Site icon Boat & Fishing

Spinning: Με μεγάλα τεχνητά 15+cm!

Καθώς ο καιρός σιγά-σιγά αρχίζει να αλλάζει σκηνικό και οι θερµοκρασίες να πέφτουν, έτσι και τα ψάρια αλλάζουν τις καλοκαιρινές τους συνήθειες. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να µιλήσουµε για τεχνητά 15+ εκατοστών. Τα οποία από πολλούς spinners θεωρούνται υπερβολή και συχνά αποφεύγονται. Στην πραγµατικότητα όµως, είναι ικανά να µας χαρίσουν συγκινήσεις ανάλογες του µεγέθους τους.

Πρόκειται, λοιπόν, για τεχνητά τα οποία οι χρωµατισµοί τους θυµίζουν σε πολλές περιπτώσεις ζαργάνες, κεφαλόπουλα, ή και ακόµη µικρούς λούτσους. Ενώ κάποιες άλλες φορές χαρακτηρίζονται από τα έντονα χρώµατά τους. Όπως ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί κ.α., που δεν περνούν απαρατήρητα. Πρέπει όµως να παρατηρήσουµε, ότι µιλάµε για τεχνητά τα οποία ως επί το πλείστον «δουλεύουν» τους χειµερινούς µήνες. Ειδικά όσο οι θερµοκρασίες παραµένουν σε χαµηλά επίπεδα. Αυτό συµβαίνει για έναν και κύριο λόγο:

Τα αρπακτικά αναζητούν αυτήν την εποχή τη λεία τους σε µικρά ψάρια όπως σαρδέλα- φρίσσα, ή κεφαλόπουλα. Τα οποία στη συγκεκριµένη χρονική περίοδο βρίσκονται σε µεγάλο µέγεθος.

Έτσι, ένα τέτοιο τεχνητό µεγάλου µήκους δε θα αφήσει αδιάφορα ψάρια όπως οι λούτσοι, τα γοφάρια, ή ακόµη και µεγάλα λαυράκια. Καθώς θυµίζει κατά πολύ την τροφή που αναζητούν, τόσο σε χρωµατισµούς, όσο και σε µέγεθος.

Όπως και να έχει, εδώ η τεχνική του κάθε ψαρά παίζει σηµαντικό ρόλο. Τόσο στη ρίψη του τεχνητού (καθώς µιλάµε για τεχνητά όχι µόνο µεγάλου µήκους, αλλά και βάρους µεγαλύτερου από κάθε άλλο συνηθισµένο ψαράκι), όσο και στον τρόπο ανάκτησής τους.

Ανάκτηση
Ο τρόπος ανάκτησης µπορεί να διαφέρει σε κάθε περίσταση, καθώς µε κάποια τινάγµατα του καλαµιού µπορούµε να αλλάξουµε τελείως τη συµπεριφορά του τεχνητού µας µέσα στο νερό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυτών των minnows, οι τελείως διαφορετικές κινήσεις που µπορούµε να δώσουµε σε αυτά και οι δυνατότητες για πειραµατισµούς που µας προσφέρουν. Επίσης, η γρήγορη ή αργή ανάκτηση, ανάλογα πάντα και µε τις ιδιοµορφίες κάθε τόπου, είναι ικανές να εξιτάρουν κάθε αρπακτικό που αναζητά την τροφή του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τα ψάρια θα πιαστούν οπουδήποτε αλλού εκτός από το στόµα.

Ας εστιάσουµε τώρα όµως στον εξοπλισµό που χρειαζόµαστε για να µπορέσουµε να ψαρέψουµε µε τέτοια τεχνητά. Αλλά και σε κάποιες σηµαντικές ιδιαιτερότητές τους. Μιλάµε, λοιπόν, για τεχνητά τα οποία άλλα είναι slim και άλλα όχι. Κάποια sinking, κάποια floating, και είναι συνήθως γνωστά ως «µεγάλα minnows».

Εξοπλισμός
• Καλάμι: Τέτοιου είδους τεχνητά µπορούν σε µερικές περιπτώσεις να χρησιµοποιηθούν και από ένα συνηθισµένο καλάµι spinning µε c.w. 10-30 gr. Ανάλογα πάντα και από τα γραµµάρια του τεχνητού που πρόκειται να ρίξουµε στο νερό κάθε φορά.

Οφείλουµε πάντως να τονίσουµε, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα καλάµια κατηγορίας 10-40 gr. και µάλιστα µε fast δράση (θα µας βοηθήσει στην κίνηση που θα επιλέξουµε να δώσουµε στο ψαράκι µας), έχουν σωστότερη συµπεριφορά και απόδοση σε όλους τους τοµείς .
• Μηχανισμός: θα πρέπει να είναι της τάξεως 4000-5000, µε εµπρόσθια φρένα.
• Νήμα: Γεµισµένος µε νήµα κατά προτίµηση οκτάκλωνο νέας γενιάς. Η τεχνολογία κατασκευής των οκτάκλωνων νηµάτων µπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη πιο µακρινών βολών. Μιας και µιλάµε για τεχνητά µεγάλου βάρους και µήκους, και συνεπώς µεγάλης αντίστασης στον αέρα. Αλλά και σε µια ταχύτερη µετάδοση των κινήσεών µας απευθείας στο τεχνητό.

Exit mobile version