Πιστεύω πως δεν υπάρχει αµφιβολία, ότι ο αγώνας της καθηµερινότητας έχει γίνει για τους περισσότερους µία σκληρή µάχη σε όλα τα επίπεδα.
Οι οικονοµικές δυσκολίες µας «βοµβαρδίζουν» ανηλεώς, επηρεάζοντας αρνητικά το µεγαλύτερο φάσµα των δραστηριοτήτων µας. Φυσικά, τα σηµάδια είναι εµφανή και στην αγαπηµένη µας ενασχόληση µε το ψάρεµα.
Έτσι οι εξορµήσεις λιγοστεύουν, ενώ τα µακρινά ψαρέµατα γίνονται ολοένα και πιο σπάνια. Τι σηµαίνει αυτό; Πως σιγά-σιγά θα εγκαταλείψουµε ότι δίνει οξυγόνο στο κορµί και γιατρεύει την ψυχή µας; Μα φυσικά και όχι! Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι κοντινές εξορµήσεις είναι πια καταδικασµένες από άποψη αλιευτικού αποτελέσµατος.
∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία πως σε «ταλαιπωρηµένες» και πολυσύχναστες περιοχές τα ψάρια είναι πολύ λιγότερα, αλλά και πολύ πιο επιφυλακτικά, και η δυσκολία µας να τα ξεγελάσουµε µεγαλύτερη. Φυσικά αυτό ισχύει πλέον για τις περισσότερες τεχνικές ψαρέµατος. Όσον αφορά σε µία από τις αγαπηµένες µου τεχνικές, τη συρτή αφρού, δε νοµίζω πως θα µπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Οπότε τι πρέπει να κάνουµε; Να παραδώσουµε τα όπλα «αµαχητί» και να µην εκδράµουµε, προδικάζοντας το αποτέλεσµα; Σε καµία περίπτωση! Όσοι ασχολούµαστε µε το ψάρεµα και κατοικοεδρεύουµε σε µεγαλουπόλεις που βρέχονται από θάλασσα, θα µπορούσαµε να πούµε πως έχουµε να κάνουµε µε µία ευχή και ταυτόχρονα µε µία κατάρα! Η ευχή βεβαίως είναι η δυνατότητα για γρήγορες και οικονοµικές εξορµήσεις. Από την άλλη, η κατάρα όπως είναι εύκολο να αντιληφθούµε όλοι µας, είναι η δυσκολία στην επίτευξη κάποιου θετικού αποτελέσµατος.
Οι λόγοι πιστεύω πως είναι προφανείς. Υπεραλίευση, ανεξέλεγκτος θόρυβος, ρύπανση, είναι µερικοί από τους σηµαντικότερους. Αυτό όµως δε πρέπει να µας αποθαρρύνει να ρίχνουµε το σκαφάκι µας στην κοντινότερη γλίστρα και να απολαµβάνουµε µία βόλτα σε συνδυασµό µε τη συρτή µας. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούµε πως το παιχνίδι είναι «χαµένο από τα αποδυτήρια», αφού έχουν γίνει καταπληκτικές ψαριές κυριολεκτικά µπροστά στα πόδια µας και έχουµε ζήσει έντονες στιγµές γεµάτες αδρεναλίνη.
Πάµε να δούµε µερικά σηµεία στα οποία αξίζει να δείξουµε ιδιαίτερη προσοχή, προκειµένου να αυξήσουµε τις πιθανότητες για µία επιτυχή έκβαση της εξόρµησής µας.
∆ιακριτικότητα εξοπλισµού
Τα τελευταία χρόνια ο όρος «διακριτικότητα» έχει µπει για τα καλά στον κόσµο του ψαρέµατος και αφορά σε όλο και περισσότερες τεχνικές. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι αναµφισβήτητα και η συρτή αφρού, και κυρίως η υπερελαφριά της εκδοχή. Οι λόγοι γνωστοί, και τους έχουµε αναλύσει επανειληµµένα και διεξοδικά. Τα ψάρια όπως και τα περισσότερα όντα σε αυτόν τον πλανήτη, προκειµένου να επιβιώσουν αναπροσαρµόζονται διαρκώς στις εκάστοτε συνθήκες, ώστε να αντιµετωπίσουν οποιονδήποτε κίνδυνο απειλεί την επιβίωση και τη διαιώνισή τους. Αυτή η διαδικασία λαµβάνει χώρα εδώ και εκατοµµύρια χρόνια, σε όλες τις θάλασσες του κόσµου.
∆εν είναι δύσκολο να αντιληφθούµε ότι αυτό συµβαίνει στο πολλαπλάσιο σε πολυσύχναστα και θορυβώδη µέρη. Είναι, λοιπόν, απολύτως λογικό να εξαντλούµε κάθε περιθώριο διακριτικότητας στον εξοπλισµό µας, ειδικότερα στην ελαφριά και υπερελαφριά συρτή. Φυσικά αυτό θα πρέπει να εφαρµόζεται στο σύνολο του εξοπλισµού µας, για να είναι εφικτή η απόλυτη διαχείριση των τεχνητών µας.
Για παράδειγµα, εάν χρησιµοποιούµε στο µηχανισµό µας για την υπερελαφριά συρτή νήµα 0.08 mm , µπορούµε να πάµε σε 0,04 mm, ενώ για παράµαλλο σε πετονιά µε διάµετρο από 0,20 έως 0,16 χιλ. ή ακόµα και χαµηλότερα! Εδώ προτείνω να χρησιµοποιήσουµε ποιοτικό fluorocarbon, για τους ευνόητους λόγους. Η επιφυλακτικότητα των ψαριών στα πολυσύχναστα µέρη, βρίσκεται σε επίπεδα συναγερµού. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάµε ποτέ. Η παραµικρή λανθασµένη µας κίνηση, θα οδηγήσει σε επιδεικτική αδιαφορία των ψαριών προς τα τεχνητά µας. Έτσι, πολλές φορές θα χρειαστεί να κινηθούµε κυριολεκτικά στα όρια.
Σε τέτοια µέρη έχω αναγκαστεί να χρησιµοποιήσω µηχανισµό αρµατωµένο µε µισινέζα fluorocoated διαµέτρου 0,16 mm και παράµαλλο fluorocarbon 0,14 mm! Πιστέψτε µε οποιοσδήποτε άλλος συνδυασµός πολλές φορές αποτυγχάνει, ενώ αν έχουµε µεγάλη διαύγεια νερών και άπνοια, τότε τέτοιου είδους επιλογές αποτελούν µονόδροµο. Οι πιθανότητες απώλειας αυξάνονται φυσικά, αλλά µε τις κατάλληλες κινήσεις και χρησιµοποιώντας το κατάλληλο καλάµι, τα αποτελέσµατα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Όταν λέµε κατάλληλο καλάµι, εννοούµε ένα ελαφρύ καλάµι spinning ή ακόµα και προδιαγραφών lrf, µε µεγάλη παραβολικότητα.
Πιστέψτε µε πως µε αυτό τον εξοπλισµό έχουν βγει ψάρια της τάξεως των 4 κιλών και άνω! Φυσικά εδώ η εµπειρία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά κανείς µας δε γεννήθηκε έµπειρος. Αυτό είναι µία διαδικασία συνεχόµενη, και περνάει µέσα από απώλειες, αλλά και από επιτυχίες!
Επιλογή τεχνητών
Ο γενικός κανόνας στη συρτή αφρού, ορίζει πως πρέπει κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας να κάνουµε συχνή αλλαγή των τεχνητών µας. Στη περίπτωση που ψαρεύουµε σε «κουρασµένα» µέρη, αυτό θα λέγαµε ότι ισχύει στο πολλαπλάσιο. Τα ψάρια που κινούνται σε αυτές τις περιοχές, δεν πρέπει να ξεχνάµε πως είναι εκτεθειµένα σε χιλιάδες ερεθίσµατα. Είναι λογικό λοιπόν όταν βλέπουν τα ίδια τεχνητά να περνούν από µπροστά τους ξανά και ξανά, όχι µόνο να διστάζουν να επιτεθούν, αλλά πολύ πιθανά να ανοίξουν και κουβέντα µαζί τους!
Ο πειραµατισµός µε τους χρωµατισµούς ισχύει οπωσδήποτε και εδώ. Ενώ τα µεγέθη των τεχνητών θα πρέπει πάντα να επιλέγονται βάσει της εποχικής περιόδου και των ψαριών που αναζητούµε. Σχετικά µε τους καλοκαιρινούς µήνες τους οποίους διανύουµε, τα µικρά τεχνητά έχουν το πρώτο λόγο όταν απευθυνόµαστε σε κοκάλια, µελανούρια, ζαργάνες, λίτσες µεσαίου µεγέθους κλπ. Το µήκος τους µπορεί να ξεκινάει από 4 και να φθάνει έως και τα 7 cm. Φυσικά αναφερόµαστε σε minnows και µικρά vibrations. Είναι πολύ σηµαντικό επίσης να µη ξεχνάµε και τα µικρά σιλικονούχα. Τα οποία πολλές φορές κάνουν τη διαφορά, ειδικά όταν απευθυνόµαστε σε ψάρια που δραστηριοποιούνται σε πολυσύχναστα µέρη και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά.
Αν υπάρχει η δυνατότητα για χρήση δύο καλαµιών ταυτόχρονα, µπορούµε να αρµατώσουµε το ένα µε σιλικονούχο τεχνητό και το άλλο µε µικρό minnow ή vibration. Εδώ βέβαια θα πρέπει να είµαστε πολύ προσεχτικοί. Ώστε η ταχύτητα που θα επιλέξουµε να είναι κατάλληλη και για τα δύο τεχνητά. Σε αντίθετη περίπτωση, το µόνο που θα καταφέρουµε θα είναι να αναιρέσουµε την αποτελεσµατικότητα των τεχνητών µας και να πονηρέψουµε τα ψάρια ακόµα περισσότερο.
Οι εκπλήξεις σε αυτά τα µέρη είναι πιθανές, καθώς αποτελούν «στέκια» για ψάρια όπως οι σαργοί, οι τσιπούρες, οι λούτσοι, τα λαβράκια κλπ. Ειδικότερα στα λιµάνια που συνορεύουν µε παραλίες, πρέπει να είµαστε έτοιµοι για απρόσµενες επισκέψεις στα τεχνητά µας. Εδώ πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η συχνή όπως είπαµε εναλλαγή τεχνητών και η διακριτικότητα του εξοπλισµού µας.
∆ε πρέπει να παραµένουµε προσκολληµένοι σε κάποια αγαπηµένα µας τεχνητά. Που συνήθως µας αποδίδουν τα επιθυµητά αποτελέσµατα. Αυτό είναι ένα λάθος που συµβαίνει κατά κόρον. Χωρίς όµως παράλληλα να σηµαίνει πως θα χρησιµοποιήσουµε τεχνητά ασύµβατου µεγέθους µε την εποχή ή άλλα επιµέρους χαρακτηριστικά. Αυτή την εποχή τα έντονα χρώµατα είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικά, καθώς παρατηρείται το φαινόµενο της χωροκράτειας σε µεγάλο ποσοστό.
Καταλληλότητα σκάφους
Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτό το ζήτηµα, όµως είναι µία πολύ σηµαντική παράµετρος και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Είναι γεγονός, πως µπορούµε να ασχοληθούµε µε τη συρτή αφρού µε τους περισσότερους τύπους σκαφών. Ωστόσο, όταν επιλέξουµε να ασχοληθούµε µε την υπερελαφριά µορφή της, θα λέγαµε πως πρέπει να πληρούνται κάποια επιµέρους χαρακτηριστικά. Εδώ θα µας εξυπηρετήσουν ιδιαίτερα τα µικρά σκάφη, πλαστικά ή φουσκωτά. Όταν λέµε µικρά σκάφη, αναφερόµαστε σε µήκος από 3,5 έως 4,5 περίπου µέτρα.
Όταν δραστηριοποιούµαστε σε κλειστά ύδατα, ακόµα κι ένα µικρό φουσκωτάκι µε ηλεκτρική µηχανή θα µας λύσει πραγµατικά τα χέρια στην υπερελαφριά συρτή. Σε διαφορετική περίπτωση, µία µικρή τετράχρονη εξωλέµβια µηχανή θα αποτελέσει πολύτιµο σύµµαχο στην απαραίτητη διακριτικότητα που απαιτείται. Θα ισχυριστεί κάποιος ότι στα µέρη αυτά η κίνηση των σκαφών είναι µεγάλη και ο συνεχής θόρυβος αναπόφευκτος. Συµφωνώ απόλυτα, όµως γι’ αυτό εµείς δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα. ∆ε γίνεται να επιβάλλουµε απαγόρευση της κυκλοφορίας άλλων σκαφών. Προκειµένου να έχουµε ησυχία στο ψάρεµα µας. Εµείς από τη µεριά µας, ας φροντίσουµε τουλάχιστον να είµαστε όσο πιο αθόρυβοι γίνεται.
Το να έχουµε στη διάθεση µας έναν «ήσυχο» κινητήρα, θα µας φανεί χρήσιµο και για έναν ακόµη λόγο. Όταν κάνουµε συρτή σε πολυσύχναστα µέρη, θα χρειαστεί τις περισσότερες φορές -και ειδικότερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς µήνες- να σύρουµε το τεχνητό µας σε µικρή απόσταση πίσω από το σκάφος. Αφού ανά πάσα στιγµή µπορεί να εµφανιστεί άλλο διερχόµενο πλεούµενο σε µικρή απόσταση από την πρύµνη µας. Τότε, εάν το τεχνητό µας βρίσκεται σε µεγάλη απόσταση, είναι πολύ πιθανό να µην προλάβουµε να το µαζέψουµε και η απώλειά του θεωρείται δεδοµένη. Ένας αθόρυβος κινητήρας, λοιπόν, θα βοηθήσει ώστε να µην πυροδοτήσουµε και εµείς περαιτέρω την καχυποψία των ψαριών.
Προσοχή
Ένα σηµείο που θα ήθελα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, είναι η ύπαρξη λουόµενων τριγύρω από το βεληνεκές σας, µε ότι αυτό συνεπάγεται. Κάποιοι συνηθίζουν να ανοίγονται πολύ περισσότερο από όσο θα µπορούσαµε να φανταστούµε. Με αποτέλεσµα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποιο ατύχηµα. Επίσης οι ψαροντουφεκάδες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Αφού δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν κάνουν χρήση της προειδοποιητικής σηµαδούρας, όπως ορίζει ο νόµος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είµαστε και µε τα υπόλοιπα διερχόµενα σκάφη. Αφού πολλές φορές οι χειριστές τους υπερεκτιµούν τις ικανότητες τους, µε τραγικά όπως όλοι µας γνωρίζουµε αποτελέσµατα.
Εν κατακλείδι φίλοι µου, θα ήθελα να σας παροτρύνω να µην είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά στις κοντινές σας εξορµήσεις. Συχνά οι εκπλήξεις µας περιµένουν δίπλα στην πόρτα µας. Ενώ ακόµα και αν κάποιες φορές δεν έχουµε το θεµιτό αποτέλεσµα, η επαφή και µόνο µε το υγρό στοιχείο είναι αρκετή για να ξεκουράσει το νου και να γαληνέψει την ψυχή µας. Ο µαγικός ήχος που κάνει το νερό όταν «αγκαλιάζει» τη γάστρα του σκάφους µας, είναι ίδιος. Σε οποιοδήποτε σηµείο του χάρτη κι αν αποφασίσουµε να δραστηριοποιηθούµε!