Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Συρτή αφρού: Vibration lures

May 3, 2019

Συρτή αφρού: Vibration lures

O πρώτος «αντίπαλος» που καλείται να αντιµετωπίσει o σηµερινός ψαράς, όταν αποφασίσει να ασχοληθεί µε οποιαδήποτε τεχνική η οποία περιλαµβάνει χρήση τεχνητών δολωµάτων, δεν είναι κάποιο ψάρι, αλλά η επιλογή των κατάλληλων τεχνητών.

Τα τεχνητά είναι ένας πραγµατικά ατελείωτος ωκεανός χρωµάτων, µεγεθών, σχεδίων, µε το καθένα από αυτά να έχει και ένα διαφορετικό προτεινόµενο τρόπο χρήσης, ανάλογα βέβαια και µε την τεχνική. Μια κατηγορία τεχνητών µε την οποία θα ασχοληθούµε, είναι τα vibration lures. Τα vibration lures χρησιµοποιούνται πολλά χρόνια στο εξωτερικό και κυρίως στο ψάρεµα των τονοειδών. Το δείγµα γραφής τους ήταν τέτοιο, που σήµερα οι περισσότερες εταιρίες έχουν προσθέσει στη γκάµα τους αρκετά µοντέλα του είδους, τα οποία απευθύνονται σε πληθώρα θηραµάτων.

Στην πατρίδα µας, παρόλο που τα τεχνητά αυτά κερδίζουν ολοένα έδαφος, θα λέγαµε ότι ακόµα αντιµετωπίζονται µε κάποια επιφυλακτικότητα από τους ψαράδες. Ο λόγος πιστεύω ότι είναι η συνήθεια χρήσης και η προώθηση των κλασσικών minnows. Πριν 25 χρόνια, επισκεπτόµενος ένα κατάστηµα ειδών αλιείας στο Λονδίνο, είχα µείνει έκπληκτος από την ποσότητα των vibration lures στα ράφια του καταστήµατος. Τότε, οι εταιρείες που είχαν συµπεριλάβει στη γκάµα τους τα συγκεκριµένα τεχνητά, ήταν ελάχιστες.

Σε κουβέντα που είχα µε τον πωλητή, µου είπε πως εκεί τα χρησιµοποιούσαν πολύ για το ψάρεµα του µπακαλιάρου, µε µία µορφή τεχνικής που έµοιαζε µε το jigging. ‘Εκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η κατασκευή της συγκεκριµένης κατηγορίας τεχνητών, είναι πραγµατικά πολύ αναβαθµισµένη. Στη συρτή από σκάφος, θα λέγαµε ότι αποτελούν έναν άσσο στο µανίκι κάθε συρταδόρου, καθώς έχει αποδειχθεί πως δέχονται επιθέσεις εκεί που τα περισσότερα τεχνητά δεν αποδίδουν σε κάποιες «δύσκολες» µέρες.

Που µπορεί να οφείλεται αυτό; Πάµε να δούµε µερικά πλεονεκτήµατα. Το πρώτο και βασικότερο, είναι ο τρόπος πλεύσης του. Όπως µαρτυρά και η ονοµασία τους, πρόκειται για τεχνητά τα οποία δονούνται µε πολύ συγκεκριµένο και χαρακτηριστικά έντονο τρόπο κατά την πλεύση τους. Το σηµείο πρόσδεσης της παραµάνας µας, το οποίο βρίσκεται πίσω από το κεφάλι του τεχνητού προς τη ράχη, προσδίδει µια πολύ νευρική κίνηση, η οποία είναι άκρως ερεθιστική για τα ψάρια. Ένα άλλο πλεονέκτηµα, είναι η καταλληλότητά τους για χρήση όλες τις εποχές του χρόνου, ανάλογα µε τα θηράµατα που στοχεύουµε, καθώς µπορούµε να βρούµε αυτά τα τεχνητά σε διάφορα µεγέθη. Πιο συγκεκριµένα, από 2,5 µέχρι 4-5 cm αποδίδουν άριστα στην ελαφριά συρτή για κοκάλια, σαφρίδια, µελανούρια, ζαργάνες, ορτσίνια, κλπ. Από 8 ως 10 cm έχουν θαυµάσια αποτελέσµατα σε τονάκια, παλαµίδες, ρίκια, κυνηγούς, µανάλια κλπ. Τα µεσαίου µεγέθους vibrations, µήκους 6-7 cm, είναι πολύ αποτελεσµατικά στα λαβράκια. Τα vibrations µπορούν να χρησιµοποιηθούν όλες τις ώρες της ηµέρες, ακόµα και τη νύκτα, καθώς έχουν βγει γοφάρια και λούτσοι µε τεχνητά φωσφόρου. Τέλος, τα µεγάλα vibrations των 18-20 cm, είναι αναντικατάστατα στο big game για µεγάλα τονοειδή και ξιφίες.

Στα πλεονεκτήµατά τους, συγκαταλέγεται επίσης η «προσαρµοστικότητα» -θα λέγαµε- των τεχνητών σε διαφορετικές ταχύτητες, καθώς διατηρούν πολύ προκλητική πλεύση µε οποιαδήποτε σχεδόν ταχύτητα, χωρίς να χάνουν το ζύγισµά τους. Αξίζει επίσης να σηµειώσουµε, ότι τα vibrations είναι αποδοτικά τόσο µε ήπιες συνθήκες, όσο και µε ταραγµένη θάλασσα. Ειδικά όταν η θάλασσα είναι ήρεµη, µπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σχέση µε τα κλασσικά τεχνητά. Τώρα όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση των vibrations lures, θα µπορούσαµε να πούµε ότι έχουµε τα silent vibrations, τα τεχνητά δηλαδή χωρίς µπίλιες στο εσωτερικό τους για παραγωγή κροταλίσµατος, τα noise vibrations µε µπίλιες στο εσωτερικό τους, τα blades τα οποία είναι µεταλλικά και πολλές φορές µπορούµε να επιλέγουµε τη γωνία πλεύσης τους, καθώς έχουν δύο ή τρεις τρύπες στη ράχη τους για να προσαρµόζουµε την παραµάνα µας, τα spoon tails τα οποία φέρουν στην ουρά ένα κουταλάκι για αναπαραγωγή αντανακλάσεων και τέλος κάποια πολυµορφικά µε ουρά από σιλικόνη. Και βέβαια είναι πολύ σηµαντικό, ότι όσοι ασχολούµαστε και µε το spinning, µπορούµε κάλλιστα να χρησιµοποιήσουµε τις µπονίτες της συρτής, αρκεί να µη ξεπερνούν το µήκος των 8-10 cm, για λόγους χρηστικότητας. Επίσης είναι αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι αποδίδουν εξαιρετικά, τόσο στη θάλασσα, όσα και στα γλυκά νερά. Φίλος που τα χρησιµοποιεί σε ψάρεµα πέστροφας µε την τεχνική του spinning, µου αναφέρει καταπληκτικά αποτελέσµατα.

Τώρα, σχετικά µε την εποχική του χρήση, θα λέγαµε ότι τα vibrations lures κατά τους φθινοπωρινούς και χειµερινούς µήνες είναι πολύ αποδοτικά σε παλαµίδες και τονοειδή, ειδικά εάν οι ταχύτητες «φέρνουν» τις µπονίτες µας σε οριακά σηµεία πλεύσης, δηλαδή γίνονται πολύ «νευρικές». Τους ανοιξιάτικους µήνες, χρησιµοποιήστε µικρά τεχνητά των 3-4 cm στην ελαφριά συρτή, µε παράµαλλα της τάξεως 0,18–0,23 mm, και τα αποτελέσµατα θα σας καταπλήξουν, σε µελανούρια, κοκάλια, ζαργάνες, µικρές παλαµίδες, ορτσίνια κλπ. Επίσης όσοι ψαρεύετε κοντά και τριγύρω από ιχθυοκαλλιέργειες, επιχειρήστε τους καλοκαιρινούς µήνες να κάνετε συρτή για γοφάρια µε vibration lures και ετοιµαστείτε για µεγάλες συγκινήσεις. Τέλος, δε θα δίσταζα να σας παροτρύνω να δοκιµάσετε vibrations lures µε ένα συνδυασµό τεχνικής slow jigging και jigging, µε τεχνητά ανάλογου βέβαια βάρους. Πειραµατιστείτε, και είναι πολύ πιθανό να ζήσετε πρωτόγνωρες εµπειρίες.

Τώρα όσον αφορά στους χρωµατισµούς, θα έλεγα να πειραµατίζεστε ακόµα και µε «παράξενους» συνδυασµούς, καθώς από προσωπική εµπειρία έχω προσέξει ότι τα συγκεκριµένα τεχνητά είναι πολύ αποδοτικά, προτάσσοντας κυρίως την καταπληκτική τους πλεύση. Όσοι κάνετε συρτή χρησιµοποιώντας δύο καλάµια, θυµηθείτε να έχετε το ένα τουλάχιστον αρµατωµένο µε vibration lure, αρκεί η ταχύτητα του σκάφους να είναι προσαρµοσµένη µε τέτοιο τρόπο, ώστε να «δουλεύουν» σωστά και τα δύο τεχνητά. Εδώ σηµαντικό ρόλο θα παίξει η σωστή επιλογή του minnow στο καλάµι µας. Eκείνο που θα πρέπει να προσέξουµε, όπως και µε κάθε τύπου τεχνητό, είναι η ποιότητα των σαλαγκιών που εξοπλίζουν το vibration, ώστε αν κρίνουµε πως δε µας ικανοποιούν, να τις αντικαθιστούµε µε πιο αξιόπιστες και αποδοτικές. Πιστέψτε µε, αυτό είναι πολύ σηµαντικό και φαίνεται καθαρά στην πράξη! Εν κατακλείδι, θα µπορούσαµε να πούµε ότι τα vibration lures είναι τεχνητά µε πολλά «πρόσωπα», τα οποία αξίζουν αναµφισβήτητα µια θέση στη συλλογή µας.

Tags
Τεχνητά Δολώματα για Συρτή Vibration Lures Τεχνητά Δολώματα Συρτή Αφρού Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL