Καμία αναφορά στο ψάρεμα και το κυνήγι - Συνεχίζεται το lockdown για 13η βδομάδα
Συνεχίζεται το λοκντάουν στο ψάρεμα και το κυνήγι για 13η εβδομάδα (με άρση των περιορισμών μόνο 7 ημερών σε όλο αυτό το διάστημα)
Παρότι στις ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά δεν αναφέρθηκε καν η συνέχιση του περιορισμού μετακίνησης για ψάρεμα και κυνήγι, δήλωσε ότι σε όλη την Ελλάδα, παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, όπως και συνεχίζεται ο 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους, πιο συγκεκριμένα:
1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00.
-Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
Αναμένεται το ΦΕΚ αύριο το πρωί για να επιβεβαιώσει την παράταση της απαγόρευσης στο ψάρεμα και το κυνήγι
Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (οι κίτρινες περιοχές) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (οι κόκκινες περιοχές) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΙ – Η ΠΙΟ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Θα καταλαβαίναμε τα περιοριστικά μέτρα αν αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υπαίθριες δραστηριότητες απαγορευόντουσαν. Σας θυμίζουμε ότι απαγορεύεται ψάρεμα και κυνήγι, όταν επιτρέπεται, ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση τρέξιμο, κολύμβηση κλπ.
Όπως ανέφερε και ο συνεργάτης του περιοδικού Boat & Fishing – Spearfishing Magazine, Χρίστος Σιμάτης στο δελτίο ΕΡΤ1, η ερασιτεχνική αλιεία είναι μία δραστηριότητα που γίνεται κατά μόνας και σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά από τον αστικό ιστό και τον κόσμο. Ως εκ τούτου είναι παράλογο να μην δίνεται αυτή η δυνατότητα στους ερασιτέχνες αλιείς να περάσουν το χρόνο τους και να αποφορτιστούν από αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Αν λοιπόν δεν δώσουμε την ευκαιρία να πάει κάποιος για ψάρεμα, θα κάνει κάτι άλλο το οποίο πιθανότητα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στα πλαίσια της πρόληψης του κορωνοϊού, γιατί θα κινηθεί μέσα στο αστικό ιστό, αντί να βρεθεί σε κάποιο απόμακρο σημείο.
Lockdown: Τα μέτρα από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου – Οι κόκκινες και οι κίτρινες περιοχές
Από το Σάββατο λοιπόν, 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί επανέρχεται ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη του κορονοϊού, με το lockdown να έχει πλέον διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή. Έτσι στη χώρα, διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (οι κίτρινες περιοχές) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (οι κόκκινες περιοχές) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.
Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Tηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Τα μέτρα στις «κίτρινες» περιοχές
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης. Στο επίπεδο αυτό και μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων μας, θα ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:
• Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
• Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
• Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
• Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
Oι «κόκκινες» περιοχές
Στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές.
Όσον αφορά στις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Ενώ οι υπόλοιπες βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης. Πιο συγκεκριμένα και μετά από απόφαση της Επιτροπής:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο Δήμος Εορδαίας κατατάσσεται στο επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονταν σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου- και σήμερα έχει 66 ενεργά κρούσματα. Όσον αφορά στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και την Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, όπου επίσης ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται. Άρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α – επιτήρησης.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά. Παραμένει αυξημένο στους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και κατατάσσονται στο επίπεδο Β’, παραμένουν δηλαδή στο κόκκινο. Να σημειωθεί ότι στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουν 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους Δήμους Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Έτσι, οι Δήμοι Αλιάρτου – Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο για αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β’ (κόκκινο). Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίας ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση και νέων κρουσμάτων.
Στο επίπεδο Β’, κόκκινο δηλαδή, παραμένει και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα η Σπάρτη είχε 53 ενεργά κρούσματα και σήμερα έχει 69, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων. Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας που μένουν στη Σπάρτη για πιστή τήρηση των μέτρων. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, ώστε τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης, στο επίπεδο Β’ παραμένει και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού, παρατηρείται στις ακόλουθες περιοχές:
• Στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή έχει 157.
• Στο Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170, μέσα δηλαδή σε 10 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.
• Στο Δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή τη στιγμή 30 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μία εβδομάδα υπήρχαν 8.
• Στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας που έχει αυτή τη στιγμή 23 ενεργά κρούσματα όταν πριν από μια εβδομάδα είχε 14.
• Στο Δήμο Μυκόνου που έχει αυτή τη στιγμή 22 ενεργά κρούσματα όταν 7 ημέρες πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν 9.
• Στην Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής καθώς και Πειραιά, που έχουμε σήμερα 2597 ενεργά κρούσματα. Οι παραπάνω περιοχές από αύριο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου, χαρακτηρίζονται ως κόκκινες περιοχές. Ειδικά για την Αττική να σημειωθεί ότι λόγω μεγέθους, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα που θα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συμφόρηση.