H Raymarine τα τελευταία χρόνια εκτός της µεγάλης γκάµας ηλεκτρονικών συστηµάτων ναυσιπλοΐας, έχει κατασκευάσει και παρουσιάσει βυθόµετρα υψηλών προδιαγραφών στοχεύοντας και στην ερασιτεχνική αλιεία.
Τα Dragonfly αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρίας όπου ξεχώρισαν για τις λειτουργίες τους και τη σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουν. Στο Ναυτικό Σαλόνι Αθηνών, είχαµε την ευκαιρία να γνωρίσουµε από κοντά τον Maurizio Pedone, από τη Raymarine Ιταλίας, ο οποίος µας εξήγησε αναλυτικά τι νέο προσφέρει η Raymarine, την τεχνολογία που ενσωµατώνουν οι νέες συσκευές και τέλος τις τεχνικές ψαρέµατος που προτιµά!
Maurizio ποια είναι τα νέα προϊόντα της Raymarine για την ερασιτεχνική αλιεία;
Πρόσφατα παρουσιάσαµε τη σειρά Dragonfly, στοχεύοντας στην ερασιτεχνική αλιεία, λαµβάνοντας µάλιστα σοβαρά υπόψη τις ανάγκες που προκύπτουν. Ξεκινήσαµε την προηγούµενη χρονιά, µε τη συσκευή 5 ιντσών και ακολούθησε η 7ιντση, η οποία πάει εξίσου πολύ καλά.
Επίσης παρουσιάσαµε την τεχνολογία Chirp που δε χρησιµοποιεί τη στάνταρ µονή ή διπλή συχνότητα, αλλά ένα πιο ευρύ φάσµα συχνοτήτων που δίνει πολλή περισσότερη και πιο ξεκάθαρη πληροφορία. Έτσι η εικόνα µας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουµε ακριβώς που στέκονται τα ψάρια και να αντιληφθούµε τον λόγο που βρίσκονται σε αυτό το σηµείο. Και αυτό όσο περίεργο και αν ακούγεται γίνεται γιατί µπορούµε να δούµε µε µεγαλύτερη ανάλυση µια συστάδα πέτρες ή ένα µονόπετρο.
Είµαστε λοιπόν ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι µε τα Dragonfly, φυσικά πέρα από την ερασιτεχνική αλιεία στα µικρά και µεσαία σκάφη µας ενδιαφέρουν και τα µεγαλύτερα σκάφη για βαθιά ψαρέµατα. Παράγουµε µια µονάδα µε τεχνολογία Chirp για να προστίθεται σε οθόνη Raymarine. Είναι πιστεύουµε η πρώτη φορά που τόσο υψηλή τεχνολογία είναι προσιτή οικονοµικά και στη διάθεση όλων µε µία απλή συσκευή display.
Ας το δούµε µε νούµερα, µια συσκευή που κοστίζει γύρω στα 600 ευρώ µε τον αισθητήρα, σου δίνει ένα καλό χαρτοπλοϊκό µε GPS, βυθόµετρο µε τεχνολογία Chirp και τεχνολογία Downvision (φωτογραφική απεικόνιση βυθού) που είναι µοναδική εµπειρία, και όλα αυτά σε ένα πολύ εύκολο στη χρήση του µενού.
∆ιαβάζουµε στις παρουσιάσεις των νέων συσκευών για την τεχνολογία Lighthouse, τι ακριβώς είναι αυτό και που εξυπηρετεί;
Η τεχνολογία Lighthouse είναι το περιβάλλον µε το οποίο έρχεται ο χειριστής σε επαφή µε το µηχάνηµα. Απλοποιηµένα θα λέγαµε ότι είναι το software του µηχανήµατος, αλλά στη πραγµατικότητα είναι κάτι παραπάνω. Συνεχίζουµε να το αναβαθµίζουµε εµπλουτίζοντας το συνεχώς, περίπου κάθε τρεις µήνες παρουσιάζουµε επιπλέον δυνατότητες στα ήδη υπάρχοντα µοντέλα. Κάθε φορά λοιπόν που περνάµε µία αναβάθµιση, και αυτό γίνεται εντελώς δωρεάν από το site µας, υπάρχουν περισσότερα χαρακτηριστικά. Και οι πελάτες µας αναµένουν κάθε φορά µε ανυποµονησία την κάθε αναβάθµιση. Όπως ακριβώς συµβαίνει µε τα smartphone και τις εφαρµογές (app), κάτι αντίστοιχο συµβαίνει και εδώ. Έχουµε προσθέσει bluetooth, wifi, δυνατότητα να συνδέσουµε ραδιόφωνο, να δούµε από το iphone το βυθόµετρο, ή στο ipad. Να πάρουµε screenshot (εικόνα). Κρατάµε δηλαδή το προϊόν συνεχώς καινούριο µε την τελευταία τεχνολογία.
Πως το Downvision άλλαξε τον τρόπο που βλέπουµε το βυθό στα βυθόµετρα της Raymarine;
Για να µιλήσουµε µε ειλικρίνεια δεν ήµασταν εµείς αυτοί που παρουσίασαν πρώτη τη φωτογραφική απεικόνιση βυθού. Υπήρχε ήδη στην αγορά. Ήµασταν όµως οι πρώτοι που χρησιµοποιήσαµε τεχνολογία Chirp.
Η φωτογραφική απεικόνιση ξεκίνησε στα γλυκά νερά, τώρα όµως τα πράγµατα έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία Downvision της Raymarine µας βοηθά να δούµε ακριβώς πως σχηµατίζεται ένα ναυάγιο στα 50 µέτρα και αυτό είναι κάτι καινούριο. Πλέον µπορεί κάποιος να δει ακριβώς τι συµβαίνει στο βυθό. Επειδή και εγώ ψαρεύω γνωρίζω ότι αν δεν σταθώ στο κατάλληλο σηµάδι, οι πιθανότητες για να χτυπήσει κάποιο ψάρι µειώνονται ακόµα και αν µετακινηθούµε λίγα µέτρα. Με το Downvision κατάλαβα γιατί συµβαίνει αυτό. Συνήθως το σηµείο που στέκονται τα ψάρια είναι δίπλα σε ένα βράχο ή µια αποχή που δηµιουργεί µια αποικία ή διευκολύνει την αναζήτηση της τροφής τους. Χρησιµοποιώντας το Downvision βρίσκω πιο εύκολα το σηµείο που βρίσκονται τα ψάρια κατανοώντας το γιατί επιλέγουν αυτό το κοµµάτι του βυθού.
Ποια από τα βυθόµετρα Raymarine είναι τα best seller;
Σαν ψαράς γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορετικά βυθόµετρα που ταιριάζουν ανάλογα την τεχνική. Μιλάµε για παράκτιο ψάρεµα (όχι πελαγικό), ψάρεµα µε ζωντανό δόλωµα το οποίο από όσο γνωρίζω συνηθίζεται και εδώ. Το Dragonfly είναι θεωρώ ένα από τα καταλληλότερα βυθόµετρα γι΄αυτές τις τεχνικές, γιατί έχουν εξαιρετική τεχνολογία, πολύ καλή τιµή και εύκολο χειρισµό. Όταν όµως θέλουµε να ασχοληθούµε µε βαθύ ψάρεµα θα πρέπει να ανέβουµε κατηγορία σε µηχάνηµα το οποίο διαθέτει την ίδια τεχνολογία αλλά µπορεί να καλύψει µεγαλύτερο βάθος. ∆εν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Καλύτερη συσκευή είναι αυτή που µας καλύπτει στις δικές µας ανάγκες, γι΄αυτό και στην ερώτηση κάποιου πελάτη σχετικά µε ποιο βυθόµετρο να επιλέξει απαντώ µε ερώτηση, τι είδος ψαρέµατα κάνεις; Οπότε δεν δίνουµε οποιοδήποτε µηχάνηµα για κάθε είδος ψαρέµατος, πχ. το Dragonfly δεν απευθύνεται σε όσους ψαρεύουν βαθιά καθετή στα 400 µέτρα.
Το τελευταίο διάστηµα γίνεται πολύς λόγος για τα βυθόµετρα και την χρήση τους, για πιο λόγο πιστεύεις υπάρχει τόσο ενδιαφέρον;
Τώρα που η τεχνολογία είναι ευρέως διαθέσιµη όλο και περισσότεροι απολαµβάνουν τη διασκέδαση του να ψάξει κάτι νέο, και όχι µόνο το ψάρεµα. Στη νέα µας διαφήµιση δεν προτείνουµε το πήγαινε για ψάρεµα αλλά κυνήγησέ τα, που σηµαίνει βρες τα, αλλάζει ο τρόπος που γίνεται το ψάρεµα. Παλιά ψαρεύαµε µε την ελπίδα ότι το ψάρι θα βρει το δόλωµα µας και θα χτυπήσει, πλέον εµείς βρίσκουµε τα ψάρια και µετά ρίχνουµε το δόλωµά µας.
Επίσης πλέον όλο και περισσότεροι θέλουν να αντιλαµβάνονται το είδος των ψαριών που βρίσκεται κάτω από το σκάφος, είναι πιστεύεις εφικτό;
Στην Ιταλία έχουµε κάνει ένα Group όπου µοιραζόµαστε πληροφορίες και εικόνες. Εκεί οι πιο έµπειροι κάνουν τις εκτιµήσεις τους αν είναι µαγιάτικο, συναγρίδα, φαγκρί κλπ. Αυτό λοιπόν συµβαίνει, τεχνολογικά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το είδος του ψαριού από τον αισθητήρα ενός βυθοµέτρου, αλλά αυτό συµβαίνει από χειριστές µε µεγάλη εµπειρία, όπου µαντεύουν από την κίνηση άρα και την αψίδα που αφήνουν, τον σχηµατισµό, το σηµείο που βρίσκονται στο βυθό, τις µπάλες του ψηλού που υπάρχουν εκεί, όλη η εικόνα δίνει τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Εσύ ψαρεύεις;
Όχι όσο θα ήθελα. Έχω ένα Al Custom, σκάφος Ιταλικής κατασκευής, όπου µε το ναυπηγείο έχουµε µία πολύ καλή συνεργασία. Ψαρεύω κυρίως µε ζωντανό δόλωµα, καλαµάρι, και αν δεν πιάσω τίποτα δεν µε πειράζει, γιατί απολαµβάνω τα ίδια τα δολώµατα στο φαγητό τους! Τυπικά αναζητώ µαγιάτικα και συναγρίδες, την τελευταία περίοδο έχουν φανεί στη περιοχή µας και τούνες αλλά η περίοδος αλιείας είναι πολύ µικρή. Με τη νέα τεχνολογία απολαµβάνω την απεικόνιση του χτυπήµατος, η αρµατωσιά κατεβαίνει, το αρπακτικό πλησιάζει και όλα φαίνονται στην εικόνα. Ιδίως οι vertical τεχνικές όπως το Jigging, γίνεται παιχνίδι µε ένα σύγχρονο και ποιοτικό βυθόµετρο όπως το Dragonfly. Αυτές οι τεχνικές έχουν άµεση σχέση µε τα βυθόµετρα και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη θετική έκβαση του ψαρέµατος.
Ερ.: Τι συµβαίνει στην Ιταλία µε την αλιεία της τούνας;
Απ.:Μόνο κάποιους µήνες επιτρέπεται η σύλληψή της, µόλις καλυφθεί το όριο συνολικής αλιείας σταµατά. Προτιµώ βέβαια το ψάρεµα της συναγρίδας παρότι και η τούνα είναι ιδιαίτερα νόστιµη.