Βρισκόµαστε σε µια εποχή που τα καλαµάρια έχουν κατακλίσει την ακτογραµµή και όλοι µας λίγο ή πολύ θα τα συναντήσουµε µπροστά µας. Οι προτάσεις για το µαγείρεµά τους πολλές, αφού αποτελούν ένα από τους νοστιµότερους µεζέδες. Εδώ θα σας παρουσιάσω µια εύκολη, αυτοσχέδια συνταγή για τα καλαµάρια όταν είναι φρέσκα και σχετικά µεσαίου ή µεγάλου µεγέθους.
Εκτέλεση
Αφαιρούµε από το καλαµάρι το κεφάλι, τα πλοκάµια, το εσωτερικό του, το κόκαλο, τα πτερύγια και την πέτσα. Έτσι µένει το σώµα του κάτασπρο το οποίο ξεπλένουµε λίγο και πάµε στη γέµιση.
Κόβουµε σε ένα µπολάκι τα πλοκάµια σε µικρά κοµµατάκια όπου µέσα εκεί ρίχνουµε κάποιο τυρί της αρεσκείας µας χοντροκοµµένο όπως φέτα ή κεφαλοτύρι. Προσθέτουµε λίγο ρίγανη, πιπέρι και ανακατεύουµε. Τη γέµιση αυτή µε ένα µικρό κουταλάκι την τοποθετούµε στο εσωτερικό του καλαµαριού.
Αφού γεµίσει όλο το σώµα παίρνουµε µια οδοντογλυφίδα ή ένα κοµµάτι από καλαµάκι για σουβλάκια και κλείνουµε µε αυτά το άνοιγµα στο σώµα του. Τοποθετούµε το καλαµάρι µας πάνω στη σχάρα και περιµένουµε να ροδοκοκκινίσει η µια του πλευρά.
Στη συνέχεια το γυρίζουµε και από την άλλη να πάρει χρώµα, το κατεβάζουµε, το κόβουµε σε µεγάλες ροδέλες και το σερβίρουµε ζεστό.