Site icon Boat & Fishing

Mπαταρίες από Tesla Model S βρήκαν δεύτερη ζωή σε παλιό σκάφος

Τουριστικό σκάφος εφοδιάζεται με μπαταρίες από Tesla Model S και μηδενίζει τους ρύπους του.

Η Sylvia δεν είναι ένα συμβατικό σκάφος. Το σχεδόν 80 ετών σκαρί που έλαβε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας, διάγει μια δεύτερη ζωή, ως τουριστικό σκάφος πλέον, που θα το συναντήσει κανείς στα νερά της Στοκχόλμης. Πέρα όμως από την ιστορία της, η Sylvia σε αυτήν την νέα ζωή της, έχει μετατραπεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε σκάφος μηδενικών ρύπων.

Και αυτό χάρη στον Elias Nilsson, τον ιδρυτή της τουριστικής εταιρείας Eco Sightseeing Sthlm AB, που είχε την ιδέα την οποία και έκανε πραγματικότητα η σουηδική El & Marinteknik AB.

Η Sylvia εφοδιάζεται με δύο συστοιχίες μπαταριών που προέρχονται από Tesla Model S. Αφού έκλεισαν τον κύκλο τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υποβλήθηκαν στις απαραίτητες επισκευές και έδωσαν ζωή στο σκάφος. Οι μπαταρίες 190 kWh συνδυάζονται με έναν ηλεκτροκινητήρα 85 kW ο οποίος αντικατέστησε το κινητήρα ντίζελ της Perkins.

Οι μπαταρίες της Sylvia προέρχονται από Tesla Model S

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυτονομία, καθώς μπορεί να φτάσει και τις 14 ώρες αν η ταχύτητα δεν ξεπερνά τους 4,5 κόμβους. Όταν όμως κινείται με 8 κόμβους, η αυτονομία μειώνεται στις 6 ώρες. Η φόρτιση των μπαταριών γίνεται μέσω δυο φορτιστών 22kW.

Η Sylvia κατασκευάστηκε το 1943 από το Βασιλικό Ναυτικό (Μ. Βρετανία) και ξεκίνησε άμεσα επιχειρήσεις καθώς τον Ιούνιο του ’44 συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας. Σήμερα, ξεναγεί τουρίστες στην πολύπλοκη νησιωτική δομή της Στοκχόλμης, φιλοξενώντας σε κάθε ταξίδι από 48 επιβάτες.

Η Sylvia, πέρα από ζωντανή ιστορία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Κυκλικής Οικονομίας, καθώς συντηρήθηκε, επανήλθε και λειτουργεί πλέον ως σκάφος μηδενικών ρύπων. Το αυτό φυσικά ισχύει και για τις μπαταρίες της Tesla που ξεκινούν μια δεύτερη ζωή προσφέροντας ενέργεια σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο.

Τι είναι η Κυκλική Οικονομία

Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση». Πρόκειται για μια νέα τάση στην παραγωγική και καταναλωτική διαδικασία που έρχεται να ανταποκριθεί στην φιλοδοξία για αειφόρο ανάπτυξη.

Πηγή:autonomous.gr

Exit mobile version