Site icon Boat & Fishing

Ψαρευτικές πατέντες: Ψάρεμα με συρόμενο μολύβι 

Ενίοτε κάθε ψαράς για να µπορεί να έχει τα µέγιστα αποτελέσµατα επιτυχίας στις εξορµήσεις του πρέπει να εφαρμόζει ψαρευτικές πατέντες.

Δεν αρκεί μόνο να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερες τεχνικές. Πρέπει να επιχειρεί να τις προσαρµόσει στα υπάρχοντα δεδοµένα και συνθήκες που συναντά. Ο κάθε τόπος, η κάθε εποχή και το κάθε ψάρι, απαιτούν ειδική προσέγγιση ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσοι βγάζουν ψάρια έχουν τα δικά τους µυστικά, τα οποία δεν αφήνουν να διαρρεύσουν προς τα έξω. Η αλήθεια δεν είναι αυτή. Απλώς αυτοί που ασχολούνται εντατικά µε το ψάρεµα και βγάζουν ψάρια, έχουν µελετήσει ακόµα και την παραµικρή λεπτοµέρεια, την οποία και προσπαθούν να εφαρµόσουν προκειµένου να έχουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα.

Καλή εµφάνιση δολώµατος, όσο γίνεται πιο φυσική κίνησή του, ελάχιστη αντίσταση όταν το ψάρι πάρει το δόλωµα στο στόµα του, κάρφωµα την κατάλληλη στιγµή, σωστός εξοπλισµός και χειρισµός του, είναι τα προαπαιτούµενα για να βγάλουµε το ψάρι στο σκάφος µε σιγουριά. Αν προσέξουµε αυτές τις λεπτοµέρειες, θα καταφέρουµε να έχουµε τα ανάλογα θετικά αποτελέσµατα.

Όλοι οι συνεργάτες του περιοδικού, προσπαθούν µέσα από τα άρθρα που φιλοξενούνται στις σελίδες του, αλλά και µέσα από τα DVD που το συνοδεύουν, να σας δώσουν όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και λεπτοµέρειες µπορούν, για να καταφέρετε να τις εφαρµόσετε ευκολότερα στα δικά σας ψαρέµατα. Το αποτέλεσµα είναι θετικό, αφού οι γνώσεις µεταφέρονται, µοιράζονται, πιάνουν τόπο και οι εξορµήσεις όλων µας βελτιώνονται.

Τα ψάρια που κατά γενική οµολογία λιγοστεύουν και δυσκολεύουν, γίνονται περισσότερα, µεγαλύτερα και ευκολότερα στη σύλληψή τους, για όσους ακολουθούν τις συµβουλές και δίνουν βάση στις λεπτοµέρειες. Αυτό πιστεύω ότι τα λέει όλα. 

Κι αν κάποια φορά έχουµε και µια άψαρη εξόρµηση, δεν πρέπει να απογοητευόµαστε. Απεναντίας πρέπει να αποτελεί το έναυσµα για περαιτέρω προβληµατισµό και αναζήτηση επιπλέον στοιχείων και πληροφοριών, τα οποία θα µελετήσουµε προσεκτικά, ώστε να εντοπίσουµε τα σφάλµατά µας και να διορθώσουµε ότι δεν εφαρµόσαµε ή προσαρµόσαµε σωστά. 

Και για να µη µακρηγορούµε, ας προχωρήσουµε κατευθείαν σε µια λεπτοµέρεια και παρατήρηση, η οποία υπαγορεύει τελικά ένα διαφορετικό τρόπο ψαρέµατος. Στην τεχνική του συρόµενου µολυβιού.

Τι είναι  το συρόµενο µολύβι
Το συρόµενο µολύβι δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό µολύβι που διαθέτει ένα άνοιγµα για το πέρασµα της πετονιάς µας και το οποίο του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα µέχρι να συναντήσει το πρώτο εµπόδιο. Στο εµπόριο υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά συρόµενα µολύβια, τόσο σε βάρος, όσο και σε σχήµα ή χρωµατισµούς.

Πως το χρησιµοποιούµε
Την ιδιότητα αυτή του συρόµενου µολυβιού, ότι αφήνει δηλαδή την πετονιά να συρθεί µέσα από την τρύπα και να σταµατήσει στο πρώτο εµπόδιο που θα συναντήσει, θα προσπαθήσουµε να τη χρησιµοποιήσουµε σε µια πληθώρα ψαρεµάτων από σκάφος, τόσο σε µικρά ψάρια, όσο και στα µεγαλύτερα του είδους. 

Τι είναι αυτό που θέλουµε να έχει το δόλωµα πέρα από µια καλή παρουσία; Μα φυσικά να µοιάζει όσο το δυνατόν πιο φυσικό και όταν το πάρει το ψάρι στο στόµα του να µην αισθανθεί κάποια αντίσταση. Όταν το βάθος είναι µικρό, τότε µπορούµε να ρίξουµε το δόλωµά µας στο νερό, και αν είναι σωστά δολωµένο η κίνησή του θα προσελκύσει τα ψάρια κατά το κατέβασµα της αρµατωσιάς. Όταν καταλάβουµε ότι η πετονιά άγγιξε το βυθό, την αφήνουµε χαλαρή και αυτά καταπίνουν το δόλωµα εύκολα, αφού δε νοιώθουν κάποιο ενδεχόµενο κίνδυνο. 

Τι γίνεται όµως όταν θέλουµε να ψαρέψουµε στα 50 ή και περισσότερα µέτρα; Πως θα µπορέσει να κατέβει το δόλωµα στο βυθό; Εκεί η χρήση του µολυβιού είναι απαραίτητη. Όµως για να µπορεί κι εκεί το δόλωµα να έχει ελεύθερη, φυσική κίνηση, δε θα χρησιµοποιήσουµε ένα οποιοδήποτε µολύβι, αλλά ένα συρόµενο. 

Τι καταφέρνουµε
Με τη χρήση του συρόµενου µολυβιού στην αρµατωσιά µας, το δόλωµα µπορεί να κινηθεί φυσικά, χωρίς να καταλαβαίνει το ψάρι την αντίσταση από το βαρίδι, κι έτσι το καταπίνει πιο εύκολα, χωρίς τους δισταγµούς και τις αναστολές που θα δηµιουργούσε η αίσθηση της αντίστασης από ένα συνηθισµένο µολύβι.

Πως γίνεται αυτό
Για να καταφέρουµε να είναι το δόλωµά µας σχετικά ελεύθερο, θα πρέπει η αρµατωσιά µας και φυσικά το νήµα του µηχανισµού µας, να είναι χαλαρά και όχι τεντωµένα. Όσο πιο χαλαρό είναι το νήµα, τόσο πιο ελεύθερο είναι το δόλωµα και τόσο ευκολότερα το αρπάζει και το καταπίνει το ψάρι της περιοχής που το έχει εντοπίσει. Όµως αυτό θα πρέπει να γίνεται µέσα σε κάποια όρια.

Ο ψαράς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και όταν δει και καταλάβει την καλή τσιµπιά, αυτήν που το ψάρι έχει πάρει θεωρητικά το δόλωµα στο στόµα του και κάνει να φύγει για µακριά, να καρφώσει δυνατά για να αγκιστρώσει το ψάρι µε σιγουριά. Η χρήση νήµατος θα µεταφέρει ακαριαία το κάρφωµα στα αγκίστριά µας και θα ακολουθήσει το τύλιγµά του από το µηχανισµό µας.

ΤΡΟΠΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

Αντί για καθετή:
Μπορούµε αντί για την κλασσική καθετή για λυθρίνια, σκαθάρια, κακαρέλους, να χρησιµοποιήσουµε µια από τις τρεις πρώτες αρµατωσιές. Παράµαλλο το πολύ 30άρι, αγκιστράκια µεγέθους 2-6, δόλωµα γαρίδα, πλοκάµι ή λωρίδα καλαµαριού, και ψαροδόλι. Στο µηχανισµό µας υπάρχει φορτωµένο νήµα µε διάµετρο µέχρι 0,14 χιλιοστά.

Αν πάµε για τσιπούρες, τότε η δεύτερη και η τρίτη αρµατωσιά µας ταιριάζουν. Μονοδόλι, µάνα και καβουράκι είναι τα πιο συνηθισµένα δολώµατα.
Ρίχνουµε την αρµατωσιά µας δολωµένη στο νερό και περιµένουµε την καλή τσιµπιά για να καρφώσουµε.

Αντί για ζόκα:
Η πρώτη και η δεύτερη αρµατωσιά είναι οι πιο κατάλληλες. Η δεύτερη για συνδυασµό µε µεγάλα δολώµατα, όπως σουπιά και καλαµάρι. Αν απευθυνόµαστε σε φαγκριά, σφυρίδες, ροφούς και βλάχους τότε πάµε στην πέµπτη αρµατωσιά και στη χρήση νήµατος.

Κατεβάζουµε την αρµατωσιά µας στο βυθό και αφού πατώσει την ανεβάζουµε ελάχιστα από αυτόν, κρατώντας την σχεδόν ακίνητη. Όταν καταλάβουµε µικροτσίµπηµα, χαλαρώνουµε το νήµα και περιµένουµε το καλό για να καρφώσουµε δυνατά.

Αντί για φύλακα:
Οι τρεις τελευταίες αρµατωσιές προτείνονται ως οι πιο κατάλληλες. Μετά το στριφτάρι είναι θα λέγαµε µια από τις απλές αρµατωσιές του φύλακα. Η 5 και η 6 έχουν νήµα για ψάρια µε δόντια. Το στριφτάρι σε αυτές µπορεί να µην υπάρχει και να έχουµε ένωση νήµατος µε πετονιά. Η ελαστική χάντρα θα σταµατήσει στον κόµπο. Ρίχνουµε το δολωµένο καλαµάρι, σουπιά ή µικρόψαρο στο νερό και στη συνέχεια το µολύβι µας.

Αν είναι βαθιά, αφήνουµε το µολύβι να πατώσει και στη συνέχεια το µετακινούµε αρκετά αργά όπως κάνουµε στο φύλακα. Αν τα νερά είναι ρηχά, προχωράµε αρκετά το σκάφος έχοντας αφήσει το µολύβι µας να κατέβει ελεύθερα στο βυθό.

Στη συνέχεια σταµατάµε το σκάφος και περιµένουµε να πατώσει το µολύβι αφήνοντας λάσκα το νήµα µας. Το µολύβι φτάνει έτσι πρώτο στο βυθό, ενώ το δόλωµα θα αρχίσει να κατεβαίνει στη συνέχεια. Μόνο του αργά προς τα κάτω, προσελκύοντας από αρκετά µακριά τα εκλεκτά ψάρια. Ένας τρόπος ιδιαίτερα αποτελεσµατικός σε ρηχά και πολυψαρεµένα µέρη, όπου ο φύλακας δεν αποδίδει.

Tips
• Σε βαθιά νερά χρησιµοποιήστε πολύχρωµα µολύβια που φέρουν µατάκια ή είναι πολυγωνικά και κάνουν αντανακλάσεις από αρκετά µακριά, προσελκύοντας τα ψάρια κοντά τους.

• Η ελαστική χάντρα χρησιµοποιείται στις αρµατωσιές µας περισσότερο για την προστασία του κόµπου από το βαρίδι µας και πολλοί συνηθίζουν να την παραλείπουν. Στα βαθιά νερά όµως, αν η χάντρα αυτή είναι φωσφορούχα κάνει δύο δουλειές ταυτόχρονα, αφού εκτός από την προστασία του κόµπου, αναλαµβάνει επίσης το κάλεσµα των ψαριών κοντά στο δόλωµά µας.

• Όσοι ψαρεύετε µε καθετή, δοκιµάστε να ψαρέψετε µε µια συρόµενη αρµατωσιά στα ίδια σηµεία και τοποθετείστε πάνω της µεγάλα δολώµατα (τουλάχιστον διπλά σε µέγεθος από αυτά που χρησιµοποιείτε στην καθετή). Θα διαπιστώσετε πολύ σύντοµα ότι πιάνετε πολύ µεγαλύτερα σε µέγεθος και εκλεκτότερα ψάρια.

• Σε ρηχά σηµεία που υπάρχουν µεγάλα ψάρια και δεν τσιµπούν στα δολώµατά σας, δοκιµάστε να τα ψαρέψετε µε συρόµενο µολύβι το οποίο θα αφήσετε να κατέβει µακρύτερα από το δόλωµα και να πατώσει πρώτο. Η αργή κάθοδος του δολώµατος στη συνέχεια, θα κάνει ακόµα και το πιο δύστροπο ψάρι της περιοχής να τσιµπήσει. 

• Χρησιµοποιήστε πολύ λεπτό νήµα, για να κατεβαίνει το δόλωµά σας στο βυθό µε όσο το δυνατόν µικρότερο βάρος και για να µην παρασύρει το ρεύµα την αρµατωσιά σας µακριά από το σκάφος. Το λεπτό νήµα επιβάλλει πιο λεπτό καλάµι και µηχανισµό, άρα το ψάρεµά σας γίνεται πιο ελαφρύ, σίγουρα πιο ξεκούραστο και ασύγκριτα πιο διασκεδαστικό. 

Αρµατωσιές
Ανάλογα µε τα ψάρια στα οποία αποσκοπούµε, τα βάθη που θα τα αναζητήσουµε και τα δολώµατα που θα χρησιµοποιήσουµε, κατασκευάζουµε την ανάλογη αρµατωσιά. Παρακάτω σας δίνουµε κάποιες από τις απλούστερες και πλέον συνηθισµένες αρµατωσιές, για να µπορέσετε να κατασκευάσετε όποια σας ταιριάζει.

1. Απλό µονάγκιστρο
Περνάµε το παράµαλλό µας µέσα από την τρύπα του µολυβιού, στη συνέχεια µέσα από µια ελαστική χάντρα και στο τελείωµά του δένουµε το αγκίστρι µας. Πρόκειται για την πιο απλή αρµατωσιά και ανάλογα µε τα ψάρια-στόχους µας τοποθετούµε το κατάλληλο αγκίστρι και παράµαλλο. Από 8άρι αγκίστρι για λυθρίνια και κακαρέλους, µέχρι 8/0 για φαγκριά και συναγρίδες.

2. Με δύο αγκίστρια
Η διαφορά εδώ είναι ότι χρησιµοποιούµε δύο αγκίστρια δεµένα στο τελείωµα του παράµαλλου, σε κοντινή απόσταση µεταξύ τους. Ο τύπος αυτός χρησιµοποιείται όταν το δόλωµά µας είναι µεγάλο και πρέπει να περαστεί και στα δύο αγκίστρια.

3. Με δύο ξεχωριστά παράµαλλα
Με τη βοήθεια ενός τριπλού στριφταριού, θα χρησιµοποιήσουµε δύο µικρά παράµαλλα µε αγκίστρια στις άκρες τους. Η αρµατωσιά αυτή χρησιµοποιείται κυρίως σε ψαρέµατα τσιπούρας, λυθρινιών και σκαθαριών.

4. Με στριφτάρι και δύο αγκίστρια
Θα χρησιµοποιήσουµε ένα στριφτάρι για να έχουµε τη δυνατότητα πιο γρήγορης αλλαγής του τελικού παράµαλλου. Κι εδώ τα χαρακτηριστικά των αγκιστριών και του παράµαλλου είναι ανάλογα µε τα ψάρια.

5. Για µεγάλα ψάρια µε δόντια
Εδώ δένουµε µια αρµατωσιά µε δυο αγκίστρια στο στριφτάρι µας, ένα συρόµενο κι ένα σταθερό που βρίσκονται σε χοντρό νήµα. Για δόλωµα χρησιµοποιούµε καλαµάρι, σουπιά ή ζωντανό ψαράκι και απευθυνόµαστε σε φαγκριά, τσαούσια, συναγρίδες και σφυρίδες. Τα αγκίστρια µας έχουν µέγεθος από 6/0 έως 8/0.

6. Με τρία αγκίστρια
Αρµατωσιά επίσης για µεγάλα ψάρια, µε ένα συρόµενο αγκίστρι και δύο σταθερά σε παραµαλλάκια µε νήµα. Τα ψάρια στα οποία στοχεύουµε είναι τα ίδια µε την προηγούµενη αρµατωσιά.

Exit mobile version