Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Ιωνάς

Ψιλά παραγάδια

May 3, 2019

Ψιλά παραγάδια

Η γνώση και η εµπειρίες σε κάθε τεχνική ψαρέµατος είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες για µία επιτυχηµένη εξόρµηση στη θάλασσα. Μέσα από τις σελίδες αυτού του περιοδικού θα προσπαθήσουµε να εξειδικεύσουµε όχι µόνο τα εργαλεία µας, αλλά και τις γνώσεις µας γύρω από κάποιες τεχνικές.

Υπάρχουν τεχνικές ψαρέµατος που τα εξειδικευµένα εργαλεία ίσως δώσουν το σωστό αποτέλεσµα, όµως κάποιες τεχνικές όπως το παραγάδι, που αποτελείται µόνο από πετονιά και αγκίστρι, θέλει περισσότερο από την εξειδίκευση στα εργαλεία, τις εξειδικευµένες γνώσεις. Και λόγω εποχής θα δούµε παρέα πως θα πρέπει να κατασκευάσουµε τα παραγάδια που θα καλάρουµε τους πρώτους εαρινούς µήνες. Ίσως πολλοί να παραξενευτείτε νοµίζοντας πως το παραγάδι είναι ένα για όλες τις εποχές. ∆εν είναι όµως έτσι φίλοι µου, το παραγάδι πρέπει να προσαρµόζεται στις συνθήκες που επικρατούν για να δίνει ψάρια.

Πετονιά µάτσο.

Κατασκευή ψιλών παραγαδιών
Πριν πούµε για την κατασκευή θα πρέπει να κατανοήσουµε γιατί θέλουµε διαφορετικά παραγάδια. Πρώτον τα ψάρια αυτή την εποχή τα βρίσκουµε σε διαφορετικά βάθη από τους υπόλοιπους µήνες. ∆εύτερον και πιο σηµαντικό είναι ότι τα ψάρια κατά τη διάρκεια του χειµώνα και στις αρχές της άνοιξης τα βρίσκουµε περισσότερο µε µεγάλες συγκεντρώσεις σε µικρούς τόπους. ∆ηλαδή κάτω από µία πλάκα που θα περάσει το παραγάδι µας µπορεί να είναι µαζεµένοι όλοι οι σαργοί. Ακόµα και τα λυθρίνια όµως που είναι η εποχή τους, θα παρατηρήσουµε πως βρίσκονται σε µικρά κοµµάτια και µάλιστα αλλού τα µεγάλα και αλλού τα µικρότερα. Σε ένα χαράκι µπορεί να βρούµε αρκετούς σηκιούς µέσα που δύσκολα θα φάνε, ιδιαίτερα αν δεν το επιτρέπει ο καιρό. Τα δολώµατα µας είναι διαφορετικά, δηλαδή αυτήν την εποχή το φρέσκο καλαµάρι είναι µία καλή λύση, τόσο στους σαργούς όσο και στα λυθρίνια. Όµως θέλει και το κατάλληλο αγκίστρι. Έτσι λοιπόν όσοι ψαρεύουν αυτήν την εποχή παραγάδια θα έχουν παρατηρήσει πως ενώ περνάνε καλά κοµµάτια δεν παίρνουν ψάρια και πολλές φορές τα δολώµατα είναι πάνω, αρκεί ένα µικρό κοµµάτι από 50 αγκίστρια για να γεµίσει µε καλά ψάρια το καλάθι µας. Στόχος µας λοιπόν είναι να ψαρεύουµε µικρότερα σε έκταση κοµµάτια, αλλά στο πέρασµα που κάνουµε να βάζουµε περισσότερα αγκίστρια. Αυτό το πετυχαίνουµε µειώνοντας την απόσταση µεταξύ των παράµαλλων. Τα υλικά λοιπόν που θέλουµε είναι καταρχήν µία µέτρια προς τη σκληρή µάνα για όσους έχουν την υποµονή να λύνουν τα ντέµατα, αν τώρα είστε από αυτούς που προτιµάτε να κόβεται και να πιάνετε από άλλη άκρη προτιµήστε µία πιο µαλακή πετονιά. Όµως να ξέρετε πως σε αυτά τα παραγάδια θα βρείτε πολύ συχνά την πετονιά σας κάτω από πλάκες, σχισµές και χαράκια. Αν καταφέρετε και λύσετε το ντέµα, τότε θα έχετε πάρει και τα ψάρια που κρύβονται από κάτω, αφού αυτά την έβαλαν εκεί.

Με δύο κοψίµατα ιδανικό µήκος παράµαλλου για σαργούς.

Το παράµαλλο µας όπως καταλαβαίνετε θα βρίσκεται και αυτό στα βράχια συνέχεια άρα θα πρέπει να έχει µία καλή αντοχή στα γδαρσίµατα. Όπως καταλάβατε οι πετονιές που εγώ προτείνω είναι σκληρές κατά προτίµηση. Όµως θα πρέπει να ξέρετε πως ίσως παιδευτείτε για να µην αφήσετε κάτω κοµµάτια. Τα αγκίστρια που θα χρησιµοποιήσουµε για αυτά τα παραγάδια δεν διαφέρουν και πολύ σε σχέση µε τα άλλα. Όµως επειδή θα χειριστούµε πολλές φορές σκληροδόλια αφού θα αφήσουµε πιο πολύ ώρα το παραγάδι στο νερό, αλλά και λόγω εποχής, εγώ θα πρότεινα ένα αγκίστρι µε κοντά κοτσάνι για καλύτερη παρουσίαση του δολώµατος που είναι συνήθως ή κάποιοι σκληρό σκουλήκι ή κάποιο µαλάκιο. Έτσι λοιπόν έχουµε µικρά κοµµάτια που µε το βάρος τους κρεµάνε στο αγκίστρι. Με το κοντά κοτσάνι λοιπόν επιτυγχάνουµε το να φαίνονται καλύτερα σε σχέση µε το κλασικό παραγαδίσιο. Θα φτιάξετε όµως και παραγάδια µε κλασικό αγκίστρι αφού ένα άλλο καλό εποχιακό δόλωµα είναι το κατεψυγµένο καραβιδάκι. Και λέω κατεψυγµένο αφού πολλές φορές δεν βρίσκουµε ζωντανό, αλλά πρέπει να πάµε για ψάρεµα. Η απόσταση που θα πρέπει να αφήσουµε µεταξύ των παράµαλλων δεν θα πρέπει σε καµία περίπτωση να περνάει τις 2 οργιές.

Ο σαργός είναι από τα κλασικά εποχιακά ψάρια µε ψιλά παραγάδια στο γιαλό.

Πολλοί επαγγελµατίες παραγαδιάρηδες που ξέρουν καλύτερα, µειώνουν ακόµα περισσότερο αυτή την απόσταση κάνοντας την 1,5 οργιά. Ίσως µερικούς από εσάς αυτό να τους δυσκολέψει στο καλάρισµα, ίσως µια πιο µικρή ταχύτητα στο ρίξιµο βοηθήσει µέχρι να συνηθίσετε. Τώρα ιδιαίτερα για τους σαργούς που είναι και από τα ψάρια που αναζητάµε περισσότερο, ιδιαίτερα τους µεγάλους το σωστό είναι να έχουµε κοντό παράµαλλο. ∆ηλαδή όπως θα πάρουµε το µάτσο την πετονιά δεν θα κάνουµε ένα κόψιµο που θα κάνουµε για τα λυθρίνια, αλλά 2, το ένα απέναντι στο άλλο. Έτσι από το µάτσο θα έχουµε δύο ίσα κοµµάτια µε έτοιµα παράµαλλα. Καλά δεµένοι οι κόµποι µας, σφιχτά σφιχτά να µην ξεσέρνουν µε τίποτα τα παράµαλλα, και είµαστε έτοιµοι για τα χειµερινά ψιλά παραγάδια µας. Καλά κοµµάτια να επιλέξετε, δηλαδή εκεί που υπάρχουν τα ντέµατα και να είστε σίγουροι πως θα δείτε ψαράκια που θα τα ευχαριστηθείτε. Αυτά είναι τα εποχιακά ψιλά παραγάδια που έχουν όπως είδατε µικρές αλλά βασικές διαφορές που καλό είναι να τις γνωρίζουν όλοι όσοι αγαπούν το παραγάδι.

Εποχιακό παραγάδι, δείτε πόσο λιγότερη είναι η πετονιά µέσα στη λεκάνη λόγω µικρών αποστάσεων µεταξύ των παράµαλλων.

Tags
Παραγάδι Ψάρεμα από Σκάφος Ψιλά Παραγάδια Κατασκευή Ψιλών Παραγαδιών
Comodo SSL