Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Βυθόμετρο: Αναλύοντας τους στόχους στις εικόνες

April 10, 2023

Βυθόμετρο: Αναλύοντας τους στόχους στις εικόνες

Όταν προµηθευόµαστε µια συσκευή βυθοµέτρου, σκοπός όλων όσων ψαρεύουµε από σκάφος είναι η πιο εύκολη αναζήτηση των θηραµάτων µέσω των εικόνων που παίρνουµε στην οθόνη µας, µιας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πληθυσµοί των ψαριών έχουν συρρικνωθεί δραµατικά και ο χρόνος µας στη θάλασσα έχει µειωθεί σηµαντικά, κυρίως για λόγους οικονοµίας.

Όµως, απαραίτητος παράγοντας στην επίτευξη του στόχου (ανεύρεση θηραµάτων), είναι η σωστή ανάγνωση των απεικονίσεων τη οθόνης, έτσι ώστε να βγάλουµε κάποια συµπεράσµατα για τη µορφολογία του βυθού και τη συµπεριφορά των ψαριών, και όλα αυτά µαζί να συµβάλλουν σε µια ολοκληρωµένη άποψη του τόπου και των συνθηκών που επικρατούν.

Ανάλυση εικόνας από το βυθόµετρο/πλότερ της FURUNO GP1870F
Πρώτα από όλα να περιγράψουµε τι βλέπουµε στην εικόνα: πάνω αριστερά η ένδειξη «FISHING» µας υποδεικνύει ότι το βυθόµετρο είναι στη λειτουργία ψαρέµατος (υπάρχουν και άλλες λειτουργίες όπως πχ. η “Cruising” την οποία ενεργοποιούµε όταν το σκάφος ταξιδεύει µε ταχύτητα). Πιο κάτω θα διακρίνουµε µέσα σε κύκλο τα γράµµατα “HF” δηλαδή high frequency, σηµάδι ότι το όργανο εκπέµπει µέσω του αισθητήρα στην υψηλή συχνότητα των 200KHZ. Πιο αριστερά θα δούµε σε κατακόρυφη στήλη τη µπάρα χρωµάτων, εργαλείο ζωτικής σηµασίας για την ανάγνωση της εικόνας, καθώς µας υποδεικνύει τη σκληρότητα των στόχων. Κάτω αριστερά βλέπουµε µε ευδιάκριτα ψηφία το βάθος και λίγο πιο κάτω υπάρχει η λειτουργία BDS (αναγνώριση πυθµένα), σε όλο το µήκος της οθόνης, η οποία µας πληροφορεί ότι βρισκόµαστε σε βραχώδη βυθό.

∆εξιά µετά την κλίµακα βυθοµέτρησης διακρίνεται η λειτουργία A-SCOPE, και τέλος στο κέντρο, η παράσταση-πηγή κάθε πληροφορίας σχετική µε τα ψάρια. Όπως έχουµε πει πολλές φορές, στην απεικόνιση της οθόνης λαµβάνουµε σοβαρά υπόψη µας το χρόνο που εξελίχθηκε. Έτσι, διαβάζοντας από αριστερά προς τα δεξιά, καρέ-καρέ, βλέπουµε να κατεβαίνει προς τον πυθµένα ένα ψαρευτικό εργαλείο (1-στη συγκεκριµένη περίπτωση είναι µια γαρίδα δολωµένη µε την τεχνική Tenya). Λίγο πριν φτάσει το δόλωµά µας στον πάτο (2) ξεχωρίζει ένας δεύτερος στόχος, ο οποίος είναι ένα ψάρι που ενδιαφέρθηκε για την γαρίδα µας (3), και ενώ εµείς προσπαθούµε να το προσελκύσουµε, αυτό παίζει µε το δόλωµα χωρίς να το δαγκώνει (4).

Έχουµε σηκώσει αρκετά το δόλωµα προσποιούµενοι τη φοβισµένη γαρίδα, ενώ ακριβώς πιο κάτω διακρίνεται το ψάρι το οποίο ακολουθεί σε µικρή απόσταση. Όµως όλα αυτά ανήκουν σε παρελθόντα χρόνο, γιατί αν θέλουµε να δούµε τι συµβαίνει σε πραγµατικό χρόνο θα πρέπει να κοιτάµε το A-SCOPE, αφού αυτή η λειτουργία µαρτυρεί τη συµβαίνει µέσα στον κώνο σήµατος σε πραγµατικό χρόνο. Εκεί λοιπόν, θα διακρίνουµε από πάνω προς τα κάτω τρία σήµατα : το δόλωµά µας, ακριβώς από κάτω ένα ψάρι και πιο κάτω ακόµα ένα –µικρότερο- ψάρι. Στην εικόνα 1 µπορείτε να δείτε τι ακριβώς συνέβαινε µέσα στον κώνο, την ώρα που πάρθηκε αυτή η εικόνα.

Ανάλυση εικόνας από το βυθόµετρο/πλοτερ της LOWRANCE σειράς HDS
Με την ίδια ακριβώς λογική, θα προσπαθήσουµε να αποκωδικοποιήσουµε και αυτήν την εικόνα. Με µια πρώτη µατιά θα βλέπαµε τρία ψάρια να διαγράφονται. Αν όµως διαβάσουµε την εικόνα από αριστερά προς τα δεξιά, θα ανακαλύψουµε ότι τα πράγµατα είναι λίγο διαφορετικά. Πάνω αριστερά θα δούµε την ένδειξη του βάθους όπου είναι στα 48 µέτρα, ακριβώς δίπλα η ταχύτητά µας (0,6 µίλια την ώρα), στα δεξιά διακρίνουµε το ψηφίο 34, άρα καταλαβαίνουµε ότι το όργανο είναι σε λειτουργία µεγέθυνσης εικόνας στα τελευταία 14 µέτρα του βυθού. Αριστερά (Α), διακρίνουµε έναν όγκο µε «σκληρά» χρώµατα τα οποία µαρτυρούν ναυάγιο και δοκιµάζουµε να ψαρέψουµε µε την τεχνική του Vertival jigging χωρίς να έχουµε δει κάποιον ενδιαφέροντα στόχο (Β). Έτσι, ρίχνουµε και ανεβάζουµε τον πλάνο µας. Ενώ ο πλάνος είναι στη βάρκα, εµφανίζεται θορυβηµένο ένα µεγάλο µαγιάτικο.

Η αψίδα που διαγράφεται στην οθόνη, µαρτυρά -σε σχέση µε τα χρώµατα που παίρνει ο στόχος- ότι πρόκειται για ένα µεγάλο ψάρι, αλλά και ότι έχει ανοδική πορεία. Ο ψαράς, αντικρίζοντας το µεγάλο θήραµα, θα δοκιµάσει και µια δεύτερη ριξιά (∆). Ο πλάνος ανεβαίνει, και τη δεύτερη φορά το µαγιάτικο εµφανίζεται ξανά όταν στο βυθό δεν υπάρχει πλάνος, λες και απλά παρακολουθεί το δόλωµα. Με καθοδική πορεία, διακρίνεται να κατεβαίνει και ένας δεύτερος στόχος, που ανήκει σε ψάρι λίγο µικρότερο. Τέλος ο πλάνος θα κατέβει στον πυθµένα, όπου θα εµφανιστεί και το µεγάλο µαγιάτικο για τελευταία φορά, τελείως πατωµένο, ακριβώς εκεί που συνάντησε το ψαρευτικό εργαλείο µας τον πυθµένα. Κλείνοντας την περιγραφή της απεικόνισης, τέρµα δεξιά διακρίνουµε ότι το A-SCOPE είναι «άδειο», ένδειξη ότι ούτε πλάνος, ούτε ψάρι, είναι πια κάτω από το σκάφος.

Σαν υστερόγραφο στα παραπάνω, θα ήθελα για µια ακόµη φορά να ευχαριστήσω όλους τους φίλους αναγνώστες του περιοδικού για το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουν δείξει όσον αφορά την στήλη την οποία επιµελούµαι και έχει να κάνει µε την αποκάλυψη των µυστικών του βυθοµέτρου. Θα ήθελα επίσης να τους ευχαριστήσω για τα email και τα τηλεφωνήµατά τους, καθώς αποτελούν σοβαρό κίνητρο για να συνεχίσω να γράφω και να εξερευνώ τον µαγικό κόσµο του βυθοµέτρου. Καλό καλοκαίρι!

Tags
Σκάφος Ναυτιλιακά Βυθόμετρα Ανάλυση Εικόνας
Comodo SSL