Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Συρίγος

Τεχνική light rock fishing: Ψάρεμα στις ρηχοπατιές της Λέσβου

September 24, 2022

Τεχνική light rock fishing: Ψάρεμα στις ρηχοπατιές της Λέσβου

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σταθούμε στη χρησιμότητα της τεχνικής του light rock fishing και πως μπορεί κάποιος να την εφαρμόσει στις ρηχοπατιές.

Εξερευνώντας τις ρηχοπατιές
Κάνοντας μια βόλτα στο βόρειο τμήμα του νησιού, ξεχώρισα τρεις τύπους βυθών, οι οποίοι αποτελούν  τις ρηχοπατιές τις οποίες ψάρεψα αρκετά για να βγάλω κάποια συμπεράσματα. Έχει  μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε το βυθό που θα ψαρέψουμε, καθώς μπορούμε να γνωρίζουμε τι ψάρια θα συναντήσουμε εκεί κατά την αναζήτηση μας και έτσι να προσαρμόζουμε ανάλογα την τεχνική μας για να τα προσεγγίσουμε πιο σωστά.

Πρώτος βυθός είναι ο αμμώδης. Αυτός  μπορεί να μας προσφέρει μεγάλη ευελιξία κινήσεων και έχουμε τη δυνατότητα να τον εξερευνήσουμε χωρίς να φοβόμαστε τις απώλειες των τεχνητών μας. Τα ψάρια που θα μας προσφέρει αυτός ο βυθός, όπως και οι υπόλοιποι,  προκύπτουν σε σχέση με την ώρα που θα επιλέξουμε, την εποχή, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν.  Αν θα έπρεπε  να αναφέρω μερικά από αυτά τα ψάρια, θα μιλούσα για  λαβράκια όταν  στη γύρω περιοχή υπάρχει κάποια εκβολή με γλυκά νερά, για μουρμούρες και τσιπούρες όταν λίγο πιο βαθιά υπάρχουν ποσειδωνίες που αγαπούν αυτά τα ψάρια, για σπαράκια, μπαρμπούνια κ.α.

– Δεύτερος τύπος βυθού που συνάντησα στη σειρά, είναι οι βραχώδεις ρηχοπατιές. Αρκετά δύσκολος και απαιτητικός βυθός, αλλά σαφώς κρύβει και τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Σε αυτή την περίπτωση η ευελιξία κινήσεων μειώνεται αισθητά, όπως και οι απώλειες στα τεχνητά μας που θα είναι μεγάλες αν δεν ξέρουμε να τον προσεγγίσουμε σωστά. Έτσι, δε θα πρότεινα τεχνητά τα οποία βυθίζονται γρήγορα σε όσους ξεκινούν τώρα την τεχνική. Αλλά αν πάλι είστε από αυτούς που θέλετε να πάρετε το ρίσκο, όπως ακριβώς κάνω και εγώ, προτείνω γρήγορες ανακτήσεις  για να μειώσουμε όσο γίνεται την επαφή του τεχνητού μας με το βυθό. Τα ψάρια που θα συναντήσουμε σε αυτούς, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν, είναι οι μεγάλοι  σαργοί, τα μεγάλα μελανούρια, αλλά και τα λαβράκια, οι πέρκες, οι χάνοι, οι στήρες,κ.α.

– Τρίτος και τελευταίος τύπος βυθού, είναι ο μεικτός βυθός. Θα τον συναντήσουμε πολύ πιο εύκολα, καθώς στα χαρακτηριστικά του έχει κομμάτια από τους δύο παραπάνω τύπους που αναφέραμε, διαθέτει δηλαδή άμμο και διάσπαρτα βράχια ασβεστόλιθου (κυρίως). Επίσης στα πιο βαθιά κομμάτια του θα συναντήσουμε ποσειδωνίες σε συνδυασμό με διάσπαρτους βράχους, όπου  τρύπες και σχισμές προσφέρουν καταφύγιο στα μικρά ψάρια και όχι μόνο. Στον ασβεστόλιθο, αλλά και στα βράχια, θα παρατηρήσουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση αχινών, πεταλίδας, αλλά και του σαλιγκαριού της θάλασσας. Ένα γενικότερο τοπίο που συγκεντρώνει τροφή για διάφορα είδη ψαριών που έχουν βρει καταφύγιο εκεί, όπως οι σαργοί, οι τσιπούρες, οι μουρμούρες κ.α. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση το λαβράκι ήταν παρόν και έκανε αισθητή την παρουσία του όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις.

Μετά από αυτήν την αναζήτηση, ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας τρεις διαφορετικοί τύποι βυθών που θα συναντήσουμε προσεγγίζοντας τις ρηχοπατιές μας. Οπότε γνωρίζουμε τι να περιμένουμε, και έτσι θα φροντίσουμε  να προσαρμοστούμε κατάλληλα ώστε να κάνουμε το ψάρεμα μας πιο αποδοτικό και διασκεδαστικό, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Η τακτική
Οι τακτικές που θα ακολουθήσουμε είναι δύο : οι στατικές βολές και το περπατητό ψάρεμα εξερεύνησης. Με τις στατικές βολές μπορούμε να εξερευνήσουμε πολύ κοντινά κομμάτια που βρίσκονται γύρω μας. Κομμάτια που σε αντίθετη περίπτωση απλά θα προσπερνούσαμε και δε θα μαθαίναμε πότε τι κρύβεται εκεί. Σημαντικό είναι να διαλέξουμε ένα σημείο με κάποια πλεονεκτήματα.

Σίγουρο πάτημα, ευκολία στις βολές προς όλες τις κατευθύνσεις με το να μην έχουμε βράχια πίσω μας, ας υπολογίσουμε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και βαθύτερα, αλλά και ρηχότερα σημεία της περιοχής. Το «καλό» σημείο θα μάθουμε να το ξεχωρίζουμε με τον καιρό και να το διαλέγουμε έναντι άλλων.

Αντίθετα, το περπατητό ψάρεμα εξερεύνησης νομίζω είναι εύκολο και κατανοητό πιο άμεσα από τον καθένα μας. Μιλάμε για έναν ενεργητικό τρόπο ψαρέματος, που θα μας κάνει να καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις ακτογραμμής.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να προσεγγίσουμε μια παραλία και πώς έναν άγριο βραχότοπο;
Σε μια παραλία θα επιλέγαμε τον ενεργητικό τρόπο ψαρέματος, ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, χωρίς να σημαίνει ότι θα παραλείψουμε τις παράλληλες βολές ανά κάποια μέτρα.

Σε έναν βραχότοπο τα πράγματα σαφώς θα ήταν πιο δύσκολα, ειδικά αν δε μας επέτρεπε να τον περπατήσουμε με ασφάλεια. Εκεί θα προσπαθούσαμε να μετακινηθούμε μέχρι το σημείο που μας ικανοποιεί και να αλλάξουμε 2 ή 3 τέτοια σημεία σε όλη μας την εξόρμηση.

Αυτοί οι δύο πολύ απλοί τρόποι, μας έχουν δώσει πολλές φορές τροφή για σκέψη και μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με ψάρια που δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε σε τόσο ρηχά νερά!

Τα τεχνητά μας
Για την επιλογή τεχνητών πρέπει να έχουμε σα βάση μας τις πληροφορίες που μας προσφέρει η μορφολογία του βυθού, αν δηλαδή μας επιτρέπει ή όχι να προσεγγίσουμε χαμηλά το βυθό, χωρίς κάποια απώλεια τεχνητού. Μετά από αρκετά ψαρέματα και από αρκετές απώλειες τεχνητών, θα έλεγα με σιγουριά ότι όλα τα τεχνητά μπορούν να μας φανούν χρήσιμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Δε θα αφήσουμε κανέναν τύπο τεχνητών έξω από αυτήν τη αναζήτηση, γιατί όπως θα καταλάβετε και στη συνέχεια, ακόμα και τα τεχνητά τα όποια διαθέτουν πολύ γρήγορη βύθιση, με το σωστό χειρισμό μπορούν να μας προσφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα.

Στο άκουσμα μικρού βάθους, έρχονται σαν πρώτη επιλογή στο μυαλό μας τα μικρά popper και wtd. Είναι και τα τεχνητά τα οποία κινδυνεύουν λιγότερο να χαθούν, εφόσον η δουλειά τους είναι να παραμένουν στην επιφάνεια του νερού και να μη βυθίζονται. Ο τρόπος που τα δούλεψα δεν αλλάζει καθόλου με τον τρόπο που τα δούλευα στο spinning. Τα wtd με κλασική ανάκτηση walk the dog  και εναλλαγές στο ρυθμό ανάκτησης. Τα popper τα δούλεψα κάποιες φορές με συνεχόμενη ανάκτηση, ώστε να αφήνουν πίσω τους φυσαλίδες νερού. Επίσης και με διαδοχικά χτυπήματα, ώστε να πετούν πίδακες νερού και φυσικά μετά από δύο-τρία τέτοια χτυπήματα έκανα μια παύση μερικών δευτερόλεπτων, χωρίς όμως να σταματάω την ανάκτησή μου. Και οι δύο τρόποι μου έδωσαν εξίσου καλά αποτελέσματα!

Τα πλανάκια από την άλλη, ειδικά σε βυθούς που είναι κάπως πιο άγριοι, θεωρούμε πως δεν έχουν καμία τύχη να βγουν αλώβητα από μια τέτοια προσέγγιση. Όχι άδικα φυσικά, αφού το ποσοστό που δεν τα καταφέρνει είναι αρκετά μεγάλο,  ειδικά σε τέτοιους βυθούς. Το μυστικό όμως βρίσκεται στις ανακτήσεις μας. Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε jerk στο πλανάκι μας και θεωρούμε ότι δουλεύει μόνο με αυτόν τον τρόπο. Σαφώς και δουλεύει αρκετά καλά, αλλά όχι μόνο με αυτό τον τρόπο.

Ένας επίσης αποδοτικός τρόπος για να τα δουλέψουμε στις ρηχοπατιές,  είναι η σταθερή ανάκτηση. Το ρυθμό θα τον δώσετε εσείς, ανάλογα με τη βύθιση που θα έχει το πλανάκι σας και ανάλογα με το βάθος και τα εμπόδια που θα έχετε μπροστά σας. Μια μέτρια σταθερή ανάκτηση με κάποια twitch ανά διαστήματα, θα δώσει στο πλανάκι σας αυτό ακριβώς που θέλετε για τους δύσκολους βυθούς!

Στις σιλικόνες και τα βιοδιασπώμενα δολώματα θα συναντήσουμε τη μεγαλύτερη δυσκολία. Όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε έναν δύσκολο βυθό με σιλικόνες, τα πράγματα γίνονται κάπως περίπλοκα. Μια λύση είναι να επιλέξουμε κάποια σιλικόνη τύπου shad σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ jig head και να την ψαρέψουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια. Αποτελέσματα υπήρχαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά όχι τα αναμενόμενα θα έλεγα όπως έχουμε συνηθίσει όταν ψαρεύουμε τη σιλικόνη μας κοντά στο βυθό. Στα βιοδιασπώμενα τώρα, η λύση είναι να μην τα φέρνουμε παράλληλα με το βυθό.

Έτσι παρακάμπτουμε ένα μεγάλο ποσοστό της απώλειας. Από την άλλη υπάρχουν και οι απρόσκλητοι επισκέπτες, όπως οι χάνοι, οι πέρκες, οι σκορπίνες κ.α, που αν δεν τα προλάβεις εγκαίρως, η απώλεια του δολώματος μας έρχεται άμεσα. Οπότε με αυτά τα δολώματα θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και προετοιμασμένοι ότι θα υπάρξουν απώλειες, όταν επιλέγουμε να τα ψαρέψουμε σε δύσκολους βυθούς. Σε αντίθετη περίπτωση, αν επιλέξουμε να τα ψαρέψουμε σε αμμώδεις βυθούς, είναι σαφές πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχει ο φόβος της απώλειας, όποτε θα καταφέρουμε να ψαρέψουμε πιο σωστά και στοχευμένα.

Τελευταία τεχνητά τα οποία θα μας απασχολήσουν είναι τα minnows, pencil minnows και vibration τεχνητά, τα οποία επίσης έχουν τη δική τους, ξεχωριστή  θέση στην κασετίνα μας. Το πιο εύκολο έργο σε αυτήν την περίπτωση, το έχουν τα minnows.

Ειδικά όταν μιλάμε για floating, δύσκολα θα έχουμε κάποια απώλεια τεχνητού. Αντιθέτως θα έλεγα ότι  με πολύ  μεγάλη ευκολία θα μας αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού τίποτα δε θα μπορέσει να αντισταθεί σε μια τόσο λαχταριστή μπουκίτσα. Ο τρόπος που επιλέγω να ψαρεύω αυτά τα τεχνητά, είναι με αργή, σταθερή ανάκτηση, και όταν δεν έχω κάποιο αποτέλεσμα, φροντίζω να εναλλάσσω την ταχύτητα ανάκτησης. Επίσης πολλές φορές φροντίζω να  κάνω μερικά twitch ανά διαστήματα, αλλά και μικρές παύσεις.

Με pencil minnows η προσέγγισή μας μπορεί να είναι δυσκολότερη, αλλά όχι και ακατόρθωτη. Αυτό που θα κάνουμε αν επιλέξουμε να ψαρέψουμε  αυτά τα τεχνητά σε μια δύσκολη ρηχοπατιά, είναι να τα έχουμε όσο περισσότερο γίνεται πιο κοντά στην επιφάνεια.

Πώς θα το κάνουμε αυτό;  Με την ανάκτηση μας φυσικά, αλλά και με συνεχόμενα κοφτά jerk που θα κάνουμε στο τεχνητό μας.

Τα vibration τεχνητά ή αλλιώς μπονίτες όπως της ξέρουμε εμείς, αποτελούν και τα αγαπημένα μου. Αυτό συμβαίνει γιατί πραγματικά μπορείς να τα προσαρμόσεις σχεδόν παντού με μεγάλη ευκολία και πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό όμως που επίσης  πρέπει να προσέξουμε σε αυτά τα τεχνητά, είναι να αποφύγουμε όσο γίνεται την επαφή τους με το βυθό όταν αυτός δε μας το επιτρέπει. Θα το καταφέρουμε με μια μέτρια σταθερή ανάκτηση, σε συνδυασμό με κάποια διαδοχικά jerk που θα κάνουν το ψάρεμά μας πιο αποδοτικό και σαφώς με λιγότερες απώλειες!

Αυτά ήταν μερικά από τα  βασικά τεχνητά που έχουμε όλοι μας στις κασετίνες μας. Τεχνητά τα οποία μπορούν να μας βγάλουν από μια δύσκολη θέση, αλλά και να μας βάλουν σε αυτή. Ελπίζω να πήρατε κάτι χρήσιμο από τις παραπάνω παρατηρήσεις και να τις εφαρμόσετε στις δικές σας αναζητήσεις. Στο ψάρεμα, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν κανόνες, και όταν  κάποια στιγμή υπάρξουν, η φύση κάνει τα πάντα για να τους σπάσει. Οπότε ο πειραματισμός και η μελέτη θα είναι για χρόνια σύμμαχος στις αναζητήσεις μας!

Tags
Λέσβος LRF Light Rock Fishing Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL