Η μοναδική σωζόμενη αυτοκρατορική λέμβος της Γαλλίας παραδόθηκε και πάλι στο κοινό
Μία εντυπωσιακή αυτοκρατορική λέμβος που ναυπηγήθηκε για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, εκτίθεται και πάλι στο Ναυτικό Μουσείο της Βρέστης, στη Γαλλία, μετά την αποκατάστασή της.
Δέκα εξιδεικευμένοι συντηρητές εργάστηκαν για την αποκατάσταση της λέμβου, η οποίο ναυπηγήθηκε το 1810, για δύο μήνες, πριν εκτεθεί και πάλι στο κοινό την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το μουσείο. Πλέον οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν το έκθεμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καθώς, η λέμβος έχει τοποθετηθεί πάνω σε μία γυάλινη επιφάνεια, ενώ, στην οροφή, βρίσκεται ένας μεγάλος καθρέπτης. Το μήκος της λέμβου αγγίζει περίπου τα 19 μέτρα.
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, που ανακήρυξε τον εαυτό του πρώτο αυτοκράτορα της Γαλλίας το 1804, διέταξε τη ναυπήγηση της λέμβου την άνοιξη του 1810. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να τον μεταφέρει κατά την επιθεώρηση του γαλλικού στόλου στην Αμβέρσα την ίδια χρονιά.
Η λέμβος βρισκόταν στη Βρέστη από το 1814, μέχρι που μετακινήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχική της μορφή ο διάκοσμός της ήταν περιορισμένος, περιελάβανε ένα γεράκι στην πλώρη. Ωστόσο τα διακοσμητικά στοιχεία που βλέπει ο επισκέπτης – το ακρόπρωρο, μορφές με αυτοκρατορικά όπλα και ένα μεγάλο χρυσό στέμμα που κρατούν τρεις άγγελοι – προστέθηκαν το 1858, πριν από μία επίσκεψη του Ναπολέοντα Γ’ και της αυτοκράτειρας Ευγενείας.
Φωτογραφία: Musée national de la Marine, Brest
Το 1943 η λέμβος μεταφέρθηκε στο Παρίσι υπό την προστασία των δυνάμεων κατοχής με στόχο να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα εκθέματα του νέου Ναυτικού Μουσείου. Ωστόσο, μετά από ένα ταξίδι οκτώ ημερών με τρένο, έγινε αντιληπτό πως δεν χωρούσε να περάσει από την πύλη του Palais de Chaillot – το νέο της «σπίτι» είχε αποδειχθεί μικρό.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια μέχρι να ανοιχτεί μία νέα είσοδος στο κτίριο και τελικά η αυτοκρατορική λέμβος εγκαταστάθηκε εκεί τον Αύγουστο του 1945. Το 2018, όταν το μουσείο του Παρισιού έκλεισε για ανακαίνιση, το έκθεμα επιστράφηκε στη Βρέστη.
Ο Jean-Yves Besselièvre, διευθυντής του Ναυτικού Μουσείου της Βρέστης ανέφερε ότι η λέμβος είναι ένας από τους «θησαυρούς» του μουσείου και ένα από τα λίγα σκάφη αυτού του τύπου που διατηρείται στη Γαλλίας. Η αποκατάσταση ήταν ιδιαίτερη καθώς η λέμβος δεν ναυπηγήθηκε για να «αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «εύθραυστο έκθεμα» και εξήρε τη δουλειά τόσο των συντηρητών όσο και των μεταφορέων.
Πηγή: lifo.gr