Site icon Boat & Fishing

Γρήγορο και εύκολο, λαυράκι στο φούρνο με πατάτες

Μια συνταγή για ψητό ψάρι στο φούρνο που ετοιμάζεται εύκολα και πετυχαίνει πάντα, με ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια με λευκό κρέας, το λαβράκι.

Συνοδεύεται από νόστιμες πατάτες φούρνου και μπορείτε να του δώσετε την προσωπική σας πινελιά με μια σάλτσα από σκόρδο – μαϊντανό, λαδολέμονο ή ότι άλλο επιθυμείτε.

Yλικά  

– 1 μεγάλο ολόκληρο λαβράκι για 2 άτομα (~ 1 κιλό)

– 2 – 3 πατάτες ή όσες επιθυμείτε για να καλύψετε το ταψί σε μια στρώση

– 1 ολόκληρο ξερό κρεμμύδι

– Ελαιόλαδο

– 75 ml λευκό κρασί (ή την ίδια ποσότητα νερό)

– Αλατοπίπερο κατά βούληση

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Αρχικά, καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες με τη βοήθεια ενός μαντολίνου. Καλύψτε με τις πατάτες ένα μεγάλο ταψί φούρνου και στρώστε από πάνω το κρεμμύδι σε φέτες ή κομμένο ζουλιέν (λεπτά μπαστουνάκια).

Αλατοπιπερώστε ελαφρά, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, τη μισή ποσότητα από το κρασί ή το νερό και ψήστε για 25 περίπου λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C.

Ανάλογα βέβαια με το πάχος της πατάτας θα πρέπει να προσαρμόσετε και τον χρόνο ψησίματος.

Στο μεταξύ πολτοποιήστε στο γουδί το σκόρδο με το μαϊντανό, μέχρι να γίνουν αλοιφή. Καθαρίστε το λαβράκι και ανοίξτε το στη μέση, βγάζοντας το κεντρικό κόκαλο, ή ζητήστε το από τον ιχθυοπώλη σας να το κάνει.

Αλείψτε το με τον πολτό σκόρδου – μαϊντανού, τοποθετήστε το πάνω από τις πατάτες με την ανοιγμένη μεριά προς τα πάνω, αλατοπιπερώστε ελαφρά και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και το κρασί που έχει απομείνει. Ξαναβάλτε το ταψί στον φούρνο και ψήστε για άλλα 15 λεπτά στους 180ο C.

Αν το λαβράκι είναι μεγαλύτερο μπορεί να χρειαστεί και 20 λεπτά. Τοποθετήστε το προσεκτικά σε μια πιατέλα μαζί με την γαρνιτούρα από πατάτες και σερβίρετε αμέσως.

Exit mobile version