Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Spinning: LRF για εκλεπτυσμένα είδη

February 7, 2021

Spinning: LRF για εκλεπτυσμένα είδη

Το LRF έχει πολλές πτυχές. Mπορεί να πραγµατοποιηθεί σχεδόν σε όλους τους τόπους και στοχεύει σε πολλά πιθανά θηράµατα.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούµε συγκεκριµένα µε το ψάρεµα των σαργών και άλλων ειδών, όπου κάθε συνάντηση µαζί τους είναι µοναδική. Πόσο µάλλον µε αυτήν την τεχνική και τα τόσο λεπτά εργαλεία, ικανά να προσφέρουν µεγάλες συγκινήσεις.

Για άλλα είδη ψαρέµατος, οι συλλήψεις σαργών, αυλιάδων, σπάρων και άλλων παρεµφερών ειδών, είναι σχετικά συχνές. Όταν όµως ξεκινήσαµε το LRF, δεν πιστεύαµε ότι µε αυτή την τεχνική µπορείς πραγµατικά να πιάσεις τα πάντα. Ένα από τα πολυπόθητα ψάρια -τουλάχιστον για εµένα- ήταν πάντα ο σαργός. Ποτέ δεν περίµενα ότι αυτό το ψάρι µπορεί να γίνει τόσο επιθετικό, ώστε να πιαστεί µε τεχνητά δολώµατα και να προσφέρει τόσο ωραία µάχη εξαιτίας και των πολύ λεπτών εργαλείων. Πλέον αυτά που έχουµε δει όσο καιρό ασχοληθήκαµε στοχευµένα µε το ψάρεµά του, είναι ότι στον κατάλληλο τόπο, µε τις κατάλληλες συνθήκες και αν όντως τα ψάρια είναι εκεί, κάποια στιγµή θα τα ξεγελάσουµε. 

Λίγα λόγια για το σαργό
Ο σαργός (Diplodus sargus) είναι ψάρι µε µήκος που φτάνει 45 cm, και βάρος έως 2 κιλά σε κάποιες περιπτώσεις. Ανήκει στην τάξη των περκόµορφων και στην οικογένεια των σπαρίδων. Αυτό το ψάρι συναντάται επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη θάλασσα και τον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας µέχρι τη Ν. Αφρική. Έχει στα πλευρά του 9-10 κάθετες γραµµές, γκρίζες ή µαύρες, που δεν τις ξεχωρίζουµε πάντα εύκολα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι µια µαύρη κηλίδα στη βάση και µια έντονη µαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.

Ο σαργός έχει πεντανόστιµο κρέας και θεωρείται ψάρι πρώτης ποιότητας. Είναι ένα πρώτανδρο ερµαφρόδιτο είδος, όπου έως τα 3 χρόνια της ζωής του είναι ακόµα αρσενικό, αλλά φτάνοντας στην ηλικία των 5 ετών ενεργοποιούνται οι ορµόνες αλλαγής φύλου και σταµατάει σιγά-σιγά η δηµιουργία σπέρµατος, ενώ παράλληλα αρχίζουν να ωριµάζουν τα ωάριά του. Εκεί το ψάρι γίνεται πλέον θηλυκό. Το χειµώνα που ησυχάζουν οι ακτές, το ψάρι γιαλώνει και παραµένει ρηχά, περιµένοντας την έναρξη της αναπαραγωγής του, που είναι πιο έντονη Απρίλιο και Μάιο. Ο σαργός κινείται σε βάθη από 0 έως και 50 µέτρα, σε ποικίλους βυθούς, λασπώδεις µε πλάκες, κατρακύλια, µέσα σε τρύπες, µεγάλα µονόπετρα, λιβάδια ποσειδωνίας κ.α.

Το ψάρι είναι βενθοπελαγικό, συνήθως ζει σε κοπάδια, ενώ µπορεί να το συναντήσουµε ακόµα και σε υφάλµυρα νερά. Πρόκειται για ένα ψάρι που δραστηριοποιείται και τη µέρα και τη νύχτα, και το διαιτολόγιό του περιλαµβάνει: οστρακόδερµα, γαστερόποδα, αµφίποδα, σκουλήκια του βυθού, καθώς και άλγη. Πιο έντονη παρουσία και δραστηριότητα αναλόγως το τόπο φυσικά θα παρατηρήσουµε το ξηµέρωµα. Είναι πολύ έξυπνο ψάρι και προσαρµόζεται γρήγορα. Ο σαργός µπορεί να «συµβιώσει» και µε πολλά άλλα ψάρια, όπως στήρες, ροφούς και σηκιούς.

Τόποι αναζήτησης
Καλό είναι οι τόποι να έχουν βάθος (χωρίς αυτό να είναι απολύτως απαραίτητο) και κάποιες ώρες της ηµέρας να έχουν ρεύµατα. Όλοι οι τύποι πυθµένα µπορούν να κρατούν σαργούς, όπως ανάµεικτοι ή λασπώδεις. ∆εν νοµίζω πως υπάρχουν κατάλληλες ώρες για το ψάρεµά τους, απλά αν αναφερθούµε εµπειρικά, µπορούµε να πούµε ότι οι πρώτες βραδινές και οι πρώτες πρωινές είναι αρκετά καλές. Βέβαια, πάντα ο παράγοντας ρεύµατα της περιοχής µπορεί να είναι µεγάλο πλεονέκτηµα για εµάς. ∆ηλαδή θα δούµε καλύτερα αποτελέσµατα στην έναρξη των ρευµάτων και στην αλλαγή κατεύθυνσής τους.

Αν οι τόποι που µπορούµε να βρούµε σαργούς δε µας είναι ήδη γνωστοί από άλλες τεχνικές, όπως πχ. εγγλέζικο ή casting, είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν. Κάποιοι από αυτούς είναι λιµάνια µε αµµώδη ή λασπώδη πυθµένα, βραχώδεις τόποι µε σχετικά κοφτά νερά, ακόµη και παραλίες. Αρκεί να έχουµε κατάλληλο καιρό (για παράδειγµα ελαφρύ εώς πολύ κυµατισµό), να υπάρχουν ακόµα και έντονα ρεύµατα στην περιοχή και φυσικά τα ψάρια να τρέφονται ή να περνούν από το σηµείο που ψαρεύουµε.

Εξοπλισµός
Το καλάµι που θα χρειαστούµε για αυτό το ψάρεµα, µπορεί να είναι το κοινό καλάµι µας LRF. Αλλά αν θέλουµε το κάτι παραπάνω, µπορούµε να επιλέξουµε ένα καλάµι αρκετά δυνατό και παράλληλα ευαίσθητο, ώστε να αισθανόµαστε ακόµα και τα πιο ανεπαίσθητα και δειλά τσιµπήµατα αυτών των ψαριών. Η επιλογή καλαµιού είναι στην κρίση του καθενός, αλλά σε γενικές γραµµές πρέπει να διαθέτει δράση κορυφής, να έχει µήκος έως 2,30 µέτρα (προσωπικά προτιµώ κοντύτερα) και c.w. από 0 έως 11 gr (σε κάποιες περιπτώσεις και µεγαλύτερο). Το µηχανάκι και το νήµα που θα επιλέξουµε δεν είναι κάτι το διαφορετικό από αυτά που ήδη χρησιµοποιούµε στο LRF.

Το θέµα παράµαλλο όµως είναι αµφιλεγόµενο. Τι εννοούµε λέγοντας αµφιλεγόµενο; Πολύ απλά ότι όσο πιο λεπτό είναι το παράµαλλο, τόσο πιο εύκολα θα ξεγελάσουµε αυτό το συνήθως καχύποπτο ψάρι, αλλά τα πιο χοντρά -σε λογικά πλαίσια- είναι σίγουρο ότι θα πάρουν το ψάρι. Ως γνωστόν ο σαργός διαθέτει κοφτερά δόντια και πολλές φορές αρκετά ψάρια θα µας κόψουν το παράµαλο, είτε δαγκώνοντάς το, είτε λόγω µορφολογίας βυθού. Σα µια µέση λύση, που δεν είναι όµως κανόνας, εγώ χρησιµοποιώ fluorocarbon καλής ποιότηταςµ διαµέτρου 0.14-0.18 mm. 

Τεχνητά
Παρόλο που δεν ήταν αναµενόµενο, αναλόγως τόπου και συνθηκών, αυτό το ψάρι µπορεί πραγµατικά να επιτεθεί σε οποιοδήποτε τύπο τεχνητού, όπως µικρά minnows, mini jigs και σιλικονούχα. Αναµφισβήτητα όµως έχουν ιδιαίτερη προτίµηση στα minnows και στα µαλακά τεχνητά. Οι τύποι των minnows που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε, είναι όλοι και σε όλους τους χρωµατισµούς. Απλά θα τα επιλέξουµε συνήθως σε τόπους µε σχετικά µικρό βάθος και µε καιρό. Η χρήση τους είναι απλή, σχετικά αργή ανάκτηση, µε εναλλαγές και twiching ή παύσεις.

Τα µαλακά τεχνητά που θα επιλέξουµε, είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο, οπότε απλά θα πούµε κάποια ενδεικτικά. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε σιλικονούχα σε σχέδια µικρών ψαριών, σκουληκιών, γαρίδων και οποιασδήποτε άλλης αποµίµησης θαλάσσιου µικροοργανισµού υπάρχει στην αγορά. Η ποικιλία χρωµατισµών δεν έχει όρια και όπως λέω πάντα όλα δουλεύουν κάπου και κάποτε, αναλόγως φωτισµού και συνθηκών. Μια άλλη υποκατηγορία µαλακών τεχνητών, είναι τα γνωστά µας πλέον βιοδιασπώµενα, σε αποµιµήσεις σκουληκιών, καραβίδων, και άλλα. Για αυτά έχουµε µιλήσει αναλυτικά σε προηγούµενα άρθρα, απλά µε λίγα λόγια πρόκειται για δολώµατα από βιοδιασπώµενο υλικό, µε αληθοφανή παρουσία, εφοδιασµένα µε τεχνητά αρώµατα και γεύσεις, αναλόγως της κατασκευάστριας εταιρείας. Αυτά τα τεχνητά αποτελούν σίγουρα µονόδροµο σε περιπτώσεις που τα ψάρια αρνούνται να επιτεθούν στα άλλα µας δολώµατα, ή σε πολυψαρεµένους τόπους όπου τα ψάρια έχουν δει πραγµατικά τα πάντα.

Για µένα στο ψάρεµα του σαργού και άλλων δύστροπων ψαριών, τα συγκεκριµένα τεχνητά είναι αναπόσπαστο κοµµάτι. Για αυτά όπως και για τα απλά σιλικονούχα, σηµαντικό είναι να τα ταιριάξουµε µε το κατάλληλο jig head, αναλόγως του βάθους που θα ψαρέψουµε και του µεγέθους τεχνητού που θα χρησιµοποιήσουµε. Συνήθως θα τα επιλέξουµε για ψάρεµα κοντά ή πάνω στο βυθό, σε τόπο µε σεβαστό βάθος. Η επιλογή του βάρους του jig head θα γίνει αναλόγως του επιθυµητού βάθους που θέλουµε να κινηθούµε και των ρευµάτων της περιοχής. Για παράδειγµα σε µια παραλία θα χρησιµοποιήσουµε jig heads από 0.3-2 gr., ενώ σε ένα βαθύ λιµάνι µε ρεύµατα ανεβαίνουµε σε βάρος µολυβοκεφαλής και επιλέγουµε από 0.9 έως και 4+ gr. Καλό θα είναι να επιλέξουµε jig heads µε µακρυκότσανα αγκίστρια, αποφεύγοντας το ψάρι να καταπιεί όλο µας το δόλωµα και συνεπώς δυσκολεύοντάς το να µας κόψει το παράµαλλο.

Αναπάντεχες συναντήσεις
Ψαρεύοντας στο ίδιο µοτίβο για σαργούς, αρκετές φορές θα τύχει να πιάσουµε και άλλα περιζήτητα ψάρια, όπως λυθρίνια, µελανούρια, σκαθάρια, τσιπούρες, µουρµούρες, συναγρίδες κ.α. Με αυτά που ασχοληθήκαµε κυρίως και καταφέραµε αρκετές φορές να ξεγελάσουµε, ήταν οι µικρές συναγρίδες.

Ένα μικρό συναγριδάκι που απελευθερώθηκε μετά τη φωτογράφιση

Λίγα λόγια για τη συναγρίδα
Είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων, και συναντάται στη Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η συναγρίδα έχει σώµα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει µεγάλο κεφάλι. Το στόµα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες, και στις δύο σιαγόνες. Το βάρος της µπορεί να φτάσει τα 14 κιλά. Έχει χρωµατισµούς ροζ-ασηµί-χρυσό, µε κόκκινες ή µωβ ανταύγειες. Το χρώµα της επηρεάζεται από την ηλικία της, και κυρίως από το περιβάλλον της και το βάθος. Το σύνηθες µήκος της είναι 50 cm, αλλά µπορεί να φτάσει και το 1 µέτρο. Συνήθως τις συναντάµε σε βάθος από 10 έως και 200 µέτρα. Η συναγρίδα ζει σε καθαρά νερά µε πετρώδεις ή αµµώδεις βυθούς, τρέφεται κυρίως µε ψάρια µικρότερου µεγέθους όπως γόπες, µαρίδες κ.α., αλλά και µε µαλάκια. Είναι ένα αρκετά επιθετικό ψάρι, όµως πολύ έξυπνο και πολλές φορές καχύποπτο. Θεωρείται ψάρι Α κατηγορίας και είναι ιδιαίτερα εύγευστο.

Οι τόποι που τις ψαρέψαµε, ήταν οι ίδιοι µε τους τόπους όπου υπήρχαν σαργοί, µε την διαφορά ότι είχαµε συλλήψεις µόνο µε ύπαρξη ρευµάτων στην περιοχή και σχετικά ήπιες συνθήκες. Οι συναγρίδες είναι αρκετά µαχητικά ψάρια για το µέγεθός τους, και ειδικά µε τόσο ελαφριά εργαλεία, µπορούν να προσφέρουν µεγάλες συγκινήσεις. Στο ψάρεµά τους µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και πιο µεγάλα τεχνητά, κυρίως µαλακά. Συνήθως βρίσκονται σε σεβαστό βάθος και τις ψαρεύουµε στα χαµηλότερα επίπεδα νερού, από µεσόνερα και κάτω. Ο τρόπος ανάκτησής µας σίγουρα πιο γρήγορος από του σαργού, αλλά και πάλι µε µεγάλες παύσεις, για να κατέβει το δόλωµά µας στο βυθό. Ο κίνδυνος για το κόψιµο είναι ο ίδιος, λόγω των κοφτερών δοντιών που διαθέτουν.

Εξαιτίας του είδους της τεχνικής, πολλά από τα ψάρια που θα πιάσουµε θα είναι τα νεαρά του είδους, οπότε µεγάλη προσοχή στις απελευθερώσεις, που πρέπει να γίνονται πάντα. Το όριο µεγέθους για να κρατήσουµε ένα ψάρι, είναι καθαρά στην κρίση µας, και πιστεύω όλοι γνωρίζουµε τι πρέπει να κάνουµε. Η απελευθέρωση πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα και µε όσο δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία για το ψάρι, οπότε µία-δύο γρήγορες φωτογραφίες πιστεύω είναι αρκετές. Αυτά δεν τα λέµε και τα ξαναλέµε για να γινόµαστε κουραστικοί, απλά όπως όλοι ξέρουµε, το spinning είναι γενικότερα µια αθλητική τεχνική, µε σκοπό τη διασκέδαση, την ηρεµία, τη χαλάρωση, τη δηµιουργικότητα, και όχι το αποτέλεσµα στο µεσηµεριανό µας τραπέζι. 

Αυτά ήταν λίγα λόγια για µερικά εξαιρετικά ψάρια. Ελπίζω να πρόσφερα τις βάσεις για κάποιον που θα αρχίσει το ψάρεµά τους στοχευµένα. Να θυµάστε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κανόνας, αλλά µερικά λόγια εµπειρίας και τριβής µε το συγκεκριµένο ψάρεµα. Κάθε µέρα, κάθε ψάρεµα, κάθε ώρα δίπλα στη θάλασσα, είναι και θα είναι πάντα ένα καινούριο µάθηµα για την ψαρευτική µας αντίληψη. Καλές θάλασσες. 

Tags
Spinning LRF Light Rock Fishing Συναγρίδα Σαργός Σαργοί
Comodo SSL