Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει τα κοκκάλια κάνουν πιο έντονη τη παρουσία τους στις περισσότερες ακτογραμμές της χώρας μας, κάτι που γνωρίζουν καλά οι φίλοι του spinning και του LRF. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιθετικό είδος ψαριού που δεν θα διστάσει να επιτεθεί στα τεχνητά μας δολώματα.
Ο Σπύρος Πουλημένος από την Κέρκυρα, λάτρης του LRF αλλά και του spinning γενικότερα, τα ψαρεύει εντατικά και μας προτείνει μία νόστιμη συνταγή για να απολαύσουμε και γευστικά τα κοκκάλια που θα πιάσουμε!
Συστατικά
•3 κοκκάλια μεσαίου μεγέθους (φρέσκα)
•200-300 γρ. χοντρό αλάτι
•200 γρ. ξύδι λευκού κρασιού ή μηλόξυδο
•300 γρ. Ελαιόλαδο
•2 μικρές πιπεριές καυτερές (αποξηραμένες ή φρέσκιες)
•½ πιπεριά Φλώρινας
•1 σκ. σκόρδο
•φλούδες από 1 λεμόνι
•1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
•3 κ.γ ξερό Δεντρολίβανο ή 3 κλ φρέσκο
•500 γρ. ηλιέλαιο
Προετοιμασία ψαριού
•Ξεκινάμε αφαιρώντας τα μικρά λέπια που έχει το είδος του ψαριού αυτού
•Με ένα μαχαίρι φιλεταρίσματος ξεκινάμε το φιλετάρισμα αφαιρώντας πρώτα τα κεφάλια
•Αφού αφαιρέσουμε τα κεφάλια κάνουμε μια τομή στην κοιλία και αφαιρούμε το εσωτερικό της
•Αφαιρούμε προσεκτικά το εξωτερικό κόκκαλο που βρίσκεται στην μέση του ψαριού και καταλήγει στην ουρά
•Συνεχίζουμε την διαδικασία του φιλεταρίσματος. Προσοχή στα κόκκαλα που έχουν απομείνει, τα αφαιρούμε είτε με τσιμπιδάκι ή με το μαχαίρι
•Σε αυτό το σημείο τεμαχίζουμε τα φιλέτα στην μέση ώστε να αφαιρέσουμε τυχόν σκούρο αίμα που έχει απομείνει
•Τώρα τεμαχίζουμε σε μικρότερα κομμάτια ώστε να ψηθούν καλύτερα στο αλάτι
•Σε ένα μπολ ή ταψί στρώνουμε χαρτί απορροφητικό και μεταφέρουμε τα κομμάτια του ψαριού και τα σκεπάζουμε με άλλο ένα κόμματί χαρτί. Αφήνουμε για 5 λεπτά
•Ρίχνουμε το αλάτι ώστε να καλυφθούν τα κομμάτια του ψαριού. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του ή εάν χρησιμοποιήσαμε ταψάκι καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προετοιμασία μαρινάδας
•Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το ξύδι, ελαιόλαδο, τρίβουμε τις ξερές καυτερές πιπεριές ή τις κόβουμε σε λεπτές φέτες εάν είναι φρέσκες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, φλούδες λεμονιού, πιπέρι σε κόκκους, δεντρολίβανο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τελική ετοιμασία
•Μετά το πέρας των 2 ωρών ξεπλένουμε τα κομμάτια ώστε να φύγει το αλάτι
•Και στραγγίζουμε ξανά
•Ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα στην μαρινάδα. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και πιέζουμε για να εφάπτεται με το ψάρι. Θέλουμε τα κομμάτια να είναι βυθισμένα μέσα στη μαρινάδα. Αφήνουμε για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
•Όταν το ψάρι είναι έτοιμο, σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα βάζο με ηλιέλαιο. Το συντηρούμε στο ψυγείο.
Καλή σας όρεξη!