Spinning: Η διαδροµή των εργαλείων µας
Το spinning µοιάζει µε µια κολόνια που αν τη φορέσεις µια-δυο φορές, κρατάει για πολλά χρόνια, αν όχι για όλη την υπόλοιπή σου ζωή!
Όλοι ξεκινήσαµε µε υποτυπώδη εξοπλισµό για να δοκιµάσουµε αν µας αρέσει η τεχνική, σπαταλώντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήµατα. Αυτό συµβαίνει γιατί στην προηγούµενη µας ζωή ψαρεύαµε µε άλλες, απλές τεχνικές, µε λιτά εργαλεία όπως ένα καρουλάκι, και το συνολικό κόστος του συνόλου των εργαλείων µας δεν ξεπερνούσε το κόστος µιας οικογενειακής πίτσας.
Παράδοξο µεν, συµβαίνει σε πολλούς δε, να µιλούν για προ spinning εποχή και µετά spinning εποχή της ζωής τους. Αυτό συµβαίνει γιατί είναι ένα χόµπι µε τόσο ενδιαφέρον, που όποτε το ξεκινήσεις, µικρός ή µεγάλος, αλλάζει πολλά στην καθηµερινότητά σου.
Νέο ξεκίνηµα, νέοι αγώνες
Πάνω κάτω όλοι µας ξεκινήσαµε το spinning µε πολύ απλό και φθηνό εξοπλισµό, καλάµι, µηχανισµό και λίγα απλά τεχνητά δολώµατα. Αφού έγινε το ξεσκαρτάρισµα και έµειναν όσοι µπορούσαν, τους άρεσε και ήθελαν, οι υπόλοιποι τα παράτησαν. Οι φθηνοί εξοπλισµοί όσων τα παρατούν, συνήθως χαρίζονται ή µεταπωλούνται πάρα πολύ φθηνά και βοηθούν κάποιους άλλους να ξεκινήσουν.
Το all around σετ µας
Στην πορεία, αυτοί που µένουν -και µας ενδιαφέρουν- είναι και αυτοί που πρέπει να κάνουν το επόµενο βήµα και να πάρουν ένα πιο αξιόλογο σετ, για να βοηθηθούν και να προσεγγίσουν περισσότερο το spinning και τις παραλλαγές του. Έτσι και αυτοί µεταπωλούν τους πρώτους, ταλαιπωρηµένους εξοπλισµούς τους, για να περάσουν σε ένα σετ all around όπως συνηθίζουµε να το λέµε.
Αυτό το all around σετ συνήθως είναι ένα καλάµι «για όλες τις δουλειές» µε µήκος 2.70, c.w. 14-42, 15-50 ή 20-60gr. και ένας µηχανισµός 3500–4000.
Έτσι µάνι µάνι και χωρίς να το καταλάβουµε, τριγυρίζουµε σε µαγαζιά µε είδη αλιείας µε το µισό µισθό στην τσέπη µας, σκεπτόµενοι πρώτα τις µάρκες και τα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο µας µαγικό ραβδί και δευτερευόντως το πώς θα βγάλουµε το µήνα και από πού θα περικόψουµε έξοδα. Εγώ ας πούµε, έχω κόψει το τσιγάρο για να µπορώ να εξοπλίζοµαι µε ότι µου γυαλίσει και φυσικά έκανα ένα µεγάλο καλό στην υγεία µου ενώ παράλληλα το ψάρεµα µε ικανοποιεί πολύ περισσότερο.
Όπως προείπαµε λοιπόν, βρισκόµαστε σε µια φάση όπου προσπαθούµε να πάρουµε ένα καλό καλάµι και έναν καλό µηχανισµό της τάξεως των 150-200 ευρώ το καθένα και προσπαθούµε να τα ταιριάξουµε σωστά από άποψης βάρους και ζυγίσµατος. Φτιάχνουµε λοιπόν ένα σετάκι για µέτριο προς βαρύ spinning και τρέχουµε σε παραλίες και λιµάνια καµαρώνοντας για το νέο µας απόκτηµα.
Πριν πάρουµε όµως µια βαθιά ανάσα και πούµε «τώρα είµαι έτοιµος και µπορώ να πηγαίνω για spinning, είµαι καλυµµένος σε όλες τις περιστάσεις µε το νέο µου all around σετάκι καλάµι – µηχανισµό, οι καταστάσεις που θα δούµε και θα ζήσουµε ψαρεύοντας µε την αγαπηµένη µας τεχνική, θα µας στείλουν πάλι πίσω στις βιτρίνες να ονειρευόµαστε.
Το medium- light σετάκι µας
Αυτό θα συµβεί γιατί κάποιες φορές θα βρεθούµε σε µέρη όπου τα ψάρια θα αδιαφορούν για τα τεχνητά των 25-35 γραµµαρίων που δουλεύουµε τέλεια µε το νέο µας σετάκι και θα χτυπούν σε µικρότερα των 12 έως 20 γραµµαρίων, τα οποία µόλις αγοράσουµε θα δούµε ότι το καλάµι µας δεν τα δουλεύει σωστά και τα «κλωτσάει».
Τότε θα µας δηµιουργηθεί µια νέα αναγκαιότητα για ένα πιο ελαφρύ σετ µε ένα καλάµι 7-28 ή 10-30gr. και ένα µηχανισµό µεγέθους 2500.
Μετά από σύντοµο χρονικό διάστηµα και ξέροντας από την προηγούµενη φορά τί περικοπές πρέπει να κάνουµε στην καθηµερινή µας ζωή, οδηγούµαστε πάλι στις βιτρίνες των µαγαζιών και αναζητούµε το νέο µας, πιο ελαφρύ σετ . Εδώ είναι που µπαίνουν στο παιχνίδι και οι σιλικόνες, και αναζητούµε ένα καλάµι και έναν µηχανισµό που να ανταποκρίνονται σωστά σε µικρά τεχνητά των 10-12 έως 20 γραµµαρίων, αλλά και σιλικονούχα δολώµατα σ τα γραµµάρια αυτά.
Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν, βρισκόµαστε στο αυτοκίνητο µε προορισµό το αγαπηµένο µας σηµείο ψαρέµατος και ρίχνουµε κλεφτές µατιές από τον καθρέφτη στις δύο καλαµοθήκες µας που φιλοξενούν τα δύο -πλέον- σετ καλαµιών και µηχανισµών. Μόλις φτάσουµε στον τόπο προορισµού µας, προσπαθούµε να συνηθίσουµε το καινούριο µας, πιο ελαφρύ καλάµι και στη συνέχεια προβαίνουµε σε σωρεία αγορών νέων τεχνητών δολωµάτων.
Η εισαγωγή µας στο light rock fishing
Χωρίς όµως να περάσει πολύς καιρός, δίπλα µας θα κάτσει κάποιος που θα διασκεδάζει µε τις αλλεπάλληλες απελευθερώσεις µικρών ψαριών, κάνοντας την τεχνική του LRF (Light Rock Fishing). Νέο σαράκι θα µας τρώει καθηµερινά και δε θα αργήσει η ώρα που ένα νέο, πολύ πιο ελαφρύ σετάκι για LRF θα βρίσκεται και αυτό µαζί µε τα άλλα δύο προηγούµενα στο πίσω κάθισµά µας.
Eging starting
Οι εκπλήξεις όµως δε σταµατούν εδώ που νοµίσαµε ότι γεµίσαµε µε καλάµια το πίσω κάθισµα του αυτοκίνητου µας. Μεγάλη θα είναι η έκπληξή µας όταν ενώ νοµίζουµε ότι είµαστε πλήρως εξοπλισµένοι, βρεθούµε σε µια παραλία που κρατάει καλαµάρια και σουπιές και δε µπορούµε να τα πιάσουµε.
Στην αρχή σίγουρα θα αγοράσουµε όλοι καλαµαριέρες διαφόρων χρωµάτων και θα τις ψαρεύουµε µε τα ήδη υπάρχοντα σπινοκάλαµά µας. Στην πορεία όµως, αργά ή γρήγορα ένα ακόµα σετάκι (eging αυτή τη φορά) θα πάρει τη θέση του δίπλα στα άλλα, για να µας δώσει και αυτό µε τη σειρά του όλη την απόλαυση αυτού του διαφορετικού τρόπου ψαρέµατος.
Shore jigging starting
Συνεχίζοντας ακατάπαυστα την αναζήτηση νέων τρόπων και µεθόδων που θα µας ενθουσιάσουν και θα µας συνεπάρουν, η ανήσυχη ψαράδικη φύση µας θα µας κάνει να συνειδητοποιήσουµε ότι µας λείπει ότι άλλο ένα σετ για να πούµε ότι δοκιµάσαµε όλη τη γκάµα του spinning και των παρεµφερών ψαρεµάτων, µε τα οποία µπορούµε να ασχοληθούµε στις παραλίες, στα λιµάνια και στις βραχώδεις ακτογραµµές της χώρας µας.
Αυτό δεν είναι άλλο από το shore jigging! Εδώ, µετά από λίγη µελέτη θα δούµε ότι τα πράγµατα αγριεύουν και ότι χρειαζόµαστε νέα, πολύ δυνατά εργαλεία. Ένα τρίµετρο δυνατό καλάµι για την τεχνική αυτή, µε c.w. max 100 ή 120 γραµµάρια, όπως επίσης και ένας µηχανισµός SW (salt water) heavy duty, δηλαδή για αλµυρά νερά και για βαριά χρήση, µεγέθους 5000 µε 8000, ώστε να µπορέσουµε να αναµετρηθούµε µε δυνατούς αντιπάλους του βυθού και του πελάγους.
Αυτά θα τα ψάξουµε αρκετά πριν ξηλωθούµε για µια ακόµη φορά, ώστε να ταιριάξουν στο σωµατότυπό µας, όπως επίσης και στα νερά και τα βάθη της περιοχής µας.
Η µπάλα στην εξέδρα
Κάπου εδώ είναι που χάνουµε τη µπάλα στις εξορµήσεις µας και δεν ξέρουµε µε τι να ασχοληθούµε. Καλό είναι να τα παίρνουµε όλα µαζί µας, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια που δε θα γνωρίζουµε τους τόπους και η αψαρία σε κάποιον τόπο θα µας οδηγεί στον επόµενο και σε διαφορετική τεχνική.
Μεγάλο θα είναι επίσης το µπέρδεµα στο κεφάλι και στο χέρι µας κάθε φορά που θα αλλάζουµε καλάµι, και από ένα ελαφρύ θα πηγαίνουµε σε ένα πολύ βαρύ και το αντίστροφο.
Κάπως έτσι θα περάσουν κάνα δυο χρόνια γεµάτα προσπάθειες, πειραµατισµούς, µπερδέµατα και σπαζοκεφαλιές, µέχρι να συνηθίσουµε τα καλάµια µας και να εφαρµόζουµε σωστά τις διάφορες τεχνικές µας, ανάλογα µε τις περιστάσεις και τις καταστάσεις που θα βρίσκουµε κάθε φορά στους ψαρότοπους της επιλογής µας.
Ο νέος αυτός τρόπος ζωής µας όµως, στον οποίο θα έχουµε οδηγηθεί αν δεν το παρακάνουµε µε αγορές τεχνητών δολωµάτων, θα µας έχει αφήσει κάποια χρήµατα στην άκρη και θα είναι µια καλή ευκαιρία για νέες σπαζοκεφαλιές.
Τα µετρίου άξιας και απόδοσης εργαλεία µας, καλό είναι να µεταπωληθούν τώρα που δεν έχουν χάσει πολλή από την αξιοπιστία τους, ώστε να τα χαρεί ο επόµενος αγοραστής τους και να µας βοηθήσουν στην αγορά νέων, ακριβότερων εργαλείων.
Αυτά µε τη σειρά τους θα µας βοηθήσουν να απολαύσουµε και να εξερευνήσουµε περαιτέρω κάθε επιµέρους τεχνική του spinning που µας ενδιαφέρει και θέλουµε να εξελίξουµε περισσότερο.
Έχουµε ξαναπεί αρκετές φορές, ότι η µαγεία αυτού του είδους ψαρέµατος είναι το ότι δεν σταµατά να εξελίσσεται!
Τελικά η οµορφιά του spinning δεν είναι µόνο οι όµορφες αναµνήσεις που µας αφήνει από τις εξορµήσεις, αλλά και η συνεχής σκέψη και αναζήτηση για τη βελτίωση των εργαλείων µας µε σκοπό την καλύτερη προσέγγισή του, αφού όσο αξίζει ο προορισµός σε ένα ταξίδι, άλλο τόσο αξίζει και η διαδροµή.