Οι περιοχές που θα επισκεφτούμε στη Λέσβο στο Πρόγραμμα της 12ης Συνάντησης Φουσκωτών
Λίγες μόνο ημέρες πριν την 12η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, που φέτος είναι προγραμματισμένη για το πανέμορφο νησί της Λέσβου. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε κάποια από τα μέρη που θα επισκεφτούμε:
Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου
Είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι στην Αριζόνα). Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος, Πλωμάρι και Άκρασι.
Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα.
Μανταμάδος
Η περιοχή του Mανταμάδου βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού. Το χωριό Mανταμάδος είναι κεφαλοχώρι, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια και εξαιρετικά αγροτικά, κτηνοτροφικά και κυρίως τυροκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε το γιαούρτι, τα ονομαστά λαδοτύρια, τις φρέσκιες μυζήθρες και τα ντόπια κρέατά του. Εδώ θα βρείτε επίσης υπέροχα κεραμικά σε πολύ καλές τιμές και θα θαυμάσετε τους αγγειοπλάστες την ώρα που γυρίζουν τον τροχό μέσα στα περίφημα εργαστήρια.
Αλλά αυτό που κάνει γνωστό τον Μανταμάδο παγκοσμίως είναι το μοναστήρι του αρχαγγέλου Μιχαήλ με τη θρυλική ανάγλυφη εικόνα.
Αγιάσο (Παναγία Αγιάσου)
Η Αγιάσος είναι κωμόπολη του νομού Λέσβου. Είναι χτισμένη σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης, στο εσωτερικό του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος σε υψόμετρο 460 μέτρων. Η Αγιάσος διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Παρόλο που δεν είναι παραθαλάσσιος οικισμός, έχει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην Αγιάσο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, η οποία γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ κάτοικοι από όλο το νησί της Λέσβου συρρέουν στην Αγιάσο, ακόμη και διανύοντας τη διαδρομή με τα πόδια.
Τοκμάκια
Στο βόρειο ανατολικό τμήμα της Λέσβου στα όρια του Δήμου Μανταμάδου, ξεπροβάλει ένα σύμπλεγμα πέντε μικρών νησιών, τα γνωστά Τοκμάκια. Τα ονόματα αυτών είναι Μπαρμπαλιάς, Ασπρονήσια, Παναγιά και Μπροσολόγος. Πέντε νησιά πέντε ξεχωριστές ομορφιές το καθένα. Προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες που κάθε φορά ανακαλύπτουν και από μία ομορφιά. Συχνός προορισμός των σκαφών αναψυχής που βρίσκουν την ηρεμία στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου πελάγους. Τα Τοκμάκια θεωρούνται έναν από τους συχνούς ψαρότοπους για όσους ξέρουν αλλά είναι και γνωστός προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν όμορφους βυθούς. Ένας προορισμός όνειρο για όσους θέλουν να ηρεμήσουν από την καθημερινότητα.
Κόλπος Γέρας/ Τάρτι
Ο κόλπος Γέρας αποτελεί έναν απείρου κάλλους κόλπο με δαντελωτές παραλίες αλλά και μικρούς όρμους, που υπάρχουν τόσο μέσα στον κόλπο όσο και στην πλευρά που βρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος. H ομορφότερη και πιο αξιοποιημένη απ’ όλες είναι το Tάρτι, το οποίο διαθέτει πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και βρίσκεται στους πρόποδες ενός καταπράσινου λόφου. Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες, που εκτός των άλλων απολαμβάνουν και τα φρέσκα ψάρια, που σερβίρονται άφθονα στις γραφικές ψαροταβέρνες.
Η παραλία της Γέρας βρίσκεται 12 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Μυτιλήνης στον κόλπο της Γέρας. Χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά πεύκα στην ακτή και τα κρυστάλλινα νερά της. Στη γύρω περιοχή μπορείτε να βρείτε αρκετές ταβέρνες και καταλύματα καθώς και τις ιαματικές πηγές.
Άγιος Ερμογένης
Ο Άγιος Ερμογένης βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. από τη Μυτιλήνη.
Είναι ένας γραφικός όρμος, κοντά στην είσοδο του κόλπου της Γέρας, που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος και την καθαρότητα των νερών του.
Μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και Το μουσείο – βιβλιοθήκη Teriade
Το Μουσείο Θεοφίλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστιο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός αυτοδίδακτος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1867-1934), με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade).
Το 1965 ο Tériade το δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου από την ιδιωτική του συλλογή και από τότε λειτουργεί ως δημοτικό μουσείο. Το κτήριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα, που ταιριάζει απόλυτα με τον απέραντο ελαιώνα που το περιβάλλει.
Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου από τα τελευταία έξι χρόνια της ζωή του. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης. Τα θέματα των πινάκων είναι παρμένα από την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία. Αναπαριστά επίσης σκηνές από την καθημερινή ζωή, ενδυμασίες, τοπία κ.ά
Ιδιαίτερη σημείωση για αυτό το νησί εκτός από τα όμορφα μέρη, τις όμορφες γεύσεις αλλά και τις παραδόσεις του, είναι οι όμορφοι άνθρωποι! Οι οποίοι ήταν υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης μετά από την προσφορά ανθρωπιάς προς τους συνανθρώπους μας που έπεσαν θύματα πολέμου.
Άνθρωποι, τοπία, πολιτισμός, αναμφισβήτητα η Λέσβος αποτελεί τον τέλειο προορισμό για το 2017!