Ένα παγιδευμένο δελφίνι εντόπισαν στην Ιερισσό Χαλκιδικής δύο ψαράδες, οι Κώστας Αξιώτης και Κυριάκος Βορίσης, που μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν από τα δίχτυα που είχε μπλεχτεί.
Τα δελφίνια μπορεί να κολυμπούν στη θάλασσα αλλά είναι θηλαστικά, αναπνέουν με πνεύμονες και παρότι σε μια μόνο αναπνοή αποθηκεύουν αρκετό οξυγόνο, έχουν μεγάλο κίνδυνο να πνιγούν όταν πιαστούν σε δίχτυα που θα εμποδίσει την ανάδυσή τους.
Το βίντεο με την προσπάθεια των νεαρών ψαράδων έκανε το γύρω του διαδικτύου, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια για το μήνυμα αγάπης προς τη φύση και την ελπίδα ότι η νέα γενιά αλιέων διαθέτουν τον σεβασμό για την ιχθυοπανίδα της θάλασσας.
Εμείς, επικοινωνήσαμε με τον Κώστα Αξιώτη θέτοντας κάποιες ερωτήσεις ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να μας απαντήσει την δική του οπτική γωνία για το γενογός:
Κώστα καταρχάς συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να ελευθερώσετε το δελφίνι από τα δίχτυα, πες μας λίγα λόγια για σένα και περιέγραψε μας τι έγινε.
Ονομάζομαι Κώστας Αξιώτης, είμαι 23 χρονών και κατάγομαι από τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής. Ασχολούμαι με την θάλασσα και την αλιεία από τα 4 μου χρόνια, στα 12 ξεκίνησα επαγγελματικά το ψάρεμα συνεχίζοντας μέχρι τώρα… Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε για ένα συνηθισμένο ψάρεμα με τον συνάδελφο μου φτάνοντας στο ακρωτήριο Αράπης περίπου 5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι των Νέων Ρόδων όπου εντοπίσαμε να αρμενίζει στον αφρό ένα δελφίνι μπλεγμένο σε μανωμένα δίχτυα. Το πλησιάσαμε κατευθείαν με σκοπό να το απελευθερώσουμε, έτσι πήρα το μαχαίρι και ξεκίνησα να κόβω τα δίχτυα από πάνω του ενώ εκείνο καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας ήταν ήρεμο σαν να ένιωθε το καλό που πάμε να το κάνουμε. Μετά από 10 λεπτά περίπου καταφέραμε και το ελευθερώσουμε και αυτό με την σειρά του μας ευχαρίστησε πλέοντας στο πλάι μας.
Φοβηθήκατε κάποια στιγμή ότι μπορεί άθελα του να σας τραυματίσει;
Στην αρχή φοβήθηκα λίγο πιστεύοντας ότι μπορεί να τρομάξει στην προσπάθεια μου να το ελευθερώσω και να κάνει κάποια απότομη κίνηση και έτσι είτε να το τραυματίσω είτε να με πάρει μαζί του στη θάλασσα.
Ασχολείσαι επαγγελματικά με την αλιεία, πως ξεκίνησες;
Ασχολούμαι επαγγελματικά με την αλιεία όπως προανέφερα από τα 12 μου χρόνια, ξεκίνησα τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα δίπλα στο πατέρα μου και στη συνέχεια δίπλα σε άλλους μεγαλύτερους ψαράδες όπου και έμαθα πολλές παραδοσιακές τεχνικές.
Θα συμβούλευες κάποιον νέο που του αρέσει η θάλασσα και το ψάρεμα να ασχοληθεί επαγγελματικά;
Στον χώρο τις αλιείας πλέον δεν υπάρχουν πολύ νέοι και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Οι νέοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον τομέα τις αλιείας επειδή είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές, κυρίως λόγο τον καιρικών συνθηκών. Προσωπικά θα συμβούλευα τους νέους να ασχοληθούν με την αλιεία γιατί είναι κρίμα, ειδικά στην Ελλάδα που φημίζεται για τα παραδοσιακά της καΐκια και τους παραδοσιακούς τρόπους αλιείας να μην υπάρχει αυτό το επάγγελμα.
Ψάρεμα στη Χαλκιδική, ποιες οι ιδιαιτερότητες του τόπου, κρατάει ψάρια;
Η Χαλκιδική είναι μια περιοχή όπου φημίζεται για τους υπέροχους βυθούς της και τις Ποσειδώνιες, έτσι μπορεί κάποιος να συναντήσει όλα τα ψάρια αρκεί βέβαια να βρίσκεται στον κατάλληλο τόπο ανάλογα με την εποχή.
Πως βλέπεις το μέλλον της επαγγελματικής αλιείας;
Το μέλλον της επαγγελματικής αλιείας είναι δύσκολο γιατί η πολιτεία πλέον δεν στηρίζει τους επαγγελματίες όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να χάνετε σιγά σιγά το επάγγελμα.