μας διάφορα τεχνητά, τόσο με κοντές, όσο και με μακριές γλώσσες, ώστε να μπορούμε να «σκανάρουμε» διάφορα επίπεδα του νερού. Όταν τα αρπακτικά δεν μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον αφρό, κυνηγώντας τα κοπάδια των αφρόψαρων, τότε το βυθόμετρό μας θα αποτελέσει πολύ χρήσιμο εργαλείο, αφού μπορεί να μας δείξει πολύ δυνατά σημεία συγκέντρωσης αρπακτικών, όπως κάποια απότομα σηκώματα του βυθού ή κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ρίβες, στις παρυφές των οποίων πολλές φορές παραμονεύουν τα αρπακτικά.

Οι κάβοι κρύβουν εκπλήξεις..!!

Τα σημεία αυτά ευνοούν τη συγκέντρωση ψιλού και προσελκύουν τους θηρευτές τους. Προσεκτική, λοιπόν παρατήρηση του βυθομέτρου, το οποίο θα έλεγα πως είναι απαραίτητο στην τεχνική της συρτής αφρού, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Πολλοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη τεχνική, τις περισσότερες φορές, στηρίζεται στην εικόνα που έχουμε οι ίδιοι για την κατάσταση που επικρατεί στην επιφάνεια του νερού. Φυσικά, αυτό ισχύει μόνο εν μέρει, αφού τα περισσότερα strikes που έχουμε πάρει στα τεχνητά μας, έχουν γίνει από ψάρια τα οποία δεν είχαμε καν δει να κυνηγούν στην επιφάνεια!

Καλάμια
Καλάμια: κατηγορίας 12 έως 20 λιμπρών περίπου, τα οποία θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε σωστά τα τεχνητά που αναφέραμε παραπάνω, χωρίς να είναι τελείως άκαμπτα, δηλαδή «κούτσουρα» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αυτό που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον εξοπλισμό μας σε οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος, είναι η αρμονία. Το ένα εξάρτημα θα πρέπει να ταιριάζει με το άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μια μηχανή. Μόνο τότε θα μπορούμε να πάρουμε το maximum, όχι μόνο στο αλιευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στη σωστή αίσθηση που θα πρέπει να μας δίνει ο εξοπλισμός μας. Σε αυτό το σημείο μάλιστα, θα έλεγα πως «εδράζεται» και η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που μπορούμε να βιώσουμε εφαρμόζοντας τη τεχνική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα χρειαστούμε.

Στην τεχνική της συρτής αφρού, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη σωστή «πληροφόρηση» σχετικά με την κίνηση του τεχνητού, ώστε να είμαστε συνεχώς σε θέση να επέμβουμε αν καταλάβουμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα το αντιληφθείτε πλήρως και στην πράξη!

Μεσημεριανή στήρα σε μεγάλο σήκωμα..

Μηχανισμοί
Μηχανισμοί: οριζοντίου τυμπάνου, 30άρηδες ή 40άρηδες σε μέγεθος,
Κατανεμητής: αν υπάρχει τότε θα έχουμε και ομοιόμορφη κατανομή του νήματος επάνω στην μπομπίνα του μηχανισμού.

Κάποιοι μηχανισμοί έχουν ενσωματωμένο και καταμετρητή νήματος ή μισινέζας, κάτι το οποίο είναι πολύ εξυπηρετικό, αφού μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε την απόσταση στην οποία βρίσκεται το τεχνητό μας, καταγράφοντας έτσι σε διάφορες φάσεις της εξόρμησής μας, σε ποια σημεία δραστηριοποιούνται περισσότερο τα ψάρια. Έτσι, σε κάθε σας ψάρεμα πρέπει να δοκιμάζετε να σύρετε τα τεχνητά σας σε διάφορες αποστάσεις πίσω από το σκάφος, ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες που θα συναντάτε.

Νήμα-Παράμαλο
Νήμα: θα είναι της τάξης των PE 2.5,
Παράμαλλο: μήκους 10-15 μέτρων θα είναι fluorocarbon και θα έχει διάμετρο από 0,43 έως 0,54mm περίπου.
Παραμάνα : πολύ ενισχυμένη, για ευνόητους λόγους, ενώ για μέγιστη ασφάλεια μπορούμε να κάνουμε χρήση solid ring!

Η μαγεία της τεχνικής..!!

Σε ποια είδη ψαριών θα απευθυνθούμε και που θα τα αναζητήσουμε;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη συγκεκριμένη μορφή της τεχνικής, θα έρθετε αντιμέτωποι με ψάρια δυνατά και άγρια που θα ανεβάσουν κατακόρυφα την αδρεναλίνη σας! Μεγάλες και πελαγίσιες παλαμίδες, διάφορα τονοειδή, άγριες λίτσες, μαγιάτικα, μέχρι και μαύρα (!), όπως μεγάλες στήρες, είναι πολύ πιθανό ότι θα στολίσουν το ψυγείο σας.

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, όσον αφορά στις παλαμίδες, είναι λάθος να τις αναζητάμε μόνο κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Πρέπει να θυμάστε πως αυτά τα δυνατά αρπακτικά υπάρχουν στα νερά μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και μάλιστα το καλοκαίρι θα τις βρούμε σε εντυπωσιακά μεγέθη. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα τονοειδή, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ταξιδεύουν αδιάκοπα στα νερά μας προς εύρεση τροφής, όπως τα κοπάδια σαρδέλας, σκουμπριών, κολιών και μικρών καλαμαριών.

Μία πανέμορφη καλοκαιρινή κυρία.

Όσον αφορά στις εκπλήξεις που μπορεί να συναντήσουμε, όπως κάποιες στήρες ή ακόμα και συναγρίδες, η εξήγηση είναι η εξής: Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συρτής μας, παρατηρώντας την οθόνη του βυθομέτρου μας βλέπουμε κάποιες έντονες διακυμάνσεις βάθους, οι οποίες συνοδεύονται αρκετά συχνά από εντυπωσιακά ψάρια, τόσο στις αποχές, όσο και στα υψηλότερα σημεία.

Περνώντας από τέτοια σημεία με το τεχνητό μας και ιδιαίτερα εάν αυτό έχει μεγάλη γλώσσα (που σημαίνει ότι κατεβαίνει αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια), κεντρίζουμε το ενδιαφέρον αυτών των αρπακτικών, τα οποία επιτίθενται τόσο για να φάνε, όσο και για να διώξουν τον παρείσακτο, αφού εκλαμβάνουν το τεχνητό μας σαν ανεπιθύμητο εισβολέα.

Μια (ακόμα) τέτοια εμπειρία, είχα σε πρόσφατη εξόρμηση με έναν φίλο, όπου περνώντας από σημείο με έντονη αλλαγή βάθους, από τα 78 στα 14 μέτρα, δεχθήκαμε ταυτόχρονο strike από 2 στήρες πολύ σημαντικού μεγέθους! Φυσικά, εκεί ήταν και οι συναγρίδες…

Τέτοια περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι το βυθόμετρο αποτελεί ένα πολύτιμο σύμμαχο, και στην τεχνική της συρτής αφρού, αφού οι εναλλαγές βάθους είναι μία πολύ σημαντική πληροφορία, η οποία εάν αξιολογηθεί σωστά μπορεί να προσθέσει πραγματικά πολύ δυνατές στιγμές στο παλμαρέ των επιτυχιών μας!

Exit mobile version