Ηρακλειά: Τέλος εποχής, της πρωτοποριακής μονάδας αφαλάτωσης “Υδριάδα” – πως χάθηκαν 2,8 εκατ. ευρώ
Υδριάδα… Το πάλαι ποτέ καμάρι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, η πρώτη ενεργειακά αυτόνομη πλωτή αφαλάτωση στην Ηρακλειά, με τη μυθική ονομασία «Υδριάδα», που είχε αποσπάσει ειδικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέκει ανενεργή εδώ και καιρό.
Ένα πρωτοποριακό έργο αφαλάτωσης που έκανε την εμφάνισή του το 2007 στις Μικρές Κυκλάδες. Tο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου, το Ανάπτυξης και μια τεχνική εταιρεία, εγκατέστησαν, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, ένα σύστημα αφαλάτωσης στην είσοδο του λιμανιού, που ονομάστηκε “Υδριάδα”.
Eίχε προγραμματιστεί να δίνει νερό στο νησί (σ.σ. 70 κυβικά την ημέρα), με πολύ χαμηλό κόστος – λειτουργούσε με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στη μονάδα (σ.σ. ως εναλλακτική πηγή τα συστήματα ελέγχου / τηλεχειρισμού, σε περίπτωση προβλήματος με την ανεμογεννήτρια) – αλλά εγκαταλείφθηκε και έφτασε στο σημείο να αποτελεί πρόβλημα και στην ναυσιπλοΐα, καθότι στην είσοδο του λιμανιού και τα πλοία… γκρινιάζουν.
Διαξιφισμοί για τη χρησιμότητα της Υδριάδας
Οι άνθρωποι που ανέπτυξαν την Υδριάδα, όπως ο κ. Αθανάσιος Βατίστας, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη δημιούργησε επισημαίνει ότι στόχος ήταν η παραγωγή 70 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού κάθε μέρα και υποστηρίζει ότι «ξεπεράσαμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Η Υδριάδα ήταν μια πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που φέρει ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκά πάνελ και χρησιμοποιεί την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.
Τοπικοί παράγοντες απαντούν ότι η μέση απόδοση κυμαινόταν στο μισό, με συνέπεια να μην καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, ειδικά την τουριστική σεζόν.
Ο κ. Βατίστας διευκρινίζει ότι το σημείο τοποθέτησης δεν ήταν ενδεχομένως ιδανικό. «Ακολουθήσαμε την υπόδειξη της τοπικής κοινωνίας, αντιπροτείναμε τη μετακίνηση σε ένα πιο ανοικτό σημείο, αλλά δεν βρήκαμε ευήκοα ώτα».
«Τα τελευταία χρόνια την είχαμε θέσει σε κατάσταση stand by, με την προοπτική να λειτουργήσει επικουρικά για τις μέρες της κακοκαιρίας, που η υδροφόρα δεν μπορούσε να προσεγγίσει την Ηρακλειά», προσθέτει.
Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την αντιπαράθεση είναι οι ιδιώτες που μεταφέρουν νερό στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου.
Με τα χρήματα που κόστισε θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σταθερές αφαλατώσεις σε 20 νησιά!
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος κρατικός λειτουργός, ο κ. Ηλίας Νόκας, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, χαρακτηρίζει ακριβή την Υδριάδα και αναφέρει ότι «το συνολικό κόστος του έργου ήταν 2,8 εκατ. ευρώ, ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σταθερές αφαλατώσεις σε 20 νησιά, οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες για 12-13 χρόνια» και συμπληρώνει ότι «για τη συντήρησή της απαιτείται ρυμούλκηση, η οποία είναι κοστοβόρα».
Υπενθυμίζεται ότι επτά από τα δέκα άνυδρα νησιά (Πάτμος, Πανορμίτης Σύμης, Λειψοί, Λέρος, Δονούσα, Αμοργός, Κίμωλος) διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Πέρυσι τον Απρίλιο και μετά από πέντε περίπου χρόνια προσπαθειών μέσω γραφειοκρατίας αποφασίστηκε η οριστική απομάκρυνσή της. Και την Πέμπτη 13 Ιουλίου έγινε πραγματικότητα.
Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση του Αντιδημάρχου Ηρακλειάς, Γιάννη Γαβαλά, ” Μετά από πολύχρονες ενέργειες σχεδόν πέντε χρόνων σήμερα αποχώρησε από το λιμάνι της Ηρακλείας η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης, με τη μυθική ονομασία “Υδριάδα”. Για αρκετά χρόνια έστεκε ανενεργή στο λιμάνι της Ηρακλείας και πέρα από το αισθησιακό κομμάτι οι κάτοικοι ανησυχούσαν και για ενδεχόμενη μόλυνση της μιας από της δύο παραλίες του νησιού από την σκουριά!
–
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο