Ο Καρδιτσιώτης Στέφανος Κυριτσόπουλος έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ όσον αφορά το κορωνάτο τσαούσι πιάνοντας ένα μεγάλο ψάρι βάρους 14,332 κιλών στον βόρειο Ευβοϊκό.
Τα κορωνάτα είναι ίσως από τα πιο μυστηριώδη ψάρια, δίνουν μεγάλη μάχη μέχρι να ανέβουν στο σκάφος και αποτελούν διακαή πόθο πολλών ψαράδων.
Το συγκεκριμένο κορωνάτο τσαούσι αλιεύτηκε με καλάμι από σκάφος σε βάθος 74 μέτρων με ζόκα και δόλωμα νωπό θράψαλο, κοντά στα Αργυρονήσια Ευβοϊκού και απαιτήθηκε κόπος και δεξιοτεχνία για να το φέρει στην επιφάνεια.
«Αυτή την εποχή κάνουν «μπάσιμο» στον Βόρειο Ευβοϊκό και έτσι γνωρίζοντας τα σημάδια καταφέρνουμε να πιάσουμε κάποιο από τα ψάρια του κοπαδιού. Έχω αλιεύσει και μεγαλύτερα ψάρια σε άλλα είδη, όμως αυτό εδώ είναι ένα προσωπικό ρεκόρ», ανέφερε στο Boat & Fishing.
Το μεγάλο μπέρδεμα με τις ονομασίες: Φαγκρί, τσαούσι και κορωνάτο
Είναι ευκαιρία να αναφέρουμε εδώ το μπέρδεμα που υπάρχει από την ονομασία του κορωνάτου που παραδοσιακά είναι γνωστό σαν «κορωνάτο φαγκρί». Όπως έχουμε γράψει και στο ειδικό αφιέρωμα στο περιοδικό Boat & Fishing, πολλοί μπερδεύουν τα δύο αυτά είδη τσαούσι (Dentex Gibbosus) και το κοινό φαγκρί (Pagrus Pagrus) όπου όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Το κοινά φαγκριά Pagrus pagrus διαθέτουν διαφορετική οδοντοστοιχία για να συνθλίβουν την τροφή (κάτι αντίστοιχο με την οδοντοστοιχία της τσιπούρας) ενώ τα τσαούσια διαθέτουν κωνικούς κυνόδοντες και είναι περισσότερο σαρκοφάγα (παρομοιάζει με οδοντοστοιχία της συναγρίδας).
Το ανήλικο τσαούσι φέρει το πιο γνώριµο χαρακτηριστικό του, τις δύο πολύ μακριές ακτίνες (3η και 4η) στο ραχιαίο πτερύγιο, τις οποίες «χάνει» κατά την ενηλικίωσή του. Το κορωνάτο τσαούσι αποτελεί το αρσενικό ενήλικο Αρσενικό Dentex Gibbosus, που φέρει τη χαρακτηριστική καµπούρα (κορώνα) λίγο πιο πάνω από το ύψος των ματιών. Άρα το κορωνάτο φαγκρί στην πραγματικότητα είναι κορωνάτο τσαούσι!