Slow pitch jigging: Τακτική για δύσκολες συνθήκες
Από τις αρχές του 2015, οι καιρικές συνθήκες, πότε µε θυελλώδεις βοριάδες και πότε µε νοτιάδες, µας επέτρεψαν να ασχοληθούµε µε το αγαπηµένο µας χόµπι λίγες µόνο φορές. Έτσι, τα τρία τελευταία ψαρέµατα πραγµατοποιήθηκαν µε δύσκολες συνθήκες, που πολλοί ίσως θεωρούσαν απαγορευτικές για ψάρεµα µε τη τεχνική του slow pitch jigging.
Παρόλα αυτά, ακόµα και µε αυτές τις συνθήκες, µπορούµε να έχουµε καλά αποτελέσµατα αν εφαρµόσουµε τη σωστή τακτική και κάποιους απλούς κανόνες. Οι συνθήκες στις οποίες αναφέροµαι, είναι: σχετικά υψηλός κυµατισµός και δυνατά ρεύµατα σε βάθη από 70-120 µέτρα. Στις συνθήκες αυτές, τα προβλήµατα που πρέπει να αντιµετωπίσουµε για να µπορέσουµε να ψαρέψουµε µε αξιώσεις, είναι πολλά και διάφορα. π.χ., από το να κρατηθούµε στον τόπο και να µείνουν οι αρµατωσιές µας κατακόρυφα, µέχρι να συντονίσουµε τις κινήσεις µας σε σχέση µε τον κυµατισµό.
Η τακτική µας για ένα καλό αποτέλεσµα, µπορεί να περιγραφεί µε τα παρακάτω βήµατα: 1. Ανιχνεύουµε καλά τον τόπο που θέλουµε να ψαρέψουµε και αφού δούµε πως θα κινηθεί η βάρκα µας, σχεδιάζουµε/υπολογίζουµε πως θα πρέπει να ενεργήσουµε, ώστε να περάσουµε πάνω από τα σηµεία µε ενδιαφέρον, 2. Όταν το σκάφος µας περάσει πάνω από τα «καλά» σηµεία, θα πρέπει η αρµατωσιά µας να είναι κατακόρυφη, ώστε να δουλέψει σωστά ο πλάνος µας, έστω και για ένα µικρό χρονικό διάστηµα. Για να παρατείνουµε αυτό το χρονικό διάστηµα, µπορούµε να διορθώνουµε µε τον κινητήρα µας, είτε να πετάµε τους πλάνους µας µπροστά από τον καιρό, ώστε την ώρα που πατώνουµε να είµαστε κατακόρυφα.
Αυτά θεωρητικά µπορεί να ακούγονται εύκολα, αλλά πρακτικά η δυσκολία είναι µεγάλη, αν φανταστούµε πως για να πάει ένας πλάνος βάρους 200 γραµµαρίων στα 100 µέτρα, µπορεί να θέλει ακόµα και 1,5 λεπτά.
Tips για καλύτερη εφαρµογή της τακτικής που περιγράψαµε
1. Σε περίπτωση που ψαρεύουν δύο άτοµα από τη βάρκα και τα περάσµατα γίνονται όπως µας πάει ο καιρός, δίχως δηλαδή τη βοήθεια του κινητήρα, µπορούµε να ρίχνουµε τους πλάνους µας µε διαφορά φάσης 30-40 δευτερολέπτων, µε σκοπό να ψαρεύουµε σωστά (κατακόρυφα), περισσότερο τόπο. Με αυτό τον τρόπο, όταν ο ένας ανεβάζει τον πλάνο για να ξαναρίξει, παραµένοντας πάντα κατακόρυφα, ο άλλος θα ψαρεύει.
2. Γενικά, είναι καλό να έχουµε µαζί µας διάφορους πλάνους, τόσο σε βάρος, όσο και σε σχήµα-χρώµα. Αυτό µπορεί να µοιάζει αυτονόητο, αλλά πολλές φορές, ένας ξεχασµένος πλάνος στο βαλιτσάκι µε τα τεχνητά µου, έχει λειτουργήσει ως «από µηχανής θεός» και µου έχει χαρίσει τη «λύση» (και φυσικά το ψάρι…).
3. Μερικοί πλάνοι είναι καλύτεροι για ψάρεµα σε τέτοιες συνθήκες, και τέτοιοι είναι οι λίγο πισώβαροι, µε έφεση στο long fall.
4. Το λεπτό νήµα µπορεί να κάνει µεγάλη διαφορά (π.χ. 0.23, αντί του συνηθισµένου των 0.28 mm).