Ψάρεμα με Tenya
Η Tenya είναι µια νέα τεχνική, µε δυναµική εµφάνιση και παρουσία τα τελευταία χρόνια στην χώρα µας. Πρόκειται για έναν τρόπο ψαρέµατος ο οποίος ανακαλύφθηκε και καθιερώθηκε στην Άπω Ανατολή, και βασίζεται στη χρήση τεχνητού κατασκευασµένου από µολύβι, όπου δολώνεται νωπό δόλωµα και κυρίως φρέσκια γαρίδα.
Στην Ιαπωνία, η συγκεκριµένη µέθοδος ανήκει στα παραδοσιακά ψαρέµατα. Με αυτήν αναζητούν τα δικά τους φαγκριά, χρησιµοποιώντας εξαιρετικά ελαφρύ εξοπλισµό. Απολαµβάνοντας κάθε δευτερόλεπτο της µάχης µε το ψάρι, µέχρι αυτό να µπει στην απόχη µε ασφάλεια. Καθώς τα τένυα βρήκαν θέση στους καταλόγους όλων των µεγάλων ιαπωνικών κατασκευαστών ειδών αλιείας, έγιναν γνωστά και στον υπόλοιπο κόσµο. Έτσι σήµερα η τεχνική εφαρµόζεται σε αρκετά σηµεία της Μεσογείου – και όχι µόνο.
Όσοι έχουν ψαρέψει µε ζόκα και καλάµι, είναι πολύ πιο κοντά στη συγκεκριµένη τεχνική. Αυτό που την χαρακτηρίζει, είναι τα πολύ λεπτά υλικά και ο «ελαφρύς» βασικός εξοπλισµός. Θα τολµούσαµε να πούµε πως πρόκειται για ένα είδος match fishing από σκάφος. Νήµατα της τάξης των 0,8–1 της κλίµακας PE, λεπτά καλάµια, µικροί µηχανισµοί. Ψάρεµα αθλητικό, όπου δοκιµάζονται οι ικανότητες του χρήστη και τα όρια του εξοπλισµού.
Δεν απευθυνόµαστε σε πολύ µεγάλα ψάρια όπως µε άλλες τεχνικές (φύλακας, ζόκα), παρόλο που κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν. Φυσικά και µπορεί κάτι τέτοιο να γίνει, αλλά ξεφεύγουµε από το κάθε αυτού τένυα. Αφού η χρήση λεπτού νήµατος γίνεται απαγορευτική. Ενώ και το λεπτό καλάµι δύσκολα θα κρατήσει ένα µαύρο καθώς αρπάζει το δόλωµα και κατευθύνεται στο θαλάµι του.
Πολλά ψάρια απέκτησαν «σκουλαρίκια» και αρκετά καλάµια θυσιάστηκαν, µέχρι να γίνει κατανοητό ότι το ζωντανό καλαµάρι δεν πρέπει να δολώνεται σε τόσο λεπτά εργαλεία. Το να συνδυάσουµε τεχνικές δεν είναι κακό, απεναντίας ο πειραµατισµός έχει την δική του οµορφιά. Όµως πάντα θα πρέπει να κινούµαστε στα πλαίσια της λογικής του εργαλείου που έχουµε στα χέρια µας. Και το τένυα φτιάχτηκε για να ψαρεύει µε ελαφρύ εξοπλισµό και φίνα αναλώσιµα υλικά. Υπάρχουν πάντως και κάποιες παραλλαγές του τένυα, οι οποίες ψαρεύονται περισσότερο σα ζόκα.
Τεχνητά – Tenya
Το σώµα του τένυα -όπως προαναφέραµε- είναι κατασκευασµένο από µολύβι. Όπου ενσωµατώνεται ένα αγκίστρι µε µεγάλο –συνήθως- στέλεχος και δύο κρίκους. Ο πρώτος κρίκος προορίζεται για το δέσιµο ενός µικρότερου αγκιστριού (κλέφτη), µε λεπτό νήµα ή πετονιά και ο δεύτερος για την προσάρτηση του παράµαλλου της αρµατωσιάς µας. Το αρχικό και παραδοσιακό σχήµα του µολυβιού της tenya είναι ο κόλουρος κώνος (δαχτυλήθρα κατά πολλούς). Ενώ συχνά θα το συναντήσουµε σε πολυεδρικό, οβάλ, ή στρογγυλό σχήµα. Επίσης, έχει δεχθεί και διάφορες άλλες τροποποιήσεις (αγκίστρια, φούντες) ώστε να προκύπτουν πολλές νέες µορφές τεχνητών, µε συχνότερες τις τύπου kabura.
Υπάρχουν πολλά µεγέθη, τα οποία ξεκινούν από ελάχιστα γραµµάρια και φθάνουν κοντά στα εκατό. Οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν τυποποιήσει τα βάρη, και πάνω στα δολώµατα αναγράφεται ένας αριθµός. Αυτός δεν είναι ο αριθµός των γραµµαρίων, αλλά κάποιος τυποποιηµένος αριθµός και αν θέλετε να βρείτε πόσο ζυγίζει το τεχνητό, αρκεί να πολλαπλασιάστε µε 3,7. Και είστε πολύ κοντά στην πραγµατικότητα (πχ. τεχνητό µε την ένδειξη 15+ αντιστοιχεί σε βάρος 56 gr., 20+ σε 74 κοκ.)
Νωπό δόλωµα
Το τεχνητό Tenya δεν ψαρεύει από µόνο του όπως κάποια άλλα τεχνητά, αλλά χρειάζεται να δολωθεί µε νωπό δόλωµα. Γαρίδα ακαθάριστη είναι το δόλωµα το οποίο πρωτοχρησιµοποιήθηκε και δουλεύει θαυµάσια σε όλες τις θάλασσες, ακόµα και στις δικές µας. Άλλα δολώµατα είναι η καθαρισµένη γαρίδα, το νωπό καλαµάρι, η σουπιά, το πλοκάµι χταποδιού, το ψαροδόλι, ακόµη και κάποια σκουλήκια.
Το µεγάλο αγκίστρι διαθέτει και κάποιο µικρό άγκιστρο στον κορµό για να «ασφαλίζεται» το δόλωµα, ενώ το µικρό αγκίστρι ή κλέφτης που καρφώνουµε στην άκρη του δολώµατος, προορίζεται για να αγκιστρώσει οποιοδήποτε ψάρι τσιµπήσει. Μπορεί και το µεγάλο να πιάσει το ψάρι, αλλά θα πρέπει να έχει τη διάθεση και τα «προσόντα» να καταπιεί το δόλωµα.
Εξοπλισµός
Τα καλάµια µας έχουν µήκος 210-260 εκατοστά, είναι αρκετά ελαφριά, διαθέτουν ευλύγιστη µύτη και σταδιακή σκληρότητα κορµού. Ώστε να καταλαβαίνουµε εύκολα τα τσιµπήµατα, να αποσβένουν τα κεφάλια του ψαριού και να τα κουράζουν, συγχωρώντας ταυτόχρονα κάποια λάθη του ψαρά. Εννοείται ότι οι οδηγοί θα είναι πολύ καλής ποιότητας, µε κεραµικό από υλικό που συνεργάζεται τέλεια µε το νήµα. Χωρίς να ταλαιπωρείται από τις τριβές και την αναπτυσσόµενη θερµότητα (πχ. οδηγοί τύπου SiC).
Το καλάµι µας µπορεί να ταιριάξει µε ένα µικρό µηχανισµό καλής ποιότητας, τύπου spinning, µε εύκολη ρύθµιση φρένων και δύναµη αρκετών κιλών. Ικανό να ανταπεξέλθει στη µάχη µε ένα αξιόλογο ψάρι. Η µποµπίνα του µηχανισµού θα γεµίσει µε νήµα µικρής διαµέτρου (0,148-0,165 mm ή αλλιώς 0,8-1,0 της κλίµακας PE). Για να µην παρασύρεται το δόλωµά µας από τα ρέµατα. Αλλά και για να έχουµε εύκολα την αίσθηση της τσιµπιάς. Μόνο στα τελευταία 3-4 µέτρα θα χρησιµοποιήσουµε πετονιά διαµέτρου 0,25-0,35 χιλιοστών. Την οποία θα δέσουµε στο νήµα µε κάποιον από τους γνωστούς και σίγουρους τρόπους ένωσης πετονιάς-νήµατος.
Ψάρια
Με τη συγκεκριµένη τεχνική στοχεύουµε κυρίως σε φαγκριά, σκαθάρια και µεγάλα λυθρίνια. Χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δε θα επισκεφτούν το δόλωµά µας και άλλα ψάρια. Όπως οι µεγάλες σκορπίνες, οι σαλούβαρδοι, τα µαναλάκια, οι µπαλάδες, οι τσιπούρες, τα συναγριδάκια, τα στηράκια και τα κάθε λογής αφρόψαρα.
Τρόπος ψαρέµατος
Αφού πάµε σε τόπο όπου γνωρίζουµε ότι κρατά φαγκριά, σκαθάρια ή λυθρίνια και δολώσουµε το τεχνητό µας, το αφήνουµε να πατώσει. Στη συνέχεια, µε απαλές κινήσεις του καλαµιού το ανεβάζουµε λίγο ψηλότερα από το βυθό. Το ξανακατεβάζουµε αργά-αργά προσπαθώντας να κεντρίσουµε την προσοχή των ψαριών. Αν καταλάβουµε τσίµπηµα, καλό είναι να µην καρφώσουµε µε την πρώτη ψιλοτσιµπιά αλλά να περιµένουµε την καλή. Το κατέβασµα δηλαδή του καλαµιού, το οποίο θα µαρτυρήσει ότι το ψάρι έχει πάρει το δόλωµά µας στο στόµα του και προσπαθεί να αποµακρυνθεί. Αν το καλάµι ήταν σκληρό και µε δεδοµένη τη µηδενική ελαστικότητα του νήµατος, ο «άρπαγας» του δολώµατός µας θα προβληµατιζόταν από την αντίσταση της γαρίδας ή του φιλέτου καλαµαριού.
Γι’ αυτό και είναι σηµαντικό να ψαρεύουµε µε το κατάλληλο καλάµι, για καλύτερα αποτελέσµατα. Υπάρχουν πολλές λεπτοµέρειες σηµαντικές για την επιτυχή έκβαση του ψαρέµατός µας. Όπως η τακτική που εφαρµόζουµε για την ανύψωση ή το κατέβασµα του δολώµατος (συνεχής, διακεκοµµένη, µε τινάγµατα κτλ).