Σας γνωρίζουμε την πραγματοποίηση στα μέσα της περασμένης εβδομάδας συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο για την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας της μεγαλύτερης διεθνούς ιστιοδρομίας Κίνας, Pacific Cup, και την πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή ξένων ιστιοπλοϊκών αρχών και ιστιοπλόων.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγώνα ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας μεταξύ Σαγκάης και Λος Άντζελες, (Pacific Cup International Yacht Race)που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2018, καλύπτοντας μια απόσταση 11000 χμ., χωρίς την χρήση ηλεκτρονικών μέσων πλοήγησης. Η αποκλειστική χρήση παραδοσιακών μέσων προσανατολισμού, η δρομολόγηση παραδοσιακών Κινεζικών σκαφών, η μεγάλη απόσταση χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς και η πραγματοποίηση της ιστιοδρομίας σε μια ιδιαίτερη δύσκολη χρονική περίοδο με ανέμους που ξεπερνούν τα 10 μποφόρ, καθιστούν την διοργάνωση του Pacific Cup (με έπαθλο 1,40 εκατομ. Ευρώ), την δυσκολότερη ίσως ιστιοπλοϊκή διοργάνωση ανοιχτής θαλάσσης διεθνώς.
Διοργανώτρια αρχή είναι η Global Sailing Κίνας υπό τον διάσημο Κινέζο ιστιοπλόο Zhai Mo, με την στήριξη πολλών φορέων μ.α. China Oceanic Society, China Pacific Society, Chinese Culture Promotion Association, China Pacific Cultural Cooperation Center, China International Cultural Exchange Center.
Προϊστάμενος ΓΤΕ Πεκίνου μετά από πρόσκληση διοργανωτών και κ. Zhai Mo παρακολούθησε Συν/ξη Τύπου, και απηύθυνε χαιρετισμό στο οποίο υπογράμμισε την διαρκώς στενότερη σχέση Ελλάδας με την Κίνα στον τομέα της ναυτιλίας και στο πλαίσιο των Θαλασσίων Δρόμων του Μεταξιού, την εμβληματική συμφωνίας φέτος για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου ΟΛΠ από την COSCO και τις προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης του λιμένα, καθώς και την σημαντική ώθηση που δίνει η ελληνική ναυτιλιακή οικονομία σε αυτή την Κίνας, με τον μεγάλο αριθμό ναυπηγούμενων ελληνόκτητων σκαφών (τουλάχιστον 1000 την τελευταία 12ετία) και την ουσιαστική στήριξη της τοπικής ναυπηγοκατασκευαστικής οικονομίας. Ταυτόχρονα υπογραμμίσθηκαν οι πολλές δυνατότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα στον τομέα της θαλάσσιας αναψυχής και τουρισμού (γιότινγκ, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις) καθώς και σχετικά άγνωστες στην Κίνα νέες μορφές εκπαιδευτικού τουρισμού και τουρισμού εμπειρίας συνδεόμενες με την θάλασσα, όπως η εξοικείωση με τον υποβρύχιο πλούτο της χώρας μας.