Τεχνική για το ψάρεμα Jigging - Inchiku
Πολλές φορές ο ψαράς, προκειµένου να καταφέρει να προσελκύσει στο δόλωµά του ένα αξιόλογο ψάρι, αλλά και να καταφέρει να το αγκιστρώσει, επινοείται και δοκιµάζει διάφορα τεχνάσµατα, τρόπους και τεχνικές, στα οποία τον οδηγούν η παρατηρητικότητα, η πείρα και η εµπειρία του.
Άλλωστε αυτές οι νέες ιδέες είναι που εξελίσσουν και τους τρόπους ψαρέµατος και τους κάνουν πιο αποτελεσµατικούς ή οδηγούν σε νέες αυτόνοµες τεχνικές. Η κάθε τεχνική ψαρέµατος µπορεί να έχει τους δικούς της κανόνες, τους οποίους πρέπει να γνωρίζει και να εφαρµόζει ο ψαράς, προκειµένου το ψάρεµά του να καταστεί επιτυχές. Όµως από εκεί και πέρα, κι εφόσον αυτοί οι κανόνες έχουν γίνει κτήµα µας, προσπαθούµε να βελτιώσουµε καλύτερα την ήδη γνωστή µας τεχνική. Εξειδικευµένος εξοπλισµός και βελτιστοποίηση της συγκεκριµένης τεχνικής είναι τα επόµενα βήµατα και στη συνέχεια προχωρούµε στις δικές µας βελτιστοποιήσεις, που οι περισσότερες έχουν να κάνουν µε τον προσωπικό τρόπο ψαρέµατος , σίγουρα διαφορετικό από αυτό των υπολοίπων ψαράδων.
Η προσπάθεια βελτιστοποίησης πολλές φορές αποδίδει «καρπούς» και αν το µυστικό της επιτυχίας µας µείνει επτασφράγιστο και δεν το µάθει κανείς ή αν το µοιραστούµε µε φίλους κολλητούς, είναι καθαρά δική µας απόφαση. Βέβαια, δεν πρέπει να εκπλαγούµε αν κάποιες φορές κάτι που νοµίζουµε ότι µόνο εµείς γνωρίζουµε, το δούµε να εφαρµόζεται και από άλλους ή κάποιες φορές ακόµα και να δηµοσιεύεται. Εµείς ως περιοδικό, είµαστε της άποψης ότι όλες οι γνώσεις πρέπει να µοιράζονται και ο αφού ψαράς µελετήσει προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που του παρέχονται, θα πρέπει να τις αξιολογήσει και να προσπαθήσει να δοκιµάσει στην πράξη όσες είναι πιο κοντά στα δικά του δεδοµένα.
Τεχνική
Αφού αφήσουµε τον πλάνο µας να κατέβει στο βυθό και τον ανεβοκατεβάσουµε µε το γνωστό µας ρυθµό και κινήσεις µια ή δυο φορές χωρίς αποτέλεσµα, τότε επιχειρούµε µικροσταµατήµατα από το βυθό και ανά 3 περίπου µέτρα προς τα επάνω. Απλώς θα πρέπει σε κάθε σταµάτηµα να είµαστε σε επιφυλακή στην επόµενη µανιβελιά, γιατί το ψάρι µπορεί να έχει αρπάξει τον πλάνο µας και να θέλει κάρφωµα, ώστε να πιαστεί µε σιγουριά. Επίσης, στο κατέβασµα του πλάνου προς το βυθό, µπορούµε κι εκεί να πραγµατοποιήσουµε µικροσταµατήµατα και µάλιστα σε απόσταση κοντά στο βυθό.
Η ύπαρξη πολύχρωµου νήµατος στο µηχανισµό, θα µας βοηθήσει να καταλάβουµε πότε είµαστε κοντά στο βυθό, ώστε να πραγµατοποιήσουµε τα µικροσταµατήµατα και να είµαστε σε επιφυλακή, αφού το κατέβασµα του πλάνου προς το βυθό, πολλές φορές επιφυλάσσει τσίµπηµα και ψάρι. Όταν δούµε µαγιάτικα ή άλλα αφρόψαρα στο βυθόµετρό µας αρκετά πιο ψηλά από το βυθό, θα κατεβάσουµε τον πλάνο µας, παρατηρώντας ταυτόχρονα την πορεία του από την οθόνη του βυθοµέτρου µας, αν αυτό είναι εφικτό. Με το που πλησιάσει κοντά τους, πραγµατοποιούµε το πρώτο σταµάτηµα.
Αν εκεί δεν υπάρχει τσιµπιά (είναι πολύ πιθανή µία τσιµπιά στο πρώτο κατέβασµα), αφήνουµε τον πλάνο µας να κατέβει χαµηλότερα από το κοπάδι και πραγµατοποιούµε ανάκτησή του µε τις ανάλογες κινήσεις µας. Αφού ανέβει 5+ µέτρα πάνω από τα ψάρια και δεν πάρουµε τσίµπηµα, επιχειρούµε δεύτερο κατέβασµα µε ένα σταµάτηµα ελάχιστα πάνω από τα ψάρια κι ένα δεύτερο ελάχιστα κάτω από αυτά. Αν και πάλι δεν πάρουµε τσιµπιά, τότε ή θα πάµε σε γρηγορότερες ή διαφορετικές κινήσεις του πλάνου µας, ή θα αλλάξουµε πλάνο, ή ακόµα και τεχνική, ενώ µία πολύ καλή λύση είναι και µία κοντινή σκάντζα.
Η παρατήρηση
Το βυθόµετρο έδειξε για άλλη µια φορά πως τα ψάρια ήταν από κάτω µας. Οι πλάνοι έπεσαν στο νερό, και προσπαθήσαµε να τους δώσουµε ζωντάνια «χτυπώντας» τους ο καθένας µας µε το δικό του τρόπο. Μάταια όµως. Τα ψάρια δεν τους πλησίαζαν, ή τουλάχιστον έτσι νοµίζαµε αφού δεν παίρναµε τσιµπιά. Κάποια στιγµή που παρατηρούσα τον πλάνο µου στην οθόνη του βυθοµέτρου, τον σταµάτησα στην κυριολεξία µέσα στο κοπάδι των ψαριών, για να µελετήσω τις αντιδράσεις τους. Τότε κατάλαβα ένα µικρό τσιµπηµατάκι και άρχισα να κουνώ και πάλι τον πλάνο µου πάνω-κάτω, χωρίς όµως να έχω αποτέλεσµα.
Στο επόµενο κατέβασµα στο βυθό, ακολούθησε κτύπηµα του πλάνου µέχρι το ύψος των ψαριών, στιγµιαίο σταµάτηµα µέσα σε αυτά και έπειτα άρχισα να παίρνω µανιβελιές για να ανεβάσω και τον πλάνο ψηλότερα. Όµως το καλάµι λύγισε και ένα από τα ψάρια του κοπαδιού ήταν ήδη πιασµένο στα αγκίστριά µου. Το έφερα προσεκτικά στην επιφάνεια και αφού µπήκε µέσα στο ψυγείο, ανέλυσα στο µυαλό µου όλη τη σκηνή.
Πως πιάστηκε το ψάρι; Μια πρώτη ένδειξη είχα. Το στιγµιαίο σταµάτηµα του πλάνου κοντά του. Ήταν αυτό όµως που οδήγησε στην επιτυχία ή κάτι άλλο; Η απορία αυτή δεν έπρεπε να µείνει αναπάντητη και πολύ σύντοµα θα ακολουθούσε η «δοκιµή».
∆οκιµή
Ένα νέο κοπαδάκι από 4-5 ψάρια φάνηκε στην οθόνη του βυθοµέτρου, καµιά πεντακοσαριά µέτρα µακρύτερα. Οι πλάνοι µας κατέβηκαν στο νερό, προσπαθώντας και οι τρεις µας που είµαστε στο σκάφος να δώσουµε την απαιτούµενη κίνηση και ζωντάνια που χρειάζονταν. Αυτή τη φορά µε µια διαφορά: εγώ θα ακολουθούσα τη δικιά µου διαφορετική πορεία και το δικό µου πειραµατισµό.
Χτύπηµα του πλάνου σύµφωνα µε τα δεδοµένα, και στιγµιαία σταµατήµατα ανά τακτά διαστήµατα. ∆εν χρειάστηκε να δοκιµάσω για πολύ. Στο δεύτερο σταµάτηµα του πλάνου, είχα τσίµπηµα ψαριού και κάρφωµα! Άρα το πείραµα έφερε αποτέλεσµα.
Εφαρµογή στην πράξη
Το τι θα συµβεί µια µεµονωµένη µέρα δεν έχει τόση µεγάλη σηµασία, όσο αν αυτό βρίσκει εφαρµογή καθηµερινά. Άρα η καθηµερινότητα και η πράξη είναι αυτό που θα βγάλει και τα τελικά αποτελέσµατα και θα καταστήσει το τυχαίο δεδοµένο εφαρµόσιµο και γιατί όχι και κανόνα.
Έχοντας το σταµάτηµα του πλάνου ως αφορµή για την επιτυχία µια συγκεκριµένη µέρα, επιχείρησα να το εφαρµόσω και άλλες φορές στα ψαρέµατά µου και ιδιαίτερα τις µέρες εκείνες που τα ψάρια ήταν επιφυλακτικά. Οφείλω να σας οµολογήσω ότι τα αποτελέσµατα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ψάρια που έβλεπα στο βυθό και δεν πλησίαζαν στα δολώµατά µας, µε το που το δόλωµα έµενε στάσιµο ορµούσαν να το αρπάξουν.
Βέβαια πολλές φορές δεν κατάφερνα να τα αγκιστρώσω, γιατί δεν ήµουν σε επιφυλακή, όµως η τσιµπιά ήταν γεγονός.
Και αν στα µεµονωµένα προσωπικά ψαρέµατα έβλεπα ότι αυτό ήταν εφαρµόσιµο, εκεί που πραγµατικά έβλεπα τη διαφορά ήταν στα συντροφικά ψαρέµατα, όπου ο διπλανός ψαράς µε τον κλασσικό τρόπο δεν κατάφερνε να πάρει τόσα ψάρια, όσα πιάνονταν µε τα δικά µου σταµατήµατα.
Κανόνας
Με την πάροδο του χρόνου, η συγκεκριµένη παρατήρηση γίνεται κανόνας (στα δικά µου ψαρέµατα τουλάχιστον…). Πάντα κάποιες ριξιές θα έχουν σταµατήµατα, και κάποια «περίεργα» αλιεύµατα θα έλθουν να αγκιστρωθούν στους πλάνους µου µε αυτόν τον τρόπο.
Λούτσοι, χριστόψαρα, λυθρίνια, µπαλάδες, σαλούβαρδοι, σκαθάρια, θα συµπληρώσουν τη γκάµα µας που συνεχώς θα µεγαλώνει. Σε µέρες δύσκολες όπου τα ψάρια δε θέλουν να πλησιάσουν, θα µπορέσουµε να τα προσελκύσουµε και µάλιστα µε ιδιαίτερα αυξηµένες πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά στα κοπαδιάρικα.
Προσπάθεια και για άλλα τεχνάσµατα
Μην ξεχνάµε ότι τα ψάρια γρήγορα µαθαίνουν το κάθε τι και προσαρµόζονται εύκολα στις υπάρχουσες συνθήκες. Η κίνηση του δολώµατος που ανεβοκατεβαίνει µε συγκεκριµένο ρυθµό, µαθαίνεται και χρειάζεται κάποια παραλλαγή, τουλάχιστον στα πολυψαρεµένα µέρη. Το σταµάτηµα του πλάνου είναι ένα από τα πολλά τεχνάσµατα που εφαρµόζει ο ψαράς για να ξεφύγει από τη ρουτίνα, προκειµένου να δελεάσει τα ψάρια και να αρπάξουν το δόλωµά του.
Παίρνοντας εσείς ως αφορµή το συγκεκριµένο τέχνασµα προσέλκυσης των ψαριών, προσπαθήστε να βρείτε και άλλα τα οποία θα δώσουν στους πλάνους σας την ιδιαίτερη κίνηση και τη ζωντάνια που χρειάζονται και θα τους κάνει να ξεχωρίζουν από τις συνηθισµένες κινήσεις των υπολοίπων ψαράδων της περιοχής σας. Σηµείωση: Η αναφορά σε αυτό το τέχνασµα έγινε µε αφορµή το τελευταίο ψάρεµα µε φίλους, αφού το σταµάτηµα του πλάνου κοντά στα ψάρια πραγµατικά έκανε τη διαφορά.