Η Μηχανιώνα βρίσκεται 40 χιλιόµετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, µε κατεύθυνση προς το πρώτο πόδι Χαλκιδικής. Είναι ένα παραθαλάσσιο µέρος το οποίο βρέχεται από το Θερµαϊκό κόλπο. Έχει γίνει πολύ γνωστή από την ιχθυόσκαλά της (µια από τις µεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα), από την οποία τροφοδοτούνται τα περισσότερα ψαράδικα της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό της είναι ο µεγάλος λιµενοβραχίονας, που προεκτείνεται σε τόση απόσταση από την παραλία, ώστε να φιλοξενεί άνετα τις πενήντα περίπου τράτες της περιοχής.
Ας µιλήσουµε όµως για ψάρεµα. Τα ψάρια που θα αναζητήσουµε στην περιοχή είναι διάφορα, τσιπούρες, λαβράκια, µουρµούρες, σηκιοί, φαγκρόπουλα, µεγάλα µπαρµπούνια κατά καιρούς, καλαµάρια και σουπιές κ.α. Έτσι, την κατάλληλη εποχή, µε την ανάλογη τεχνική, θα έχουµε καλά αποτελέσµατα! Λόγω της µορφολογίας του λιµανιού, µπορούµε να ψαρέψουµε σχεδόν µε όλες τις τεχνικές : casting, εγγλέζικο, spinning, eging, απίκο κ.α.
Πρωταγωνιστικό ρόλο όµως έχει η τεχνική του casting σε αναζήτηση της τσιπούρας. Ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς µήνες, ο τόπος κατακλύζεται από ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής, αλλά και από τα γύρω περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Κι όταν λέω κατακλύζεται, το εννοώ! ∆εκάδες καλάµια στήνονται µέρα-νύχτα, τόσο τα σαββατοκύριακα όσο και τις καθηµερινές, µε στόχο τα κοπάδια τσιπούρας που πλησιάζουν τις ακτές.
Τι αρµατωσιά θα χρησιµοποιήσουµε; Μα φυσικά τι άλλο; Κλασσικό µονάγκιστρο µε συρόµενο µολύβι. Τα δολώµατα θα είναι από τα γνωστά του εµπορίου: µάνες, µονοδόλια, φαραώ, µαύρο, αµερικάνος , πολύ γνωστά σε όλους µας και µε πάµπολλες επιτυχίες να πιστοποιούν την αποτελεσµατικότητά τους!
Αν θέλουµε να αυξήσουµε τις επιτυχίες µας και να αναζητήσουµε τις µεγαλύτερες κύριες του είδους, καλό θα ήταν να προµηθευτούµε φρέσκια σαρδέλα, µικρά καλαµαράκια και τα λεγόµενα ρουπακιά. Όλα τους µπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να είναι φρέσκα. Επίσης, ένα εξαιρετικό δόλωµα είναι η πορφύρα ή αλλιώς «µάτι» όπως το ονοµάζουν οι ντόπιοι (για τον τρόπο εύρεσης και δόλωσής της θα αναφερθούµε σε άλλο τεύχος).
Τα ψάρια που απευθυνόµαστε είναι µετρίου µεγέθους, από 300 ως 700 γρ., κατά καιρούς όµως έχουν γίνει συλλήψεις ψαριών που ξεπερνούσαν το κιλό και κάποτε έφταναν τα 2,5 µε 3 κιλά! Μιλάµε δηλαδή για ψάρια που σπανίζουν, αλλά στο ψάρεµα τίποτα δεν αποκλείεται.
Όσοι επιθυµούν πάλι να ψαρέψουν µε κάποια άλλη τεχνική αναζητώντας άλλα θηράµατα, µπορούν άνετα να την πραγµατοποιήσουν. Spinning για λαυράκια και γοφάρια, όπως και για µικρότερα ψάρια (κοκάλια, σαβρίδια και άλλα αφρόψαρα). Με εγγλέζικο στο λιµάνι θα πιάσουµε διάφορα ψαράκια, µε buldo και φιλέτο σαρδέλας θα δελεάσουµε τις ζαργάνες, µε καλαµαριέρες θα ψάξουµε τις σουπιές την άνοιξη και το χειµώνα τα καλαµάρια. Τέλος, οι κοντινές παραλίες θα µας δώσουν αξιόλογες µουρµούρες και τσιπούρες µε διπλαράκι!
Για τους κατόχους φουσκωτού σκάφους ή βάρκας υπάρχει µια άνετη και ασφαλής γλίστρα για να τα ρίξουν στο νερό και να πραγµατοποιήσουν κάποιο ψάρεµα της αρέσκειας τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση 4×4. Καθετή και συρτή, είναι κυρίως τα ψαρέµατα που τις ανάλογες εποχές θα δώσουν εξίσου καλά αποτελέσµατα!
Όσοι λοιπόν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την περιοχή για ψάρεµα, εφοδιαστείτε µε ποικιλία δολωµάτων.