Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Λασίθι: η Θηροφυλακή έπιασε λαθροθήρες με σκάφη στις Διονυσάδες Νήσους Σητείας

June 19, 2020

Λασίθι: η Θηροφυλακή έπιασε λαθροθήρες με σκάφη στις Διονυσάδες Νήσους Σητείας

Λασίθι: Έψαχναν δηλητηριασμένα δολώματα, αλλά έπιασαν… λαθροθήρες στις Διονυσάδες Νήσους Σητείας

Μετά από ανώνυμες καταγγελίες που είχε δεχτεί η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ότι υπήρχαν δηλητηριασμένα δολώματα στο σύμπλεγμα των Δυονυσάδων νήσων της Σητείας, ο έλεγχος που διενεργήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 4 ατόμων στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν λαγοί θανατωμένοι, δεν βρέθηκαν όμως ούτε από το ειδικό σκυλί ανιχνευτή τα δηλητηριασμένα δολώματα στα νησάκια.

Μετά τις σχετικές καταγγελίες στις Διονυσάδες μετέβη για έρευνα με ειδικό σκυλί ανιχνευτή, κλιμάκιο αποτελούμενο από Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες του νομού Λασιθίου και από τους θηροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων Αγίου Νικολάου και Νεάπολης.

Στόχος του κλιμακίου ήταν να βρεθούν τα δηλητηριασμένα δολώματα το ταχύτερο δυνατόν, επειδή τα συγκεκριμένα νησιά είναι τόπος φωλεοποίησης του γερακιού μαυροπετρίτη (βαρβάκι) και τα συγκεκριμένα αρπαχτικά πουλιά απειλούνται με εξαφάνιση. Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε επιβεβλημένη ήταν επιβεβλημένη η επίσκεψη και η έρευνα του χώρου με τον ειδικό σκύλο και τον χειριστή του για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων στα οποία είχαν αναφερθεί εκείνοι που έκαναν την καταγγελία.

Βρήκαν λαθροθήρες, αντί για τα δηλητηριασμένα δολώματα

Κατά την άφιξη όμως του κλιμακίου των θηροφυλάκων εντοπίστηκαν δυο άτομα με δέκα σκυλιά να επιστρέφουν στο κατάλυμα που υπάρχει στο νησί. Κατά τον έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν να κατέχουν έξι λαγούς πιασμένους και θανατωμένους από τα σκυλιά τους.

Πολύ κοντά στο νησί εντοπίστηκε επίσης άλλο ένα σκάφος που είχε πάνω στο σκάφος δυο άτομα με άλλα τέσσερα κυνηγετικά σκυλιά. Σε έλεγχο που τους έγινε, βρέθηκαν να κατέχουν εντός φορητού ψυγείου ένα λαγό επίσης θανατωμένο από τα σκυλιά τους. Όλοι οι παραπάνω οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Σητείας όπου οδηγήθηκαν στη δασική Υπηρεσία Σητείας για την προανάκριση και μετά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που τους κράτησε για να δικαστούν την περασμένη Δευτέρα

Η μια υπόθεση με τους δυο συλληφθέντες και τον ένα λαγό στο σκάφος εκδικάστηκε και στους παραβάτες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον καθένα καθώς και κατάσχεση των κυνηγετικών σκυλιών. Η άλλη περίπτωση των δυο ατόμων με τα 10 κυνηγετικά σκυλιά και τους έξι λαγούς θα εκδικαστεί την Πέμπτη 18-6-20.

Στο μεταξύ κατά την έρευνα που έκανε στις Διονυσάδες η «Πάκα», ο ειδικός σκύλος ανιχνευτής και ο χειριστής της, δε βρέθηκαν δολώματα με δηλητήρια, αλλά βρέθηκαν σε σακούλα επιμελώς κρυμμένα δεκάδες φυσίγγια πλήρη 12 cal και περίπου 40 συρματοπαγίδες (τέλια) αγνώστου ιδιοκτήτη, που είναι προφανές ότι ανήκουν σε άγνωστο λαθροθήρα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι θηροφύλακες έκαναν μήνυση κατά αγνώστου.

Απαγορεύεται να μεταφέρουμε με σκάφος αναψυχής όπλα χωρίς την σχετική άδεια

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Αλιευτικού Κώδικα (ν.δ. 420/1970) απαγορεύεται στον οποιονδήποτε που βρίσκεται εν πλω στη θάλασσα να φέρει μαζί του ή στο σκάφος δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή τοξικές ή διαβρωτικές ουσίες ή συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις ή φυτικές, χημικές ή άλλες ουσίες που μπορούν να ναρκώνουν, παραλύουν, φονεύουν ή καθιστούν ανίκανα για κάθε αντίδραση τα υδρόβια ζώα. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία αυτός που φέρει εκρηκτικές ύλες εκτελεί στη συγκεκριμένη περιοχή υποβρύχιες εργασίες μετά από άδεια της αρμόδιας Αρχής. Κατά των παραβατών απειλούνται ποινικές κυρώσεις (φυλάκιση πέντε μηνών μέχρι δύο ετών και χρηματική ποινή) καθώς και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο από 1.467,35 μέχρι 14.673,50 Ευρώ, αφαίρεση της ερασιτεχνικής άδειας του σκάφους από τρία μέχρι έξη χρόνια και προσωρινή ή οριστική αφαίρεση της ατομικής άδειας αλιείας).

Σύμφωνα με ορισμένους Ειδικούς Κανονισμούς Λιμένα συγκεκριμένων Λιμενικών Αρχών (αναφέρονται παρακάτω) που ισχύουν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους, απαγορεύεται στα αλιευτικά σκάφη και στα σκάφη αναψυχής να φέρουν προβολείς συγκεντρωτικής δέσμης φωτός και όπλα κυνηγίου χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής. Κατά των παραβατών απειλούνται διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο μέχρι 30.814,66 Ευρώ). Οι Λιμενικές Αρχές που έχουν εκδώσει Ειδικό Κανονισμό Λιμένα με παρεμφερείς διατάξεις είναι οι ακόλουθες (κατ’ αλφαβητική σειρά):
Αγίου Νικολάου, Αίγινας, Αλεξανδρούπολης, Αλιβερίου, Άνδρου, Αντίκυρας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Θήρας, Ιερισσού, Ιθάκης, Ισθμίας, Ιτέας, Καβάλας, Καλύμνου, Κατακόλου, Κεφαλληνίας, Κορίνθου, Κω, Λάγος, Λαυρίου, Λέρου, Λευκάδας, Μήλου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πάτρας, Πόρου, Πρέβεζας, Πύλου, Ραφήνας, Σητείας, Σπετσών, Στυλίδας, Σύρου, Τήνου, Ύδρας, Χαλκίδας Χανίων και Χίου.

Νήσοι Διονυσάδες
Οι Διονύσαδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στα βόρεια του κόλπου της Σητείας. Απέχουν 10 μίλια από την πόλη της Σητείας και αποτελούνται από τέσσερα ακατοίκητα νησιά: την Γιαννισάδα, Δραγονάρα, Παξιμάδα και Παξιμαδάκι. Η συνολική έκταση των τεσσάρων νησιών είναι 5,252km2 (χιλιόμετρα).

Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος είναι η Δραγονάρα με έκταση 2,84km2,ακολουθεί η Γιαννισάδα με έκταση 2,08km2,η Παξιμάδα με έκταση 0,30km2 και τέλος το πιο μικρό νησάκι το παξιμαδάκι ή Πρασονήσι με έκταση μόλις 0,032 km2. Η πιο υψηλή κορυφή στις Διονύσαδες βρίσκεται στην Γιαννισάδα με ύψος 127 μέτρα.

Στη Δραγονάρα έχουν βρεθεί αρχαία των πρώτων χριστιανικών χρόνων . Η περιοχή έχει ενταχθεί στο NATURA 2000. Είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους φυσιολάτρες. Στις βραχονησίδες Παξιμάδα και Παξιμαδάκι ζει το γεράκι Ελεονόρας (Falco Eleonorae ) γνωστό και ως βαρβάκι ή Μαυροπετρίτης. Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού του γερακιού έχει κτίσει τις φωλιές του σε αυτά τα δύο νησιά που είναι και η μεγαλύτερη αποικία στο κόσμο. Σήμερα στις δύο βραχονησίδες υπάρχουν περίπου 850 ζευγάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνητών.

Πηγή: www.neakriti.gr

Tags
Λασίθι Λαθροθήρες Διονυσάδες Νήσοι Σητείας
Comodo SSL