Η ελληνική κωπηλατική ομάδα South Evian Gulf team συμπλήρωσε μία 10ετία μεγάλων διασχίσεων στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ έχοντας πραγματοποιήσει αποστολές που υπήρξαν ορόσημα για τον ελληνικό ναυταθλητισμό.
Το South Evian Gulf team, μία ελληνική κωπηλατική ομάδα με κοινωνική δράση, συμπλήρωσε ήδη μία 10ετία μεγάλων διασχίσεων στην ανοιχτή θάλασσα με καγιάκ, έχοντας πραγματοποιήσει αποστολές που υπήρξαν ορόσημα για τον ελληνικό ναυταθλητισμό και τα αθλήματα περιπέτειας. Στα μελλοντικά της σχέδια είναι και ο περίπλους της ελεύθερης Κύπρου!
Σφηνοειδή, στενά και ελαφριά, σύγχρονες κατασκευές με ναυπηγική ιστορία εκατοντάδων χρόνων, ανθεκτικά, γρήγορα και αξιόπλοα στην ταραγμένη θάλασσα αλλά και με απαιτήσεις ως προς τον χειρισμό τους, τα καθαρόαιμα θαλάσσια καγιάκ γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη διάδοση ανά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, με τη χρήση τους να κυμαίνεται από την απλή παράκτια αναψυχή έως τις μεγάλες υπερπόντιες αποστολές. Για το South Evian Gulf team, μία ελληνική ομάδα με τη βάση της στην Εύβοια, το καγιάκ είναι κάτι παραπάνω από ένα μέσο άθλησης και ταξιδιού.
«Έχοντας ασχοληθεί με τη θάλασσα και με το υγρό στοιχείο από μικρό παιδί, επέλεξα το καγιάκ όχι μόνο ως μέσο άθλησης και αναψυχής αλλά ως το απόλυτο όχημα θαλασσινής περιπέτειας, που με μετέφερε χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε που οι άνθρωποι ταξίδευαν μόνο με κουπί», λέει ο ιδρυτής της ομάδας, Άγγελος Χριστοφίδης, ο οποίος πέρσι επιχείρησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη 10η συνεχόμενη αποστολή της ομάδας, το Ελλάδα – Ιταλία με καγιάκ, διασχίζοντας την Αδριατική solo. Η αποστολή των 140 ναυτικών μιλίων διήρκεσε 5 μέρες, με σημείο εκκίνησης την Κέρκυρα και τερματισμό στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, τη μεγαλύτερη πόλη της Magna Grecia. Αφιερώθηκε δε στην προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση και την υπεραλίευση.
Η ομάδα ακολουθεί μία επαγγελματική προσέγγιση σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ασφάλειας, καθώς οι διασχίσεις στην ανοιχτή θάλασσα έχουν από τη φύση τους έναν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Προσπαθεί, συγχρόνως, να μεταδώσει στο κοινό που παρακολουθεί τα εγχειρήματα, τη δυνατότητα να νιώσει λίγη από τη μαγεία της ανοιχτής θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το 2014, η ομάδα απέκτησε μία σύγχρονη πλατφόρμα live tracking, που ενσωματώθηκε στο site της, το www.seviangt.gr, και μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να παρακολουθεί την εξέλιξη των μεγάλων αποστολών σε πραγματικό χρόνο. Στο site θα βρει κανείς επιπλέον και μία συστηματική αρθρογραφία γύρω από τις κωπηλατικές αποστολές, μία σειρά τεχνικών και ιστορικών άρθρων για το καγιάκ και, επιπλέον, video από τα ταξίδια, από ομιλίες και συνεντεύξεις.
Τα μεγάλα εγχειρήματα στην ανοιχτή θάλασσα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομάδας. Της πρόσφατης υπερπόντιας αποστολής του 2020, από την Ελλάδα έως την Ιταλία, προηγήθηκε μία σειρά πολυήμερων διασχίσεων σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο, καθώς και στο Κρητικό Πέλαγος, με κορυφαίο επίτευγμα τη διάσχιση ολόκληρης της Ελλάδας, την οποία ο Άγγελος Χριστοφίδης πραγματοποίησε το 2014. Το «Ελλάδα 1000 Μίλια», από τους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο της χώρας, έως το Καστελλόριζο, το ανατολικότερο κατοικημένο, διήρκεσε 46 μέρες και υπήρξε μία αποστολή ορόσημο για τον ελληνικό ναυταθλητισμό. Το 2018 ο πήχης ανέβηκε σημαντικά με τον κωπηλατικό υπερμαραθώνιο “Non-Stop 100”, 100 ναυτικά μίλια ή 185 χιλιόμετρα αδιάκοπης κωπηλασίας στην απρόβλεπτη θάλασσα του Ευβοϊκού, την οποία ο ιδρυτής του SEGT διέσχισε με το καγιάκ του μέσα σε 31 ώρες και 45 λεπτά. «Κάθε μεγάλη αποστολή είναι ένας πραγματικός αγώνας. Απαιτείται άριστη προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, από τον σχεδιασμό, τα logistics και τον εξοπλισμό μέχρι τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ετοιμότητα» αναφέρει ο Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι οι προπονήσεις δεν σταματούν ποτέ.
Στον πυρήνα των αποστολών του South Evian Gulf team βρίσκεται βέβαια και η κοινωνική δράση. Κατά τα πρώτα χρόνια οι αποστολές αφιερώθηκαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, μία προσπάθεια που ως στόχο είχε την ενίσχυση της εθνικής δεξαμενής εθελοντών δοτών, στην οποία η Ελλάδα υπολειπόταν σημαντικά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποστολές επικεντρώθηκαν στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και σε αυτόν τον τομέα θα ενταθούν οι προσπάθειες των κωπηλατών και στα επόμενα ταξίδια τους.
«Η επαφή μου με την ομάδα συντελέστηκε το 2010, σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μου», δηλώνει ο Άγγελος Μηνούδης, ιδρυτικό μέλος του SEGT και Διοικητής της Μοίρας Αεροπλάνων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης. «Η επαφή μου με την κωπηλασία αρχικά ήταν σκληρή και επίπονη αλλά μέσω της ομάδας πήρα δύναμη και συνειδητοποίησα ότι και η ζωή απαιτεί συνέχεις κουπιές για να προχωρήσεις. Η συνέχεια ήταν εκπληκτική, καθώς ξεπέρασα τον εαυτό μου διανοητικά και σωματικά. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους μας για νέες ναυτικές περιπέτειες στη βάση της ναυτοσύνης και της ομαδικότητας, ειδικά σε μια εποχή δύσκολη, όπως αυτή που διανύουμε».
Παρά το γεγονός ότι ο κατεξοχήν σκοπός του SEGT είναι οι μεγάλες αποστολές, οι κωπηλάτες δεν παραλείπουν να δραστηριοποιούνται στη θάλασσα μέσα και από μικρές εξορμήσεις, όλον τον χρόνο, σε Ευβοϊκό, Σαρωνικό, Κορινθιακό, Αιγαίο και Ιόνιο. «Η ενασχόληση με το θαλάσσιο καγιάκ ξεκίνησε ως διέξοδο από την καθημερινότητα, με μικρές και, σχεδόν πάντα, μοναχικές βόλτες. Με την ένταξή μου στην ομάδα, η σωτήρια διέξοδος παρέμεινε αλλά, ταυτόχρονα, εμπλουτίστηκε με ομαδικότητα, με πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις και με την επαφή με ανθρώπους που σε ενώνει το ίδιο πάθος», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ντιλιακός ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του 2019, κωπηλατώντας 160 ναυτικά μίλια από το Σούνιο μέχρι τη Σαντορίνη.
Για τον νεότερο αθλητή της ομάδας, τον 30χρονο Βαγγέλη Παπαπαναγιώτου, προτού ενταχθεί στην ομάδα, οι πλεύσεις με το καγιάκ ήταν απλώς μια ευχάριστη απασχόληση με όμορφες εμπειρίες. «Από τότε όμως που βρέθηκα ως ενεργό μέλος της, όλα είναι διαφορετικά και πολύ πιο έντονα. Έβαλα προσωπικούς στόχους, βελτίωσα τις δεξιότητές μου, έζησα έντονες και αξέχαστες στιγμές, συνειδητοποιώντας έμπρακτα το σεβασμό προς τη θάλασσα. Η αγριάδα του κύματος με τα υπέροχα χρώματά του είναι αυτό που με κάνει ανυπόμονο για την επόμενη φορά που θα βγω στο νερό. Και όλα αυτά, μαζί με υπέροχους ανθρώπους, όπου κάθε στιγμή ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου».
Η ομαδικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για κάθε νέο μέλος που μπαίνει στην ομάδα, το να θέλει και να μπορεί να συνεργαστεί με άλλους κωπηλάτες για έναν κοινό σκοπό. «Σίγουρα πρέπει να αγαπάς την θάλασσα, άλλωστε στο καγιάκ είσαι ένα με αυτήν. Αν έχεις το μικρόβιο, είναι ιδανικό επιστέγασμα να βρίσκεις ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ευαισθησίες και ταυτόχρονα να σας ενώνει και αυτό ως σπορ. Το θαλάσσιο καγιάκ είναι ολιστική προσέγγιση στην αναψυχή. Φύση, άθληση, σκληραγώγηση, απομόνωση και, ταυτόχρονα, συντροφικότητα στο τέλος του ταξιδιού», δηλώνει ο κωπηλάτης της ομάδας, Γιώργος Χαλικιάς. Για τη Βάσω Κωνσταντινοπούλου, τη μία από τις δύο κωπηλάτισσες του SEGT, «η ομάδα είναι μία συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών, που κάποια στιγμή της ζωής τους και για κάποιο μαγικό λόγο συναντήθηκαν, για να μοιραστούν την ομορφιά και την απεραντοσύνη της κοινής τους αγάπης, της θάλασσας. Με πάθος, ο καθένας ξεχωριστά προσφέρει το λιθαράκι της διαφορετικότητάς του, ώστε να επιτυγχάνονται στόχοι και όμορφα ταξίδια».
Στην επιτυχία της ομάδας σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η εξειδίκευση του κάθε μέλους. Στο SEGT υπάρχει μετεωρολόγος, η Χρυσούλα Πέτρου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπάρχουν μηχανικοί που αναλαμβάνουν τις επισκευές των σκαφών και του εξοπλισμού, ενώ στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορίας του γροιλανδικού καγιάκ, ο Παναγιώτης Κουνιάρης, μελετητής της ιστορίας αυτών των παραδοσιακών σκαφών, ναυπήγησε ο ίδιος ένα κλασικό σκαρί, το οποίο κωπηλατεί κανονικά.
Το SEGT ήδη καταστρώνει τα σχέδιά του για τα επόμενα χρόνια, δουλεύοντας αθόρυβα και μεθοδικά, προσηλωμένο στον ίδιο σκοπό. Μέσα από τα περιπετειώδη, κωπηλατικά ταξίδια του, να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη θάλασσα και, κυρίως, να την αγαπήσουν, να τη σεβαστούν και να την προστατεύσουν έμπρακτα, με κάθε τρόπο. Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας περιλαμβάνεται ήδη και ο περίπλους της ελεύθερης ακτογραμμής της Κύπρου, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ακτών και της θάλασσάς μας, όσο και τη διεθνή προβολή του νησιού, ως ενός από τους πλέον γοητευτικούς και ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως για το άθλημα του θαλάσσιου καγιάκ. «Ανυπομονούμε να κωπηλατήσουμε γύρω από την ελεύθερη Κύπρο, σε μία από τις ωραιότερες ακτογραμμές της Μεσογείου», καταλήγει ο Άγγελος Χριστοφίδης.
Ο ιδρυτής του SEGT, Άγγελος Χριστοφίδης
Πηγή: sport-fm.com.cy