Με λίγα πράγµατα από τον εξοπλισµό του είναι «δεµένος» ο υποβρύχιος κυνηγός, µε όλη τη σηµασία της λέξης. Ένα από αυτά είναι η µάσκα του!
Και είναι βέβαιο, πως όσο περνούν τα χρόνια και «βουτά µαζί της», τόσο περισσότερο γίνεται κοµµάτι του σώµατος και της ψυχής του µαζί!
Υπάρχουν κάποια πράγµατα στον εξοπλισµό, που δεν τα αλλάζεις εύκολα! ∆υσκολεύεσαι πολύ να τα αποχωριστείς, κι αν σου συµβεί παρά τη θέληση σου, νιώθεις πως έχασες κάτι πολύ σηµαντικό, κάτι που δύσκολα θα ξαναβρείς, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αντικαταστήσεις. Η µάσκα µας είναι ένα από αυτά τα λατρεµένα αντικείµενα.
Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν και µε το ουσιαστικό κοµµάτι, το λειτουργικό δηλαδή, αλλά και µε το ψυχικό και ψυχολογικό κενό που µπορεί να σου αφήσει η απώλεια ή η καταστροφή της από τη φθορά του χρόνου.
Πράγµατι, αν ένας ψαροκυνηγός έχει βολευτεί µε µια µάσκα την οποία χρησιµοποιεί ανελλιπώς για χρόνια, δύσκολα θα µπει στη διαδικασία να την αλλάξει µε µια καινούργια. Το πιθανότερο είναι να αγοράσει µια ίδια, ώστε να εξασφαλίσει στο µέλλον πως ότι κι αν συµβεί, θα υπάρχει «γνήσιος αντικαταστάτης».
ΤΟ Ι∆ΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ Ι∆ΙΑ ΜΑΣΚΑ
Πραγµατικά, εφόσον καταλήξουµε σε µια µάσκα και συνειδητοποιήσουµε µέσα από τη χρήση της πως ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες µας, το ιδανικότερο θα είναι να προβούµε αµέσως στην αγορά µιας ίδιας. Έτσι, δεν θα µπούµε ξανά στη διαδικασία να δοκιµάζουµε µάσκες που ποτέ δεν θα είµαστε σίγουροι πως θα καλύψουν τις απαιτήσεις µας, ακόµη κι αν στο προβάρισµά τους στα µαγαζιά δείχνουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως στο θέµα της εισροής υδάτων.
Εκεί ακριβώς, βρίσκεται ένα πολύ λεπτό σηµείο. Στις δοκιµές σε καταστήµατα ειδών υποβρυχίου εξοπλισµού, δοκιµάζοντας στο πρόσωπο µάσκες που είναι στις προδιαγραφές µας από θέµα όγκου και χαρακτηριστικών, αρκετές δείχνουν να εφαρµόζουν µια χαρά. Στην πρώτη µας επαφή µε τη θάλασσα όµως, αποδεικνύεται πως αυτό που δεν περιµέναµε να συµβεί, τελικά συµβαίνει και αποτελεί µια από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που µπορεί να αντιµετωπίσουµε στη θάλασσα, καθώς µπορεί και να µας χαλάσει το ψάρεµα.
Η ΜΑΣΚΑ ΜΠΑΖΕΙ ΝΕΡΑ!
Όντως, το έχω δει να προκύπτει εκατοντάδες φορές σε φίλους και µαθητές, χρόνια τώρα. Κι ενώ από το µαγαζί έφυγαν µε τη σκέψη ότι η εφαρµογή της µάσκας είναι τέλεια, στη θάλασσα αποδεικνύονται άλλα πράγµατα. Ο κυριότερος λόγος που συµβαίνει αυτό, είναι γιατί όταν δοκιµάζουµε µια µάσκα, υπάρχει η κακή νοοτροπία να µας παροτρύνουν να ρουφάµε τον αέρα από τη µύτη, για να δούµε αν κολλάει επάνω στο πρόσωπο. Μάλιστα, πολλές φορές συµβαίνει να το κάνουµε και χωρίς να µας το πει κανείς στο κατάστηµα, θεωρώντας πως το συγκεκριµένο τεστ θα αποδείξει την καλή εφαρµογή της.
Ασφαλώς και η κίνηση αυτή, αν όχι αστεία, είναι τουλάχιστον λάθος, διότι σε οποιαδήποτε µάσκα (εκτός λίγων περιπτώσεων), αν ρουφήξουµε τον αέρα, αυτή θα έρθει να κολλήσει στο δέρµα του προσώπου, λόγω της υποπίεσης και της ελαστικότητας του υλικού που πλέον κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια.
Οι κινήσεις που δείχνουν αν η µάσκα εφαρµόζει σωστά, είναι δύο:
Η πρώτη είναι να τοποθετήσουµε σωστά τη µάσκα στο πρόσωπο, χωρίς να παρεµβάλλονται τρίχες (µουστάκι-γένια-µαλλιά) και να την πιέσουµε ελαφρά επάνω µας µε το χέρι, χωρίς να έχουµε το στόµα κλειστό, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό της να µην κάνει «αµορτισέρ», αλλά να διαφύγει µέσω της στοµατικής κοιλότητας.
Αµέσως µετά κλείνουµε το στόµα, καταπίνουµε για να «κλειδώσουµε» τον αέρα στη µάσκα και παύουµε να κρατάµε µε το χέρι. Η µάσκα θα πρέπει να κρατηθεί πλέον µόνη της επάνω στο πρόσωπό µας, χωρίς να στηρίζεται ούτε στο λουράκι, ούτε πουθενά. Αν περάσει αυτό το τεστ, κρίνεται κατάλληλη!
Στη συνέχεια, µπορούµε να την ξαναπιέσουµε ελαφρά µε το χέρι και να εκπνεύσουµε λίγο αέρα από τη µύτη, στο εσωτερικό της. Αν τον κρατήσει, τότε µας πείθει ακόµη περισσότερο πως η συγκεκριµένη µάσκα έχει µια πολύ καλή εφαρµογή και λογικά δεν θα µας προβληµατίσει. Αν τον χάσει, παρατηρούµε σε ποιο σηµείο της διαφεύγει και πολύ πιθανό από εκεί να έχουµε µικρή εισροή.
Προσοχή! Η δεύτερη, αυτή, κίνηση, θέλει λεπτούς χειρισµούς για να µην προκύψουν λάθος συµπεράσµατα. Θεωρώ πως µε την πρώτη κίνηση θα έχουµε µια πολύ καλή εικόνα από πλευράς εφαρµογής. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που αν και χρησιµοποιούµε καιρό µια µάσκα, ξαφνικά σε κάποιο ψάρεµα βάζει νερά και αυτό επαναλαµβάνεται από καιρό σε καιρό.
ΑΙΤΙΕΣ ΕΙΣΡΟΗΣ Υ∆ΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ή ΠΑΛΙΑ ΜΑΣΚΑ
Αυτή οφείλεται συνήθως στις εξής αιτίες:
1/ Η µάσκα πατά επάνω στο νεοπρέν της κουκούλας και δεν της επιτρέπεται η απρόσκοπτη εφαρµογή.
2/ Παρεµβάλλονται τρίχες από τα µαλλιά, το µουστάκι ή τα γένια.
3/ ∆εν την τοποθετήσαµε σωστά εξ αρχής.
4/ Είναι αρκετά σφιγµένο το λουράκι.
5/ Το πρόσωπό µας µπορεί να είναι παγωµένο.
6/ Κατά τη µεταφορά ή την αποθήκευση, είχε τοποθετηθεί κάποιο βαρύ αντικείµενο επάνω της και τσάκισε τη φόρµα της.
7/ Η σιλικόνη µπορεί να άνοιξε λόγω παλαιότητας ή αστοχίας υλικού, ή µπορεί να έσπασε κάπου το πλαστικό περίβληµα γύρω από τα κρύσταλλα.
8/ Κατά την διάρκεια του ψαρέµατος µετακινήθηκε από τη σωστή θέση.
9/ Άλλες απρόβλεπτες αιτίες…
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΤΙΩΝ
1. Μία από τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες η µάσκα βάζει νερά, είναι όταν η περίµετρός της πατάει σε κάποιο σηµείο την κουκούλα. Τόσο στο σηµείο του µετώπου, όσο, κυρίως, στην περιοχή των κροτάφων, συµβαίνει συχνά να τοποθετούµε τη µάσκα απρόσεκτα, µε αποτέλεσµα να ανασηκώνεται η σιλικόνη από την οποία είναι κατασκευασµένη η φόρµα της µάσκας.
Επειδή η κουκούλα είναι ήδη φορεµένη και η µάσκα µπαίνει τελευταία, οι κινήσεις µας θα πρέπει να είναι προσεκτικές και όχι µηχανικές.
Αφού τοποθετήσουµε σωστά τη µάσκα επάνω στο πρόσωπο, βάζουµε τα δάχτυλα εσωτερικά της κουκούλας και την ανασηκώνουµε παντού, έτσι ώστε να έρθει να κάτσει πάνω από τη φόρµα της µάσκας, σε κάθε σηµείο της. Έτσι, θα είµαστε σίγουροι πως έχουµε αποκλείσει την πιθανότητα να βάλει νερά, τουλάχιστον από αυτήν την αιτία.
2. Πολύ συχνή αιτία αποτελεί επίσης η περίπτωση, τρίχες από µαλλιά και κυρίως γένια, να εµποδίζουν τη φόρµα να κάνει τέλεια εφαρµογή µε το δέρµα του προσώπου και έτσι να περνάει νερό. Αυτό σηµαίνει πως πριν ανασηκώσουµε τη κουκούλα όπως περιγράφω στην περίπτωση 1 παραπάνω, πιάνουµε τα µαλλιά µας (αν είναι σε µήκος που φτάνουν τη µάσκα) και τα βάζουµε κάτω από τη κουκούλα.
Όσο για τα γένια, να θυµάστε τη φράση «Γαµπρός»! Στη θάλασσα θα πηγαίνετε σαν φρεσκοξυρισµένοι γαµπροί! Ξυριστείτε καλά µερικές ώρες πριν, µε ΚΟΝΤΡΑ ξύρισµα.
Αποφύγετε να ξυριστείτε λίγο πριν το ψάρεµα, διότι το δέρµα δεν θα έχει «ξεκουραστεί» από το ξύρισµα και πιθανόν να προκληθεί ερεθισµός. Αν ξυριστείτε την προηγούµενη το βράδυ, όλα θα είναι µια χαρά!
3. Στη µεγάλη προσµονή και στη σκέψη να βρεθούµε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο νερό, πολλές φορές τοποθετούµε τον εξοπλισµό πάνω µας µε βιαστικές κινήσεις.
Όσον αφορά στη µάσκα, αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ιδανικότερο σηµείο εφαρµογής γύρω από τα µάτια και τη µύτη. Είναι µια κίνηση στην οποία µας καθοδηγεί η αίσθηση που προκαλείται µε την τοποθέτηση της µάσκας.
Ίσως χρειαστεί να επαναλάβουµε 2-3 φορές την κίνηση, ανασηκώνοντας και επανατοποθετώντας τη µάσκα στο πρόσωπο, µέχρι να αισθανθούµε ότι «πάτησε» στο ιδανικό σηµείο.
Μη βιάζεστε λοιπόν, και τοποθετείστε µε ιδιαίτερη προσοχή το κάθε τι επάνω σας και στη σηµαδούρα σας.
4. Ένα τραγικό λάθος που κάνουν όλοι οι αρχάριοι αλλά και έμπειροι ψαροκυνηγοί είναι να σφίγγουν το λουράκι της µάσκας. Θεωρούν πως µε αυτήν την κίνηση η µάσκα θα «βεντουζάρει» καλύτερα στο πρόσωπο τους. Αυτό, είναι πέρα για πέρα λάθος και προκαλεί µια σειρά αρνητικών επιπτώσεων.
Αναφορικά µε το θέµα της στεγανότητας, όταν η µάσκα πιεστεί πάνω στο πρόσωπο, ανάλογα και µε το µοντέλο-υλικό και µέγεθός της, αρκετές φορές παρουσιάζει µια τάση ανασηκώµατος στην περίµετρό της. Αυτό σηµαίνει πως µέρος του υλικού σε όλο το περιµετρικό άκρο της, χάνει την επαφή µε το πρόσωπο.
Παράλληλα, η αυξηµένη τάση που προκαλεί το λουράκι επί ώρες στο ίδιο σηµείο του κεφαλιού, συχνά οδηγεί σε πονοκέφαλο.
Θα πρέπει να θυµάστε πως αν η µάσκα εφαρµόζει σωστά στο πρόσωπο, το λουράκι δεν χρειάζεται να σφίξει υπερβολικά, αλλά µόνο τόσο ώστε να µην υπάρχουν µπόσικα και λίγο παραπάνω, ώστε να σταθεροποιείται και αυτό στο κεφάλι, χωρίς να πέφτει προς τον αυχένα, αλλά και η µάσκα. Τίποτε παραπάνω!
5. Παρατηρείται κυρίως τους χειµερινούς µήνες που το δέρµα του προσώπου είναι παγωµένο. Σε συνδυασµό και µε την απώλεια υγρών που συντελείται όσο αυξάνεται ο χρόνος ψαρέµατος, η µάσκα χάνει σηµεία επαφής και να µπάζει νερό.
Από πλευράς θερµοκρασίας δεν µπορούµε να κάνουµε κάτι. Το µόνο που βοηθάει είναι να πίνουµε πολλά υγρά για να µας κρατούν ενυδατωµένους. Κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνετε για πολύ πιο σοβαρούς λόγους.
6. θα πρέπει να τοποθετούµε τη µάσκα µέσα σε ευρύχωρο πλαστικό και άκαµπτο κουτί. Αν την ρίχνουµε χύµα στο σάκο µας, συχνά πλακώνεται από άλλα αντικείµενα, τα οποία αν µείνουν για πολύ ώρα επάνω της, η µάσκα µας θα αρχίζει να «τσακίζει».
Συνήθως, οι µάσκες πωλούνται πλέον σε σκληρό κουτί, το οποίο δεν το πετάµε, αλλά το κρατάµε για τη µεταφορά της.
7. Οι τελευταίες γενεές µασκών, είναι κατασκευασµένες από σιλικόνη, υλικό µε µεγάλη αντοχή στο χρόνο. Ωστόσο, όσο το υλικό γερνάει, αρχίζει και χάνει την ελαστικότητά του και µαζί και την ικανότητα στεγανότητας.
Αν λοιπόν, φοράτε µία µάσκα για πολλά χρόνια και εµφανίσει διαρροή που επιµένει, χωρίς να εντοπίζεται κάποια άλλη αιτία, προφανώς έχει έρθει η ώρα να την αποσύρετε.
Επίσης, από κάποιο χτύπηµα που δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψή µας, ενδέχεται να σπάσει το πλαστικό πλαίσιο γύρω από τα κρύσταλλα ή και να τρυπήσει σε κάποιο σηµείο η σιλικόνη. Το τελευταίο είναι πολύ σπάνιο, αλλά έχει συµβεί. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η µάσκα θα χρειαστεί αντικατάσταση.
8. ∆εν είναι λίγες οι φορές που η µάσκα µπορεί να µετακινηθεί στο πρόσωπό µας και να δηµιουργηθούν προϋποθέσεις για να περάσει νερό. Αρκετές φορές µάλιστα, ο ίδιος ο ψαροκυνηγός θα αφαιρέσει τη µάσκα από το πρόσωπο, είτε γιατί θόλωσαν τα κρύσταλλα και θέλει να τα καθαρίσει, είτε γιατί θέλει να φυσήξει τη µύτη του ή για κάποιους άλλους λόγους.
Η επανατοποθέτησή της, όπως έγραψα και παραπάνω, πρέπει να γίνει στο ίδιο σηµείο που η µάσκα «βεντουζάριζε» σωστά και στη συνέχεια να σηκώσουµε γύρω-γύρω την κουκούλα, ώστε να σιγουρευτούµε ότι δεν πατάει πάνω της.
9. Επειδή πάντα θα υπάρχουν και απρόβλεπτες αιτίες, φροντίστε να έχετε µια δεύτερη δοκιµασµένη µάσκα µαζί σας.
ΕΦΕ∆ΡΙΚΗ ΜΑΣΚΑ
Φροντίστε να έχετε πάντα µαζί σας µια εφεδρική µάσκα. Πολλές φορές, χάθηκαν ψαρέµατα γιατί είτε η µάσκα παρουσίασε πρόβληµα, είτε, το πιο συχνό, ξεχάσαµε να την πάρουµε µαζί µας. Συµβουλή λοιπόν: Έχετε πάντα µαζί σας µια δεύτερη µάσκα και έναν εφεδρικό αναπνευστήρα!
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Σε ένα τόσο σηµαντικό κοµµάτι του εξοπλισµού µας, η συντήρηση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Μερικά πράγµατα που θα πρέπει να προσέξουµε στη συντήρηση της µάσκας, είναι τα εξής:
– Όταν τελειώσετε το ψάρεµα, ξεπλύνετε ένα πρώτο χέρι τη µάσκα χρησιµοποιώντας µέρος από το νερό που πίνετε και σας περισσεύει, για να µην κρυσταλλοποιείται επάνω της το αλάτι
– Αµέσως µετά, αφήστε την να στεγνώσει µέχρι να µαζέψετε όλο τον εξοπλισµό και να τον τακτοποιήσετε στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την στο κουτί της µέχρι να επιστρέψετε
– Στο σπίτι θα την τοποθετήσετε σε καθαρή λεκάνη µε χλιαρό νερό. Περιστρέψτε κάθε µπουτόν, τεντώστε µαλακά τον ιµάντα της και τρίψτε την µε ένα µικρό µαλακό σφουγγαράκι παντού, καθώς θα την έχετε βυθισµένη στο χλιαρό νερό. Ακολούθως, αλλάξτε το νερό µε καθαρό και αφήστε την εκεί για λίγο ακόµη. Προσοχή, το σφουγγαράκι να είναι πεντακάθαρο, χωρίς υπολείµµατα λαδιών. Μην πάρετε το σφουγγαράκι που η γυναίκα σας πλένει τα πιάτα…
– Στεγνώστε την σε σκιά, ποτέ στον ήλιο, ποτέ πάνω σε θερµαντικά σώµατα. Για να στεγνώσει, την ακουµπάµε στο εξωτερικό µέρος της, µε τα κρύσταλλα προς τα κάτω και ποτέ ανάποδα, γιατί τσαλακώνεται η φόρµα της
– Όταν στεγνώσει, µπαίνει στο κουτί της και αποθηκεύεται
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η µάσκα δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή µε βενζίνη και γενικότερα µε υλικά που περιέχουν πετρέλαιο.
Στο σκάφος, όταν ταξιδεύετε, κρατήστε τη µάσκα σας µακριά από τα δοχεία καυσίµου. Όχι µόνο γιατί κάποιες σταγόνες µπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση του υλικού, αλλά αν πέσουν στο εσωτερικό της, όταν τη φορέσουµε για να ψαρέψουµε η µυρωδιά θα είναι πάρα πολύ έντονη, πιστέψτε µε!