Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Θαλασσινός

Παράνομη αλιεία: σε εφαρμογή οι νέες ποινές, θα φτάνουν έως €400.000

June 5, 2024

Παράνομη αλιεία: σε εφαρμογή οι νέες ποινές, θα φτάνουν έως €400.000

Σε ισχύ τίθενται οι νέες αυστηρές ποινές για παράνομη αλιεία και ρύπανση της θάλασσας στην Κύπρο, με μέγιστη ποινή τις €400.000, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας.

Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των τροποποιήσεων του περί Αλιείας Νόμου (Κεφ 135) και του Περί Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων που Αφορούν Θέματα Αλιείας Νόμου 134(Ι)/2006.

Αύξηση Ποινών για Παράνομη Αλιεία και Ρύπανση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας, οι νέες ποινές έχουν ως εξής:

– Η μέγιστη ποινή για τα περισσότερα αδικήματα που αφορούν παραβάσεις αλιείας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυξάνεται από €8.500 σε €50.000.

– Η μέγιστη ποινή για ρύπανση της θάλασσας αυξάνεται από €50.000 σε €100.000.

– Για σοβαρές παραβάσεις που αφορούν παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, καθώς και για παραβάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και εκτός υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ποινές μπορεί να φτάσουν τις €400.000.

Ενίσχυση του Συστήματος Ελέγχου

Το Τμήμα Αλιείας τονίζει ότι οι νέες ποινές έχουν στόχο να καταστήσουν το σύστημα ελέγχου πιο αποτελεσματικό για την πάταξη και αποτροπή της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας. Αυτές οι αλλαγές έρχονται για να ενισχύσουν τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προστασία των θαλασσών και την προώθηση της βιώσιμης αλιείας.

Κατάσχεση Σκαφών και Εφαρμογή της ΚΑλΠ

Επιπλέον, για παραβάσεις που αφορούν την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαστήριο έχει πλέον τη δυνατότητα να διατάξει την κατάσχεση σκάφους που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάπραξη αδικήματος, σύμφωνα με τον Νόμο 134(Ι) του 2006 έως 2024.

Διεθνής Ημέρα Κατά της Παράνομης Αλιείας

Η ανακοίνωση για τις νέες ποινές δημοσιεύεται σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

Το Τμήμα Αλιείας υπογραμμίζει με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των θαλασσών και την προώθηση της βιώσιμης αλιείας.

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
Παράνομη Αλιεία Κύπρος Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) Νέα πρόστιμα
Comodo SSL