Ψάρεμα με σιλικονούχες καλαμαριέρες: Τα πλεονεκτήματα
Ενα από τα πιο βασικά θηράµατα που µας απασχολούν στο ψάρεµά µας κατά τους χειµερινούς µήνες, είναι τα καλαµάρια. Ο χειµώνας έχει µπει για τα καλά και τα καλαµάρια επίσης.
Καιρός λοιπόν να ανατρέξουµε στα ψαρευτικά µας κασελάκια, µε σκοπό τον έλεγχο των καλαµαριέρων µας, για να σιγουρευτούµε ότι διαθέτει µεγάλη ποικιλία τεχνητών, τόσο σε χρώµατα-µέγεθος, όσο και σε είδος.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δούµε πλεονεκτήµατα που έχουν κάποιες καλαµαριέρες, και συγκεκριµένα οι σιλικονούχες. Ναι, όπως ακριβώς ακούγεται, έτσι και είναι, καλαµαριέρες µε σώµα κατασκευασµένο από σιλικόνη, κάτι που τις κάνει αρκετά µαλακές, µε σκοπό να παροµοιάζουν στην επαφή µε το σώµα των µικρόψαρων.
Μεγάλη ποικιλία χρωµάτων, από πολλές εταιρείες, κάτι όµως που τις χαρακτηρίζει είναι το µικροκαµωµένο τους µέγεθος. Πάµε να δούµε τις ιδιαιτερότητες και κάποια πιθανά πλεονεκτήµατα που έχει το συγκεκριµένο είδος καλαµαριερων.
1 | Μικρές σε µέγεθος
Το µικρό τους µέγεθος είναι πλεονέκτηµα, µιας και µπορούν να τις αρπάξουν πιο εύκολα τα καλαµάρια και συνάµα να «µπουν» εύκολα στα πλοκάµια τους κατά την ώρα της επίθεσης σε σχέση πάντα µε τις µεγαλύτερες καλαµαριέρες. Άρα ευκολότερο strike!
2 | Μαλακό σώµα
Το µαλακό σώµα είναι σε θέση να ξεγελάσει ακόµα κι εµάς σε µια πρώτη επαφή, µιας και δεν έχει να ζηλέψει και πολύ την πραγµατικότητα. Άρα θα µπορούσαµε να πούµε ότι είναι ένα ακόµα όπλο τους, που σίγουρα θα ξεγελάσει και το πιο καχύποπτο καλαµάρι, και αυτό το λέµε µε σιγουριά, γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βρίσκουµε δαγκωµένες και κοµµένες τις καλαµαριέρες µας.
3 | ∆ιπλό αρπάδι
Παρόλο το µικρό µέγεθός τους, πολλές εταιρείες τις έχουν εξοπλίσει µε διπλή σειρά από βελόνες, χαρακτηριστικό αρκετό για να καταλάβουµε ότι τα περιθώρια των καλαµαριών να γλιτώσουν είναι λίγα.
4 | Τρόπος αρµατώµατος
Κάτι που ίσως µας προβληµατίσει όταν τις πρωτοδούµε, είναι ο τρόπος που αρµατώνονται. Κι αυτό γιατί δεν διαθέτουν το κλασικό στριφταράκι στην άκρη τους, όπως συνηθίζεται µε τις άλλες καλαµαριέρες. Αυτό δε σηµαίνει όµως ότι υπάρχει κάποια δυσκολία, µιας και οι εταιρείες µας προτείνουν κάποιες ειδικές παραµάνες, που τοποθετούνται πολύ εύκολα. Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο, µπορείτε να δείτε δύο τρόπους για αρµάτωµα µε ή χωρίς παραµάνα.
5 | Πληθώρα τεχνητών στην αρµατωσιά
Το µικρό τους µέγεθος, έχει σαν επιπλέον πλεονέκτηµα ότι µας δίνουν µεγαλύτερη ευκολία να στήσουµε περισσότερες σε αριθµό καλαµαριέρες στην αρµατωσιά µας (6-7 στο σύνολο), κάτι που όπως ξέρουµε είναι πολύ αποδοτικό όταν ψαρεύουµε τα καλαµάρια σε βάθη 60-80 µέτρων.
Υ.Γ. Πάντως µη διστάσετε να τις ψαρέψετε οπουδήποτε, και σε οποιοδήποτε βάθος. Εγώ προσωπικά προτιµώ να τις ψαρεύω πιο έντονα τους ανοιξιάτικους µήνες και τους πρώτους του φθινοπώρου. Ο λόγος; Το σχήµα και το µέγεθός τους θυµίζουν περισσότερο γόνο, ο οποίος είναι φαινόµενο που συναντάται κυρίως τους µήνες που προανέφερα!
Καλές εξορµήσεις σε όλους!