Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Βασιλείου

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ: 7 TIPS για πλανάρισμα και βολή στο φτερό

October 5, 2017

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ: 7 TIPS για πλανάρισμα και βολή στο φτερό

7 TIPS για ψαροτούφεκο με πλανάρισμα και βολή στο φτερό από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Υποβρύχιας Αλιείας 2016, Γιώργο Βασιλείου!

Το πλανάρισμα είναι η πρώτη τεχνική που –άθελά του- θα χρησιμοποιήσει κάποιος στις πρώτες του εξορμήσεις στο ψαροτούφεκο, και όμως πρόκειται για την απαιτητικότερη όλων, όταν χρειαστεί να την εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερα και πιο επιφυλακτικά ψάρια.

Αρκετοί ψαροκυνηγοί, «ξεχνούν» τα οφέλη του πλαναρίσματος καθώς εξελίσσονται, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στο ψαχτήρι ή/και το καρτέρι. Όμως γιατί να περιμένουμε να βραχώσει ένας ροφός, μία σφυρίδα ή μία στήρα, αφού μπορούμε να τα πάρουμε ευκολότερα έξω από την τρύπα με μία «σβηστή» βουτιά; Ιδίως αν το βάθος που κινείται είναι οριακό για εμάς, το πλανάρισμα είναι πιο ασφαλές, και αν η βολή είναι καλή, η συνέχεια είναι να ανεβάσουμε το ψάρι μαζεύοντας το μουλινέ. Με ασφάλεια και έξω από την τρύπα.

Άλλη περίπτωση ψαρέματος με πλανάρισμα, είναι σε κάποιο μεγάλο μαγιάτικο ή σε κάποια συναγρίδα που καρτερεύει τα μικρόψαρα. Οι εφαρμογές είναι πολλές και θεωρώ ότι με πλανάρισμα μπορούμε να ψαρέψουμε όλα τα είδη ψαριών, αρκεί να μην τα έχουμε τρομάξει με την παρουσία μας (η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική) και φυσικά να μην έχουν μπει στα θαλάμια τους.

Μπορεί η κάθε βουτιά να διαφέρει από τις υπόλοιπες, όμως όλες έχουν κάτι κοινό: ένα πλάνο κι ένα σχεδιασμό, ώστε να είναι σίγουρες, ασφαλείς και αποδοτικές. Ας δούμε λοιπόν τα επτά βασικά σημεία που δεν πρέπει να λησμονούμε.

1.# Μια σωστή προετοιμασία (χαλάρωμα) μετά από κάθε βουτιά, είναι πάντοτε απαραίτητη, μιας και ποτέ δεν ξέρω τι είναι αυτό που θα αντιμετωπίσω στον βυθό (ανεξαρτήτως βάθους). Έτσι ετοιμαζόμαστε για μία παρατεταμένη βουτιά, ανάλογα το τι θα δούμε καθώς βυθιζόμαστε ή τις διαθέσεις του ψαριού.

2.# Το σπάσιμο τις μέσης, οι πρώτες πεδιλιές, η στάση του όπλου και του σώματος, οι εξισώσεις, όλα αυτά πρέπει να γίνονται αρμονικά, όχι μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και για να είμαι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβος. Ήχοι ή χτυπήματα από το όπλο, άγαρμπες κινήσεις ή χτυπήματα των πέδιλων στην επιφάνεια αχρηστεύουν την προσπάθεια, ιδίως στα μικρά και μεσαία βάθη.

3.# Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, αφού φύγω από τη θετική και αρχίσω να πέφτω (free fall), παρατηρώ την περίμετρό μου με κλεφτές ματιές, για κάποιο πιθανόν θήραμα. Πολλές φορές στα όρια της ορατότητας μας, ξεκολλούν ψάρια ή μετακινούνται βλέποντας μία άγνωστη σιλουέτα να βυθίζεται. Αν εκείνη την στιγμή δεν το εντοπίσουμε και αλλάξουμε την πορεία μας προς τα πάνω του, η βουτιά θα χαθεί, εμείς θα κολυμπήσουμε για την επιφάνεια και το ψάρι πιθανόν να αναζητήσει προστασία στα ανοιχτά ή στο θαλάμι του.

4.# Στην περίπτωση που δεν εντοπίσω κάποιο ψάρι, παρατηρώ τα σημάδια που μου δίνει ο τόπος: μικρόψαρα, διαμόρφωση του βυθού, σημάδια στην άμμο από κάποιο ψάρι, το σημείο όπου στο παρελθόν είχαμε μία σύλληψη ψαριού, αν υπάρχει ρεύμα και ποια είναι η κατεύθυνσή του.

5.# Αν δω κάποιο θήραμα, μελετώ τη συμπεριφορά του ψαριού και πράττω αναλόγως. Αν το ψάρι είναι νεοφερμένο, κυνηγά και δεν ενοχλείται με την παρουσία μας, ή νιώθει σιγουριά για το μέγεθός του, η προσέγγιση για τη βολή γίνεται κατά μέτωπο.

6.# Αν το ψάρι είναι φοβισμένο, παρατηρώ τις κινήσεις του κρατώντας  μια «x» απόσταση μεταξύ μας, θέλοντας να μη  φοβηθεί περισσότερο, ενώ παράλληλα  προσπαθώ να μειώσω την απόσταση αυτή με κάθε ευκαιρία. Ως συνήθως, το ψάρι κινείται προς το θαλάμι του ή σε κάποια κατηφόρα, έτοιμο να χαθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις γυρίζει να με δει για τελευταία φορά, και εκεί είναι η στιγμή που πρέπει να είμαι έτοιμος για μια εύστοχη βολή.

7.# Σε περίπτωση που τα πιο πάνω έγιναν, αλλά το ψάρι χάθηκε γρήγορα στο θαλάμι του προτού φτάσω ακόμα στον πάτο, ευθυγραμμίζομαι με το βυθό για να καθυστερήσω την πτώση μου, ενώ παράλληλα παρατηρώ κάποιες διπλανές εισόδους από εκεί που τρύπωσε το ψάρι. Πολλές φορές η περιέργεια του ψαριού το κάνει να θέλει να δει που είμαστε και να βγάλει κεφάλι.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Όταν έχω σκοπό να ψαρέψω με πλανάρισμα το όπλο που θα κρατώ στα χέρια μου είναι ένα 125αρι ξύλινο με 7αρα βέργα και τρία δεκαεξάρικα λάστιχα.

Tags
Ψαροτούφεκο Πλανάρισμα Βολή στο Φτερό
Comodo SSL