Site icon Boat & Fishing

Δήμος Καλαμαριάς: Συνεδρίαση κορυφής για τη μαρίνα Αρετσούς

Το φλέγον ζήτημα της Μαρίνας Αρετσούς θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στο επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Για το θέμα προσκλήθηκαν να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν οι Βουλευτές Α’ & Β΄Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου, η Δ/ντρια του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Τσακούμης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να ενημερώσει όλους για τις θέσεις του, σχετικά με το ζήτημα της μαρίνας, τις κινήσεις στις οποίες προέβη, αλλά και το σχέδιο δράσης, που πρόκειται να ακολουθήσει, ώστε να μην περάσει το ΤΑΙΠΕΔ τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει βάλει.

«Η υπόθεση της μαρίνας δεν αφορά μόνο τον Δήμο της Καλαμαριάς, αλλά όλους τους πολίτες του. Για τον λόγο αυτό σύσσωμοι οι πολιτικοί φορείς της πόλης, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και υπευθυνότητας, ένα μήνυμα ξεκάθαρο ότι πάνω απ’ όλα θα προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία» δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Παράλληλα, το νομικό επιτελείο του Δήμου Καλαμαριάς είναι σε ετοιμότητα ώστε τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στην αποστολή εξώδικων καθώς και στην κατάθεση αίτηση της ακύρωσης της διαδικασίας του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πολίτες της Καλαμαριάς θα ενημερωθούν μέσω ειδικής καμπάνιας για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του Δήμου σχετικά με το θέμα της μαρίνας.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο κατασκευής ξενοδοχείων και άλλων πολυτελών κατοικιών και εγκαταστάσεων, ώστε η μαρίνα να μη γίνει ακόμη ένα «φιλέτο» προς πώληση.

Τσιμέντο να γίνει η Μαρίνα της Αρέτσους;

Η διαδικασία μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Η συζήτηση άνοιξε με την έναρξη του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς. Η μαρίνα της Καλαμαριάς (Αρετσού) βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Έμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η μαρίνα διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30m μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825m2.

Στις 11/5 λήγει η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες και εταιρικά σχήματα προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση και αξιοποίηση της μαρίνας.

Η Δημοτική αρχή της Καλαμαριάς μαζί με άλλες παρατάξεις και ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, συμφωνούν με την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, αλλά ζητούν να είναι προσβάσιμη στους κατοίκους, αποκλείοντας έτσι την προοπτική να δημιουργηθεί μία περίκλειστη ζώνη αποκομμένη από τον ιστό της πόλης.

Μεταξύ των δράσεων που θα ακολουθήσουν, να είναι και η διερεύνηση διοργάνωσης τοπικούς δημοψηφίσματος και η διατύπωση των ερωτημάτων στα οποία θα κληθούν οι δημότες να αποφασίσουν.

Στον διαγωνισμό αξιοποίησης της μαρίνας Καλαμαριάς, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ενεργούν η «Kantor Management Consultants S.A» ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η «LEX PARTNERS – Σφηκάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικός σύμβουλος και οι «MARNET S.A.», «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» και «Τεχνικό γραφείο Θ. Παπαγιάννης & Συνεργάτες» ως τεχνικός σύμβουλος.

Η πρόσκληση για υποβολή ενδιαφέροντος που έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ σε ενδιαφερόμενους οι οποίοι στη συνέχεια θα συμμετέχουν στην διαγωνιστική διαδικασία αφορά την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένων και «του δικαιώματος χρήσης, λειτουργία, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και/ή της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Καλαμαριάς, για περίοδο κατ’ ελάχιστο 35 ετών».

Το θέμα και στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αρετσούς στον δήμο Καλαμαριάς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

«Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς μη αμφισβητώντας τον μονόδρομο της «αξιοποίησης» από ιδιώτη επενδυτή, “διεκδικεί” να γίνει με όρους που θα μειώσουν και θα ενσωματώσουν τη λαϊκή αντίδραση στο ξεπούλημα μιας δημόσιας έκτασης-φιλέτο. Συγκεκριμένα, η Μαρίνα Αρετσούς μεταφέρθηκε από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ στις 13/8/2012, ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στις 28/1/2021 ανακοίνωσε την έναρξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση της. Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει το πως εννοεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά την “ανάπτυξη” και την “αξιοποίηση” της δημόσιας περιουσίας: Παράδοση σημαντικών κομματιών δημόσιας γης-φιλέτων, όπως της μαρίνας Αρετσούς, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού πρώτα, διαχρονικά, όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Δήμου Καλαμαριάς συνειδητά την απαξίωσαν και τη στέρησαν από τον ελληνικό λαό. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, στο βωμό των κερδών των διαφόρων επενδυτών. Αντίθετα η φιλολαϊκή αξιοποίηση της περιοχής της μαρίνας Αρετσούς σημαίνει κατασκευή υποδομών για αθλητισμό, αναψυχή και ψυχαγωγία, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση για το λαό του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλονίκης», σημειώνουν.

Ρωτούν τους υπουργούς «τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου να μην προχωρήσει η εκποίηση της Μαρίνας Αρετσούς και να αξιοποιηθεί η περιοχή της από το δημόσιο, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με δωρεάν υποδομές αναψυχής, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού, που μπορούν να έχουν τέτοιο χαρακτήρα μόνο στο βαθμό που υλοποιούνται χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης στους μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Ανησυχούν οι επαγγελματίες

Τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ιδιοκτήτες σκαφών που βρίσκονται στην μαρίνα Αρετσούς, εξηγεί στην Parallaxi, ο Μανώλης Τιφόξυλος, μέλος του σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής.

«Μέσα στη μαρίνα Αρετσούς υπάρχουν περίπου 70-100 επαγγελματικά σκάφη που ναυλώνονται. Στην αντίστοιχη παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου διπλασιάσαν εν μία νυκτί τα τέλη ελλιμενισμού για τους επαγγελματίες. Δεν υπήρξε μία μέριμνα όταν έγινε η παραχώρηση στο να κρατηθεί το επαγγελματικό τιμολόγιο. Δεύτερη χρονιά με τον κορονοϊό, με δουλειές ανύπαρκτες, ενώ σε όλα τα επαγγέλματα γίνεται μείωση ή και μηδενισμός των ενοικίων, εμάς όχι απλά δεν μας έκαναν μείωση των τελών ελλιμενισμού. Δεν προβλέφθηκε κάτι για τα σκάφη. Μιλάμε για επαγγελματικά σκάφη. Όπως είναι για παράδειγμα τα ταξί. Φέτος μάλιστα μπαίνει και ένας φόρος 1.000 ευρώ στα σκάφη οριζόντια. Ανεξάρτητα μήκους. Νέα επιβάρυνση, χωρίς να έχουμε έσοδα. Πού να τα βρει ο άλλος τόσα λεφτά; Μιλάμε για έναν κλάδο που συνεισφέρει πάρα πολύ στο τουριστικό κομμάτι, γιατί έρχονται ξένοι, ναυλώνουν τα σκάφη, κινείται το χρήμα στα μέρα που επισκέπτονται. Και όμως αυτός ο κλάδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το χειρότερο όλων είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν εναλλακτικές μαρίνες. Κινδυνεύει η δουλειά μας, να καταστραφεί ο κλάδος. Εάν συμβεί και στη μαρίνα Αρετσούς αυτό που συνέβη στην Αθήνα, εμείς τελειώσαμε. Και αυτή η χρονιά δε θα κυλήσει κανονικά. Πότε θα προλάβουν να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες, πώς θα υποδεχτούν πληρώματα, ποιοι θα έρθουν; Θα πρέπει οπωσδήποτε εάν υπάρξει σύμβαση παραχώρησης πέραν όλων των άλλων για τα περιβαλλοντικά, τον ελεύθερο χώρο κτλ, να υπάρχει μέριμνα και για τους επαγγελματίες. Θα παραμείνουν με το καθεστώς που ήταν τώρα ή θα τους έρθει καμπάνα διπλασιασμός τελών όπως στον Άλιμο;»

Πηγή: parallaximag.gr

Exit mobile version