Επαγγελματική Αλιεία: Ποιοι είναι οι «εχθροί» των παράκτιων αλιέων
Με πολλούς «εχθρούς» έχουν να κάνουν τώρα οι αλιείς σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσαν από κοινού οι κύριοι Μ. Λυμπέρης, και Φ. Ζαννετίδης
Στα προβλήματα των αλιέων αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ρόδου κ. Μιχάλης Λυμπέρης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη.
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση με θέμα την «Γιορτή της θάλασσας» όπου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Λέσχη Αρχιμαγείρων και οι αλιείς, συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η γιορτή. Να σημειωθεί ότι μόνον οι Καλύμνιοι αλιείς έκαναν δωρεά πάνω από 500 κιλά ψάρια που διατέθηκαν στο κοινό.
Τα θαλάσσια θηλαστικά προκαλούν ζημιές στους ψαράδες
Μιλώντας για τα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Λυμπέρης τόνισε πως παρουσιάζεται μείωση των αλιευμάτων, με συνέπεια οι αλιείς να διαμαρτύρονται καθημερινά: «Έχουμε προβλήματα με τα θαλάσσια θηλαστικά, τις φώκιες και τα δελφίνια που τρώνε τα αλιεύματά μας, με αποτέλεσμα να περνάμε δύσκολη περίοδο.»
Γρι γρι και βιτζότρατες η βασικοί υπαίτιοι της υπεραλίευσης
Προσθέτει ο κ. Λυμπέρης «Ωστόσο υπάρχει και η υπεραλίευση καθώς δεχόμαστε «επιθέσεις» από διάφορους αλιείς με γρι γρι που μας αρπάζουν τα αλιεύματα πριν ξεκινήσουμε την δουλειά μας. Δυστυχώς, αυτή η δραστηριότητα δεν χαρακτηρίζεται ως «παράνομη» αλλά ουσιαστικά δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως είπε. Αναφερόμενος στις γνωστές βιτζότρατες, ο κ. Λυμπέρης είπε ότι αυτά τα σκάφη λειτουργούν με ηλεκτρονικά μηχανήματα, εγκλωβίζοντας τα ψάρια με τεράστια δίχτυα, με συνέπεια να αφαιρούν τα αλιεύματα από τους αλιείς: «Είναι νόμιμοι, αλλά λειτουργούν… παρανόμως απέναντί μας. Ωστόσο η βιτζότρατα δεν καταστρέφει την θάλασσα».
Σε ερώτηση σχετικά με τα ψάρια που ‘μεταναστεύουν’, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ρόδου δήλωσε πως ο λαγοκέφαλος εμφανίζεται στα νερά της περιοχής μας, αλλά οι αλιείς τον γνωρίζουν και τον αφαιρούν με προσοχή ενώ το λεοντόψαρο δεν είναι επικίνδυνο προς βρώση για τον άνθρωπο –παρά το γεγονός πως έχει δηλητήριο όπως η δράκαινα και ο σκορπιός. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως «ο λαγοκέφαλος παραμένει ένα επικίνδυνο ψάρι, τρώει τα πάντα αλλά ΔΕΝ έχει…. εχθρό! Δεν τον τρώνε ούτε οι γλάροι, ούτε οι γάτες, ούτε ακόμη και άλλα ζώα ή πουλιά!», όπως αναφέρθηκε.
Ο Φιλήμονας Ζαννετίδης αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την αγαστή συνεργασία της ΠΝΑΙ με την τοπική κοινωνία μέσω των φορέων και συλλόγων σε διάφορους τομείς: «Οι αλιείς στα Δωδεκάνησα, είναι περί τα 1.700 άτομα και με παραγωγή γύρω στους 4.000 τόνους σε αλιεύματα, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά, το ανέφερε και ο κ. Λυμπέρης, είναι οι επιθέσεις που δέχονται από τα θαλάσσια θηλαστικά αλλά και από άλλες δραστηριότητες όπως το γρι – γρι και οι βιτζότρατες. Η ΠΝΑΙ έχει θέσει τα προβλήματα αυτά στο υπουργείο και προς τον υπουργό κ. Β.Αποστόλου ο οποίος έχει δεσμευτεί να βρει λύσεις για να αποζημιώνονται οι αλιείς που υφίστανται τέτοιες ζημιές. Το θέμα αφορά και τα άλλα νησιά της περιφέρειάς μας ενώ εξετάζουμε ακόμη, τον καθορισμό αλιευτικών ζωνών στο Αιγαίο.
Ένα ακόμη βασικό αίτημά μας είναι η αρμοδιότητα της άσκησης πολιτικής της αλιείας να δοθεί στις περιφέρειες για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τα σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα, είμαστε σε συνεργασία με τους φορείς της αλιείας και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις απαιτήσεις από ό,τι το κεντρικό κράτος» όπως είπε, διαβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου.
Η πρόταση ΣΟΚ του κ. Ζαννετίδη για την ερασιτεχνική αλιεία
Δεν θα ξεχάσουμε τις προτάσεις που άκουσαν πριν δύο χρόνια όσοι παρακολουθούσαν το κανάλι της Βουλής στις 13/4/2016. Ο Αντιπεριφεριάρχης Ν. Αιγαίου, διαβάζει τις προτάσεις των επαγγελματιών για την ερασιτεχνική αλεία, όπου μεταξύ άλλων: α. Επιτρέπει την ερασιτεχνική αλιεία μόνο το Σαββατοκύριακο β. Μόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση γ. Με όριο τα 2 κιλά ανά ερασιτέχνη και σύνολο 8 κιλά στο σκάφος δ. Μόνο με πετονιά, και “χειροκίνητο” καλάμι!(ουδέν σχόλιο) ε. Και δεν φτάνουν τα παραπάνω, ζητούν απαγόρευση του μήνα Μάϊου για όλες τις τεχνικές.
Θα βρείτε το βίντεο και το άρθρο εδώ:
https://www.boatfishing.gr/protasis-sok-gia-psarema-dite-apospasma-apo-vinteo-apo-ti-syzitisi-sti-vouli/
Πηγή: dimokratiki.gr