Ταχύπλοα επιβατικά προκαλούν μεγάλα κύματα στην παραλία Κάπαρη της Μυκόνου, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί αρκετοί τραυματισμοί. Εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο νησί πετάχτηκε από τα κύματα στα βράχια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, όπου της έγιναν περισσότερα από 40 ράμματα.
Σε κίνδυνο βρίσκονται καθημερινά η ζωή και η σωματική ακεραιότητα λουομένων, ντόπιων και τουριστών, στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού κι έναν τουριστικό προορισμό παγκοσμίου φήμης, τη Μύκονο. Μεγάλα κύματα που σηκώνουν ταχύπλοα επιβατικά πλοία καταφθάνουν αρκετές φορές με τεράστια ορμή στην παραλία Κάπαρη του νησιού και έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς και τεράστια αναστάτωση σε λουόμενους.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Μυκόνου και τουριστών, τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές, ενώ παθόντες σημειώνουν ότι και λιμενικοί τούς βεβαίωσαν ότι έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις και έγγραφες αναφορές προς πλοιοκτήτριες εταιρίες και καπετάνιους, προκειμένου να μειώσουν τα καράβια ταχύτητα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές δεν εισακούονται πάντοτε. Το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί συμβάντα και έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις αλλά και έγγραφες αναφορές προς τα καράβια, επιβεβαιώνει στο ethnos.gr και ο εκτελών χρέη λιμενάρχη Μυκόνου, πλωτάρχης Παναγιώτης Κατσάρας.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το συμβάν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Αυγούστου, όπου μεγάλα κύματα από ταχύπλοο επιβατικό πλοίο, που περνούσε εκείνη την ώρα ανοιχτά της Κάπαρης, πέταξαν στα βράχια, στην άκρη της παραλίας, μία νεαρή δασκάλα, η οποία υπηρετεί στη Μύκονο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά, να της γίνουν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου περισσότερα από σαράντα ράμματα στα πόδια, στα χέρια και στο γλουτό και να έχει σοβαρές πληγές στην κοιλιά.
Από τα κύματα στα βράχια έπεσε και ο φίλος της εκπαιδευτικού, ο οποίος υπηρετεί ως γιατρός στο νησί, αλλά, ευτυχώς, τραυματίστηκε ελαφρότερα. Και οι δύο έχασαν από τα κύματα και προσωπικά τους αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, μαγιό κτλ.
«Αν υπήρχε παιδί, θα το έπνιγαν»
Σοκαρισμένη από την ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία της η παθούσα, Μαρία Παπαδόπουλου, περιγράφει στο ethnos.gr το περιστατικό, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν κάποιο παιδί μέσα στη θάλασσα, είναι πολύ πιθανό να έχανε τη ζωή του από πνιγμό. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ακόμα και εντός της ημέρας θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το συμβάν, ενώ το περιστατικό έχει καταγραφεί από το λιμεναρχείο και βέβαια από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου.
«Γύρω στις 5:00 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου μαζί με το φίλο μου κολυμπούσαμε και ψαρεύαμε στην παραλία Κάπαρη. Πρόκειται για μία μικρή παραλία, η οποία έχει στην άκρη της βράχια και συγκεντρώνει πολλούς λουόμενους. Τότε πέρασε ένα ταχύπλοο, από αυτά που εκτελούν τις επιβατικές γραμμές, Εγώ εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στην παραλία και ο φίλος μου μέσα στη θάλασσα. Τα κύματα μας πέταξαν με ορμή στα βράχια και χτύπησα σε διάφορα σημεία του σώματός μου. Δε θέλω να σκέφτομαι, τι θα μπορούσε να γίνει, αν χτυπούσα στα βράχια το κεφάλι μου. Επίσης, εκείνη την ώρα η παραλία είχε πάρα πολύ κόσμο και αν στη θέση μου βρισκόταν κάποιο παιδί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το έπνιγε», λέει στο ethnos.gr η Μαρία Παπαδοπούλου.
Κάποιοι Ιταλοί, που απολάμβαναν εκείνη τη στιγμή το μπάνιο τους στην παραλία, έτρεξαν πάνω στην κοπέλα και στο φίλο της, ειδοποιώντας ταυτόχρονα το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο έφτασε άμεσα και μετέφερε την κοπέλα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Εκεί της έγιναν περισσότερα από 40 ράμματα στα χέρια, στα πόδια και στο γλουτό, ενώ φέρει και αρκετά χτυπήματα στην κοιλιά. «Εκτός από τα τραύματα χάσαμε από τα κύματα και ό,τι άλλο είχαμε μαζί μας. Κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, μαγιό, καλάμια, δολώματα και άλλα. Θα καταθέσουμε άμεσα μηνυτήρια αναφορά για το συμβάν στο λιμεναρχείο. Κανένας δε μας ενημέρωσε και δεν υπήρχε καμία πινακίδα ότι σηκώνονται τόσο μεγάλα κύματα», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.
«Δημιουργούνται συμβάντα»
Το γεγονός ότι δημιουργούνται συμβάντα με μεγάλα κύματα επιβεβαιώνει στο ethnos.gr και ο εκτελών χρέη λιμενάρχη Μυκόνου, Πλωτάρχης Παναγιώτης Κατσάρας. «Δημιουργούνται συμβάντα, αφού τα ταχύπλοα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες είναι αναγκασμένα να αναπτύξουν κάποια ταχύτητα. Οι ναυαγοσώστες ενημερώνουν τους λουόμενους, για το τι μπορεί να συμβεί. Επανειλημμένα έχουμε κάνει συστάσεις και έγγραφες καταγγελίες για μείωση ταχύτητας», αναφέρει ο κ. Κατσάρας.
Πηγή: ethnos.gr