Site icon Boat & Fishing

Σύρος: Ψαροτουφεκάς έπιασε λεοντόψαρο

Ένα εντυπωσιακό και συνάμα επικίνδυνο ψάρι έπιασε ψαροντουφεκάς την Τετάρτη (05-06-2019) στη Σύρο. Πρόκειται για ένα λεοντόψαρο, που είναι εντυπωσιακό στην όψη, με όμορφους χρωματισμούς και μεγάλα αγκάθια. Ο ψαράς λόγω εμπειρίας κατάλαβε ότι δεν πρόκειται για σκορπίνα και έτσι ευτυχώς το ψάρι δεν κατέληξε σε κάποιο τραπέζι.

Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Είναι επικίνδυνο αν τρυπήσει κάποιον με τα αγκάθια του και προκαλεί αφόρητο πόνο για αρκετές ημέρες, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορεί να προκαλέσει και το θάνατό του. Τρέφεται αποκλειστικά με γόνο άλλων ψαριών και δεν έχει εχθρούς στο θαλάσσιο περιβάλλον αφού κανένα άλλο ψάρι δεν τολμά να τα βάλει μαζί του.
Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα. Εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.
Το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση, με τα συμπτώματα αυτά να διαρκούν ακόμη και αρκετές ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες ή έχει επιβαρυμένη υγεία, μπορεί να είναι επιφέρει ακόμη και θάνατο.
Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.
Προσοχή λοιπόν στο ψάρι της φωτογραφίας. Κολυμπώντας για αναψυχή ή για ψαροτούφεκο αποφεύγουμε την επαφή μαζί του.

Πηγή: newsit.gr

Exit mobile version